Beter slapen dankzij een betere (neus)ademhaling: de voordelen van mondtape en neusstrips

Wanneer je je slaap wilt verbeteren, is het eerst waarnaar je wilt kijken het ‘laaghangend fruit’: dat wat je, vandaag nog, makkelijk kunt doen. Je ademhaling verbeteren door te zorgen dat je (beter) door je neus ademt, is stap 1. Hoe? Mondtape en neusstrips zijn hierbij zeer effectieve hulpmiddelen.

In dit artikel krijg je uitleg over:

  1. De voordelen van mondtapen

  2. Hoe te starten met mondtapen

  3. De voordelen van neusstrips

  4. Zelf ervaren: welke mondtape & neusstrips zijn goed?

Voordelen van je mond dichtplakken met mondtape tijdens je slaap

Er zijn verschillende voordelen die je kunt gaan ervaren wanneer je ‘s nachts te mond dichtplakt met tape.

1. Betere ademhaling

Een van de meest opvallende voordelen van slapen met tape of een pleistertje op je mond is een verbeterde ademhaling. Zeker wanneer je snurkt of last hebt van slaapapneu, waarbij je luchtwegen (steeds) tijdelijk worden geblokkeerd tijdens je slaap, kan je baat hebben bij deze simpele, kostenefficiënte ‘truc’. Zo’n stukje tape op je lippen ‘dwingt’ je lichaam als het ware vanzelf om door de neus te blijven ademen, waardoor de kans op snurken vermindert en je luchtwegen beter open blijven. Maar ook wanneer je niet snurkt kan dit je slaap(kwaliteit) bevorderen. Volledig door je neus ademen tijdens de nacht (wat de meest efficiënte manier van ademen is voor je lichaam), kan je helpen om een diepere en rustigere slaap te bereiken.

2. Verhoogde zuurstofopname

Door 100% door je neus te ademen (in plaats van je mond), verbeter je de zuurstofopname op celniveau in je lichaam. Dankzij een rustige, kalme neusademhaling bevorder je een optimale balans tussen zuurstof en koolzuurgas in je bloed, wat leidt tot een betere, efficiëntere opname en afgifte van zuurstof in je lichaam. Dit is gunstig voor je algehele gezondheid; een goede balans tussen zuurstof en koolzuurgas in je lichaam (iets wat wordt verstoord door een mondademhaling) is essentieel voor een optimale celregeneratie en algemeen welzijn.

3. Betere nachtrust

Slapen met een pleister op je mond kan leiden tot een diepere, en meer herstellende slaap. Omdat je luchtwegen beter open blijven, de zuurstofopname/afgifte in je lichaam wordt verbeterd en je lichaam dankzij een neusademhaling in een meer ontspannen staat van zijn komt, zal je rustiger en beter slapen en minder vaak wakker worden tijdens de nacht. Dit zorgt voor een meer ononderbroken slaapcyclus, zodat je uitgeruster en energieker wakker kunt worden.

4. Vermindering van droge mond en keel

Wanneer je 's nachts (veel) door je mond ademt, kan je dit merken door wakker te worden met een droge mond en keel. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie, infecties of zelfs tandbederf. Het dragen van tape op je mond helpt je om door je neus te ademen, waardoor je de symptomen van een droge mond en keel kunt verminderen en je mond- én algehele gezondheid kunt verbeteren. Bovendien zorgt een neusademhaling ervoor dat de lucht wordt gefilterd, verwarmd en bevochtigd voordat deze je longen bereikt, én voor dat je niet te veel vocht verliest bij het uitademen.

5. Gezonde(re) slaapgewoonten

Slapen met een stukje tape op je mond kan een gewoonte worden, die leidt tot meer bewustzijn rondom je ademhaling, je slaap, en je slaapgewoonten. Dit kan bijdragen aan het cultiveren en behouden van betere, gezonde slaapgewoonten, denk aan een regelmatig slaapschema, een kalmerend avondritueel en het creëren van een rustgevende slaapomgeving. Dit alles draagt bij aan een betere slaapkwaliteit en een gezondere levensstijl, ook op lange termijn.

Lees ook: JE MOND DICHTPLAKKEN OM BETER TE SLAPEN, WERKT DAT ECHT?

Hoe te beginnen met mondtape?

Wil je de effecten van mondtapen ervaren, dan is het goed om eerst nog twee dingen te weten en voor jezelf na te gaan. Ten eerste is het niet voor iedereen nodig om de lippen te tapen, dus misschien ook niet voor jou. Als jij een natuurlijke neusademer bent, je tiptop slaapt en nergens last van hebt, zul je niet hoeven te plakken. Al kun je het uiteraard een tijdje proberen als je nieuwsgierig bent; jouw eigen ervaring creëert nog altijd je eigen waarheid en wie weet valt er (alsnog) winst te behalen. Probeer het dan minstens een maand, want zoals bij alles geldt: alleen op langere termijn kun je weten welke positieve effecten het mogelijk heeft voor jou.

Een ander punt gaat over eventuele ademhalingsproblemen of gevoelens van angst en paniek. Als jij hier last van hebt, ga dan zorgvuldig te werk als je wilt gaan tapen. Als je weet dat je door je mond ademt ’s nachts, en wilt ervaren wat mondtapen je kan opleveren, kijk dan eerst overdag hoe jouw lichaam reageert op een 100 procent neusademhaling. Je wilt voorkomen dat je lichaam ook maar enig ongemak ervaart tijdens de nacht, want dat is uiteraard niet de bedoeling. Bovendien kan een dergelijke ervaring ervoor zorgen dat je een potentieel krachtige manier om je welzijn te bevorderen negatief ervaart, waardoor je het kind met het badwater weggooit. Raadpleeg bij twijfel een goede ademcoach of ademfysioloog die je kan adviseren en goed op weg helpen. Bouw het tapen op, door het eerst overdag te ervaren, bijvoorbeeld door een oefenschema aan te houden zoals het volgende. Voor goede mondtape adviseer ik Zippit, die komt wat mij betreft als beste uit de test.

Oefenschema: starten met mondtape

  • Dag 1: 10 minuten overdag je mond afplakken, terwijl je rechtop zit of loopt en bezig bent met normale, rustige activiteiten, zoals e-mailen, tv-kijken, enz.

  • Dag 2: 20 minuten overdag je mond afplakken tijdens normale activiteiten.

  • Dag 3: 1 uur overdag je mond afplakken tijdens normale activiteiten.

  • Dag 4: 1 uur overdag je mond afplakken tijdens normale activiteiten, en 10 minuten liggend (nog niet terwijl je slaapt, maar meer als een ademoefening op bed, of bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek).

  • Dag 5: 1 uur overdag je mond afplakken en 1 uur liggend (nog niet tijdens slaap).

  • Dag 6: 2 uur overdag je mond afplakken en 1 uur liggend (nog niet tijdens slaap).

  • Dag 7: tape aanbrengen op je lippen voordat je gaat slapen en het de hele nacht proberen.

Goed te weten: dit schema is een richtlijn, geen bijbel. Blijf te allen tijde luisteren naar je lichaam en ontmoet jezelf waar jij bent – nooit ergens anders. Maar zo’n opbouwschema kan je op een veilige en geruststellende manier helpen met ondervinden hoe jouw lichaam reageert - overdag dus.

PS. Dit schema staat ook in Jouw adem, jouw medicijn. Dit boek leest als een volledige en inspirerende gids, waarin je alles ontdekt over een gezonde ademhaling en de kracht van ademwerk, bij stress, angst, chronische pijn, emotionele blokkades, trauma, de verbinding met jezelf, en nog veel meer. Klik hier om direct te bestellen.

De voordelen van neusstrips

Nog een handig hulpmiddel om beter en vrijer te kunnen ademhalen tijdens je slaap, zijn neusstrips. Neusstrips zetten (en houden) je neusvleugels open en helpen je zo om gemakkelijker door je neus te ademen. Een neusstrip ziet eruit als een huidvriendelijke kleefstrip met twee buigzame strookjes waarmee je de strip over je neusbrug kunt plakken. Op deze manier worden je neusvleugels op een zachte wijze ‘open’ getrokken, waardoor je luchtwegen openen en jij beter (door je neus) kunt ademhalen. Zeker in combinatie met mondtape. Dankzij neusstrips kan je snurken helpen verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Maar ook als je niet snurkt of hier last van hebt, kan een neusstrip bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Een neusstrip zorgt ook voor verlichting bij een verstopte neus door allergieën, verkoudheid of een scheef neustussenschot. Een neusstrip opent de neus vele malen beter dan bijvoorbeeld een neusspray - wat sowieso geen duurzame oplossing is. Ook zorgt zo’n neusstrip voor een betere ademhaling tijdens lichamelijke inspanning en sport. Dus neusstrips zijn niet alleen voor ‘s nachts. Kortom, neusstrips kunnen bijdragen aan:

✔ Minder last van een verstopte neus
✔ Makkelijker / beter door je neus ademen
✔ Minder snurken
✔ Dieper slapen

Ik heb zo’n beetje elke verkrijgbare variant van mondtape geprobeerd, waarbij ik merkte dat er aan veel producten nog wat te verbeteren viel.
— Davy Pulkerman

Welke mondtape & neusstrips zijn goed?

Ik heb in de afgelopen jaren flink wat getest als het op mondtape aankomt, en die van Zippit zijn wat mij betreft de fijnste. Het slaapt zo goed! En ze plakken goed (ook bij mannen met baarden, heb ik me laten vertellen ;)). Zippit heeft zowel mondtape als neusstrips (die heten ‘Sniffits’).

Zippit is ontwikkeld door de Nederlandse Davy Pulkerman. Doordat hij zelf een aantal jaar geleden kampte met long-covidklachten, ging hij op zoek naar manieren om meer energie gedurende de dag te hebben. In die zoektocht kwam hij al snel bij mondstrips uit, maar geen van de soorten plakkers die hij probeerde vond hij écht prettig. Zodoende besloot hij zijn eigen mondtape te ontwikkelen, dat is Zippit geworden. En inmiddels heeft hij ook Sniffits ontwikkeld: neusstrips. Meer over Davy en het ontstaan van Zippit lees je in dit artikel.

Ga naar Zippit.nl om de neusstrips en mondtape te bestellen. Want je kunt er veel over lezen, maar zelf ervaren is uiteindelijk de enige manier om erachter te komen wat het voor jou doet. Je kunt Zippit mondtape en Sniffit neusstrips in losse zakjes bestellen, of bestel een bundel van beide. Ook via Bol.com trouwens, als je dat handiger vindt.


Bekijk ook: