Sheetali (cooling breath): een ademtechniek om af te koelen bij warm weer

Wanneer de temperaturen boven de dertig graden uitstijgen, is kalm blijven het credo. Wil je wat overtollige warmte uit je lijf afvoeren? Probeer dan de cooling breath ademtechniek voor een koel lijf én een koel hoofd.

Sheetali: de cooling breath

De cooling breath komt uit de yoga en wordt daar ook wel Sheetali genoemd. Sheetali betekent afkoeling in het Sanskriet en is afgeleid van het oorspronkelijke woord sheetal, dat je grofweg kunt vertalen als 'dat wat kalm en kalmerend is'.

De cooling breath is perfect om overtollige warmte af te voeren - vooral handig tijdens de warmste uurtjes van de dag, tussen 10.00 uur en 14.00 uur, wanneer de zon het hoogst staat.

De cooling breath koelt niet alleen je lichaam, maar ook je geest af. De techniek verlaagt je bloeddruk en helpt ontspannen. Het triggert de kalmeringsrespons in je lijf, dankzij de stimulatie van het parasympathische (‘rest and digest’) zenuwstelsel. Er wordt gezegd dat deze techniek ook je de PH van je bloed verhoogt (minder zuur bloed = gezonder) en de spijsvertering bevordert.

Hoe doe je de cooling breath?

Als je niet bekend bent met dit soort ademhalingsoefeningen (pranayama) uit de yoga, kan deze in eerste instantie wat vreemd aanvoelen. Je gaat je tong uitsteken, met beide zijkanten van je tong omhoog gekruld. Als een glijbaan. Steek hem zo ver mogelijk uit, zonder dat het krampachtig aanvoelt. Mocht je je tong niet kunnen vouwen / krullen (niet ieder mens kan dat), verderop vind je een alternatief.

Zorg dat je ergens koel, uit de zon zit, ergens waar je niet gestoord kunt worden.

  1. Doe je ogen dicht, zit rechtop, ontspannen lijf

  2. Adem langzaam in door je opgekrulde tong, alsof je lucht drinkt door een rietje

  3. Sluit dan je mond en adem weer langzaam uit door je neus

Dit is één ronde cooling breath. Je kunt beginnen met tien rondjes en dit opbouwen naar veertig of vijftig rondjes. Of denk in minuten, is misschien makkelijker. Eén tot vijf minuten, of simpelweg totdat je je lichaam en je hoofd voelt afkoelen.

Voor als je je tong niet kunt krullen, is een andere, soortgelijke techniek genaamd Sheetkari een mooi alternatief. Hiervoor plaats je je tong tegen je gehemelte, een beetje achter je voortanden. Je doet je tanden op elkaar. Je opent de lippen licht en met soort sissend geluid adem je in. Vervolgens adem je uit door de neus.

Blijf na de oefening nog even zitten en navoelen. Voel je verschil in je lijf? Welke delen van je body en mind voelen zich verfrist, vernieuwd of afgekoeld? Geniet van het effect.

Stay calm, keep breathing!


Bekijk ook: