5 tips voor een gezonde neusademhaling

“The mouth is for eating, the nose is for breathing”, wordt vaak gezegd. En zo is het ook: het is vele malen gezonder om door je neus te ademen. Toch doen we het niet altijd. In dit artikel 5 tips die je helpen om meer door je neus, en dus beter en gezonder, te ademen.

De voordelen van een natuurlijk neusademhaling

Een neusademhaling is een natuurlijke ademhaling en het heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor je gezondheid en de werking van jouw lichaam en geest om door je neus te ademen ten opzichte van ademen door je mond.

‘Eten doe je met je mond, ademen door je neus.’
Waarom mondademen slecht is voor je gezondheid.

credits @holistikris

We zijn geboren met een natuurlijke neusademhaling, maar ergens op onze weg naar volwassenheid is bij veel mensen dit natuurlijke adempatroon verstoord. Dat kan verschillende oorzaken hebben, denk aan stress, ziekte of heftige gebeurtenissen in ons leven.

Wanneer je kijkt naar een baby, zie je dat ze van nature ademen door hun neus - uiteraard zolang ze niet verkouden of ziek zijn. Het gaat vanzelf, met ook de mooie natuurlijke neiging om vanuit de buik te ademen.

Een neusademhaling is een gezonde ademhaling

Wanneer je (vaak) door je mond ademt, zorgt dit voor een gestrest lichaam. Je zet je lichaam hiermee continu onder hoogspanning, alsof je een berg op aan het rennen bent. En je lichaam kan op die manier simpelweg niet optimaal en duurzaam functioneren.

Een mondademhaling zit voornamelijk hoog in je lichaam en is kort, oppervlakkig. Je gebruikt zo ook maar een fractie van je volledige longcapaciteit, wat een gezonde gaswisseling verstoort.

Vijf tips voor een betere, gezonde (neus)ademhaling

@holistikris

Credits @holistikris

Wellicht heb je niet eens door dat je (regelmatig) door je mond ademt. Het kan ook zijn dat je bepaalde klachten hebt ontwikkeld als gevolg hiervan - bijvoorbeeld duizeligheid, hoofdpijn, druk op de borst - en geen idee hebt dat de ademhaling hier een mogelijke oorzaak van kan zijn.

Hier vijf tips waarmee je beter en gezonder gaat ademen, door je neus.

1. Word je bewust van de (neus of mond) ademhaling

Dit is de allerbelangrijkste stap in het proces: bewustwording van je ademhaling. Probeer zoveel mogelijk na te gaan hoe je ademt tijdens je dag, in verschillende situaties. Als je jezelf kunt betrappen op een korte, oppervlakkige, mondademhaling, kan je op dat moment ook een andere keuze maken. Stuur je adem dan langzaam door je neus, laag in je buik. Bewustzijn is de sleutel.

2. Hoe meer je je neus gebruikt om mee te ademen, hoe beter het lukt

“Maar het lukt mij niet om door mijn neus te ademen”. Dit kan je denken, maar daarmee gaat het sowieso ook niet lukken. Want hoe meer je probeert door je neus te ademen, hoe beter dit orgaan gaat functioneren, hoe beter het zal lukken.

Het is interessant te weten wat er gebeurt in je lichaam bij een neusademhaling, en ook bij een mondademhaling. Er is namelijk een heel fysiologisch proces gaande, en dat kan jij dus zelf beïnvloeden, door de manier waarop je ademt.

Hoe meer je door je neus ademt, hoe meer je luchtwegen en bloedvaten zullen openen, hoe makkelijker het wordt om door je neus te ademen. Dit is onder meer te danken aan de productie van stikstofmonoxide in je neusholtes, een krachtig stofje dat ontspannend werkt en luchtwegen opent, waardoor het makkelijker wordt om soepel te kunnen ademhalen.

Een mondademhaling verstoort de CO2 / zuurstofbalans in je lichaam: je blaast teveel CO2 uit, waardoor je luchtwegen vernauwen.

Hoe moeilijk het eventueel ook is in het begin, houd vol: hoe meer het je lukt door je neus te ademen, hoe beter het zal gaan lukken.

Lees ook: 8 voordelen van ademen door je neus

3. Ademhalingsoefening om je neus mee te openen

Een goede ademhalingsoefening die je kunt doen om je neus te openen (dit werkt ook goed bij een verstopte, verkouden neus), is nose unblocking, uit de Buteyko / Oxygen Advantage hoek.

Een goede ademhalingsoefening die je kunt doen om je neus te openen (dit werkt ook goed bij een verstopte, verkouden neus), is nose unblocking. Deze oefening is afkomstig uit de Buteyko / Oxygen Advantage hoek.

Nose unblocking werkt zo:

Adem kort in door je neus, kort uit door je neus en houd daarna je adem in, terwijl je je neus dichtknijpt. Beweeg hierna op en neer met je hoofd, van boven naar beneden en van links naar rechts: swingen maar.

Totdat je de ademprikkel voelt: adem dan rustig (langzaam) en diep in door je neus, adem dan normaal door (door je neus), wacht een minuutje en herhaal het proces. Doe dit zo’n vijf keer en ervaar het verschil. Zie deze video met Patrick McKeown van Oxygen Advantage voor meer uitleg.

4. Plak je mond dicht tijdens het slapen

Mouth taping, mondtape: oftewel ‘s nachts je mond dichtplakken met tape, werkt supereffectief om door je neus en niet door je mond te ademen terwijl je slaapt.

Vooral ‘s nachts ademen veel mensen door hun mond en dat is tricky, want dan heb je het natuurlijk niet door en kun je er ook niets aan veranderen.

Of toch wel, want een goede hack hiervoor is ‘mouth taping’ oftewel ‘s nachts je mond dichtplakken met tape. Het werkt oprecht supereffectief om door je neus en niet door je mond te ademen terwijl je slaapt.

Door een stukje tape, dat je verticaal over je lippen heen kunt plakken (je hoeft dus niet je hele mond dicht te plakken), train je je innerlijke systeem om door de neus te ademen, zodat je jezelf aanwent dit standaard te doen. Je hebt ook fijne, speciaal hiervoor gemaakte mondstrips, zoals die van Zippit.

Je mond dichtplakken geeft ‘s nachts vele voordelen, denk aan verlichting of verlossing van snurken en slaapapneu, maar ook overdag. Je slaapkwaliteit gaat omhoog, je energie levels gaan omhoog, en het maakt fitter, opgewekter en energieker.

Lees ook: Expert Q&A over sleep taping

5. Zorg voor een neusademhaling tijdens inspanning en sport (eventueel ook met tape)

Als er iets is wat je uithoudingsvermogen en conditie gaat verbeteren, is het je mond dichthouden tijdens inspanning en sport. Alleen door je neus ademen dus. Dit is iets wat iedereen zichzelf zou moeten aanwennen (want ja, het kan even wennen zijn) wanneer je conditie en sportprestaties wilt verbeteren.

Ga je hardlopen, adem dan eens alleen maar door je neus. Eerst houd je het misschien niet lang vol, daarna wil je nooit meer anders. Het boek Zuurstofwinst van Patrick McKeown is interessante kost als je hier meer over te weten wilt komen.

Om jezelf te blijven herinneren, kan je ook tijdens het sporten tape gebruiken. Zie foto van Mindfulrun.nl. Ziet er misschien wat gek uit, maar het doel heiligt de middelen: je merkt direct het verschil.

Hoe langzamer en hoe minder we inademen, door onze neus, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur we in onze lichaamscellen hebben en ook des te lager ook onze hartslag zal zijn. Doordat er meer zuurstof naar je spieren en organen gaat, neemt je uithoudingsvermogen toe, zodat je - op den duur - méér kunt presteren met een lagere hartslag.

Kortom: gebruiken waar hij voor bedoeld is, die neus. Zeker als je regelmatig door je mond ademt en dit patroon weet je doorbreken, ga je dit gegarandeerd merken op vele vlakken in je gezondheid. Adem beter, voel je beter!

Bekijk ook: