5 tips voor meer innerlijke rust van ademcoach en psycholoog Jon van der Eerden

Innerlijke rust: het is iets wat we allemaal proberen te bereiken, maar vaak toch moeilijk kunnen vinden. We zijn druk met van alles, maar tijdens het van hot naar her rennen vergeten we tijd vrij te maken voor onszelf. Het gevolg? Onrust, stress, en een hoop serieuze risico’s voor je gezondheid.

Hoe lukt het je om op een simpele manier meer rust in je leven te vinden, zowel van binnen als van buiten? Jon van den Eerden, die als psycholoog en ademcoach (en als mens) als geen ander weet hoe je hiermee kunt worstelen, deelt hier haar inzichten en tips.

Zodra je begint met ademhalingsoefeningen en hier een gewoonte van weet te maken, ga je direct meer rust ervaren in je leven.
— Jon van der Eerden

Waarom is het voor veel mensen zo lastig om rust te vinden?

Jon van der Eerden is ademcoach en psycholoog en oprichter van HoliHabits. Ze helpt je de regie over je leven terug te pakken.

Jon van der Eerden, HoliHabits.nl.

Jon: “Er zijn meerdere redenen, maar sowieso is de combinatie van leefstijl en werk in de huidige tijd een grote boosdoener. Veel mensen hebben een hectische leefstijl met veel verantwoordelijkheden en maar weinig echte momenten voor zichzelf. Dit zorgt ervoor dat mensen het gevoel hebben altijd ‘aan’ te staan. Als je eenmaal in die ‘aan’ modus zit, is het heel lastig om echte rust te vinden.

Technologie speelt ook een grote rol, daardoor blijft ons hoofd altijd aan staan. Want de momenten die we voor onszelf hebben, worden al snel opgevuld met telefoongebruik. Dat zorgt voor allemaal extra prikkels waardoor je nog steeds niet tot rust komt. Je brein heeft dan opnieuw veel informatie te verwerken.

Daarnaast kan het ook zijn dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt waardoor ‘rust’ vinden moeilijker is dan voor een ander. Zoals wanneer je perfectionistisch bent, of wanneer je moeilijk dingen kunt loslaten en accepteren. Maar ook vastzittende emoties of bepaald trauma kan ervoor zorgen dat je geen rust weet te vinden. Dit kan je blokkeren om echt te ontspannen, omdat je in een bepaald overlevingsmechanisme zit en vanuit daar de hele dag handelt.

Ik zie in mijn praktijk veel vrouwen die graag de controle willen houden over alles. Dat levert veel stress op. Je kunt niet alles controleren, plannen en in handen houden. In mijn werk focus ik daarom altijd op zelfzorg en het voelen van je emoties. Ik zie keer op keer dat zodra iemand zichzelf toestemming kan geven om het een beetje los te laten, de ontspanning komt.”

Waarom is rust vinden zo essentieel, wat gebeurt er als we het niet doen?

“Onvoldoende rust nemen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Van kleine ongemakken tot grotere ziektes. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Langdurige stress zorgt echt voor nadelige effecten op je gezondheid. Het zorgt voor een minder goed werkend immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei aandoeningen en spijsverteringsproblemen, en grotere risico’s loopt op bijvoorbeeld hartziekten. Dus ja, het is essentieel dat we rust vinden en hier voldoende aandacht aan besteden.”

Wanneer je ervaart wat écht voelen inhoudt, zal je meer je hart durven gaan volgen. De adem is hierin een heel belangrijke sleutel.

Hoe merk je dat je te weinig rust krijgt?

“Het begint vaak bij concentratieproblemen, vermoeidheid en extra prikkelbaar zijn. Het kan zijn dat je veel emoties ervaart, of juist moeite hebt met het uiten van je emoties. Een opgejaagd gevoel in het lichaam hebben komt ook veel voor. Even voor de duidelijkheid: dit is niét de normale staat van zijn. Zo hoor je je niet te voelen, ook al lijkt het in deze wereld soms wel. We moeten allemaal door, door, door.”

Jij bent psycholoog én ademcoach, waarom allebei?

“In mijn werk als toegepast psycholoog miste ik het lichaamswerk. Althans, dit weet ik nu achteraf. Het bleef allemaal heel rationeel, terwijl ik zelf ervaarde hoe krachtig de connectie tussen lichaam en geest is. Je bent niet alleen je hoofd of je lichaam. Alles staat in verbinding, het is een continue wisselwerking.

Zodra je begint met ademhalingsoefeningen en hier een gewoonte van weet te maken, ga je direct meer rust ervaren in je leven. Maar ook wanneer er grotere veranderingen in je leven nodig zijn, is het krachtig om dit op mentaal, fysiek én emotioneel vlak te doorvoelen en aan te pakken. Dit is waar ik me op focus met mijn holistische benadering, en dit werkt echt krachtig. De keuzes die cliënten maken zijn mooi en groots, de resultaten zijn geweldig. Ik zie vrouwen die hun hart durven te gaan volgen, doordat ze leren wat écht voelen inhoudt. De adem is hierin een heel belangrijke sleutel.”

Als ademwerk nieuw voor je is, hoe kan je dan het beste starten?

“Als je ergens wilt beginnen, start dan bij het bewust worden en observeren van je ademhaling. Als ik mezelf druk voel, of een lange dag heb gehad, doe ik vaak de 4-7-8 ademhalingsoefening om tot rust te komen. Dit werkt altijd. Maar ook een ademsessie met de verbonden ademhaling kan een fijne landing zijn. Ga wel naar een goede ademcoach en geef vooraf aan dat het nieuw voor je is. Bij dat soort sessies gaan er (meestal) ineens grote poorten open, en dat kan ook een hele mooie start zijn.”

Meer rust ervaren in je leven? Dit zijn de 5 tips van Jon:

1. Plan je rust in

“We plannen tegenwoordig alles: afspraken met vrienden, werken, avondjes uit. Maar ontspanning staat vaak onderaan de lijst. Blok hier dus ook tijd voor in je agenda.”

2. Elke dag 5 minuten bewust ademhalen

“Het liefst nog meer dan 5 minuten, maar klein beginnen is al super. Ga lekker zitten, doe 5 minuten een ademhalingsoefening en ervaar zelf wat dit met je doet.”

3. Vind jouw rustgevers

“Maak een lijstje met dingen waar jij rustig van wordt. Wat geeft jou echte ontspanning? Wat kun je allemaal doen? Kan je hier meer tijd voor vrijmaken?”

4. Zorg voor een goed fundament

“Besteed iedere dag aandacht aan de basis: gezond eten, voldoende slapen, bewegen, ademhalen. Als jij lekker in je vel zit, gaat alles vooruit!”

5. Kijk of er meer speelt en nodig is

“Soms is het nodig om dieper te gaan. Het kan zijn dat vastzittende emoties zorgen voor het niet kunnen vinden van rust. In dat geval adviseer ik om manieren te vinden om hiermee aan de slag te gaan in de vorm van een retreat of coachtraject waarbij je begeleiding hierin kan vinden.”


Ga mee op een prachtig, transformatie retreat in Barcelona, dat geheel in het teken staat van ‘een nieuwe jij’, waarin de ademhaling en ademwerk een grote rol speelt. Georganiseerd door psycholoog en ademcoach Jon van der Eerden, van HoliHabits.

Vind de ultieme reset voor je hoofd, lichaam & leven

Meer informatie over Jon en haar holistische werkwijze vind je op Holihabits.nl. Jon coacht en begeleidt vrouwen en mannen die toe zijn aan een grootse verandering in hun leven.

Van 27 september t/m 1 oktober 2023 organiseert ze een prachtig retreat in Barcelona, dat geheel in het teken staat van ‘een nieuwe jij’, en waarin de ademhaling ook een grote rol speelt. Kijk hiervoor op holihabits.nl/retreats.


Bekijk ook: