Waarom 6 ademhalingen per minuut het antwoord kan zijn op al je zorgen

Ons lichaam doet het op de automatische piloot, maar je kunt het ook bewust: ademhalen. Juist het bewust volgen, sturen en vertragen van je adem, kan je talloze voordelen opleveren. Ook al doe je het maar voor één minuut.

Hoe is jouw ademhaling bij stress?

Wanneer je je gestrest voelt, let je dan ooit op je ademhaling? De kans is groot dat die oppervlakkig en kort is, een veel voorkomende fysieke manifestatie van een gespannen en druk hoofd, angst en paniek.

Die korte, oppervlakkige ademhaling is onderdeel van de vecht-of-vluchtreactie van ons lichaam, een manier om ons tegen gevaar te beschermen. Enorm nuttig, maar ons lichaam reageert bij stress vanwege deadlines, meningsverschillen of angst ook alsof je in levensgevaar bent, terwijl de realiteit er toch echt anders uitziet.

Ademhalen heeft een bewezen effect op stress en angst

Het mooie aan de adem is, dat hij dus ook bewust te sturen is. Kan je opmerken dat je te kort, snel en oppervlakkig ademt? Vertraag je adem dan. Stuur hem door je neus, richting je buik, doe het langzaam en met bewuste aandacht.

Het bewust sturen van je ademhaling (ademhalingsoefeningen, oftewel: ademwerk) is al duizenden jaren een breed omarmde manier om te dealen met alles wat het leven op ons afvuurt. De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs gekomen voor de adem als een effectieve tool om stress en angst te verminderen, een lagere bloeddruk te krijgen en zelfs je immuunsysteem te verbeteren.

Drie minuten adempauze

Je kunt overal lezen dat de adem zoveel positief effect heeft op je lichaam en brein, maar de ervaring is uiteindelijk het enige dat telt. Probeer eens wat een korte ademhalingsoefening met je doet.

Ga zitten op een stoel, sluit je ogen en laat je schouders zakken. Adem door je neus, langzaam in, in vijf seconden. En weer door je neus uit, in vijf seconden. Houd je adem traag en kalm. Adem naar je buik, gebruik je middenrif. Probeer elke spier in je lichaam te ontspannen. Houd dit drie minuten aan, zet van te voren een wekkertje.

Welk verschil kan je opmerken?

Door drie minuten op deze kalme manier te ademen, heb je een directe invloed op je autonome zenuwstelsel. Je hele systeem krijgt het signaal dat alles veilig is (want je ademt niet meer alsof je in levensgevaar bent) en je lichaam kan ontspannen. De cortisollevels in je bloed zullen dalen, daarmee is een kalme ademhaling ook het beste directe medicijn tegen stress.

Wat ervaar je zelf, wanneer je jezelf drie minuten adempauze gunt? Hoe voelt je lichaam aan? Hoe zijn je gedachten als je ze vergelijkt met voor de oefening?

De adem werkt wonderbaarlijk goed en direct

Stel je voor dat je dit elke dag een paar keer doet. Een paar minuten bewust ademen maakt een wereld van verschil. En de effecten werken nog lang door. Je kunt de adem inzetten tijdens drukke en stressvolle momenten in je dag, maar met name ook voor het slapen. Er is geen betere slaappil dan een vertraagde ademhaling. Probeer zelf wat het voor jou doet.

Het vergt wat oefening en doorzettingsvermogen, voor jou en voor je lichaam, dat mag gaan wennen aan meer ontspanning. Hulp in de vorm van een handige tool is hierbij aan te raden, het werkt bovendien als stok achter de deur. Kijk bijvoorbeeld eens naar een ademhalingstool als moonbird, Somnox of de Inner Balance Trainer. Super heilzaam!

Zie hier voor meer handige tips en tools voor een betere ademhaling. Happy breathing :)


Moonbird-breathing-coach.jpg

Kijk bij de ‘favorites’ om de beste tips & tools te ontdekken!