Reportage: Global Inspiration Breathwork Conference (GIC) 2022

Foto’s: Yvonne Hitzeroth

De Global Inspiration Conference (GIC) is een bijzonder jaarlijks evenement georganiseerd door de International Breathwork Foundation (IBF). Je kunt het zien als een conferentie, een retreat en een netwerkevent ineen, dat elk jaar op een andere plek op aarde plaatsvindt. In 2022 was de GIC in Duitsland, ik was erbij, lees hier mijn ervaringen.

Update! In de zomer van 2024 vindt de GIC plaats in Nederland. Klik hier voor meer informatie en tickets.

GIC 2022 in Landshut, Duitsland

De IBF is een wereldwijde netwerkorganisatie volledig gericht op breathwork. De foundation focust zich op breathwork coaches en faciliators, maar ook op beoefenaars en geïnteresseerden in de helende kracht van bewust ademhalen. Op iedereen die iets met ademwerk heeft dus.

IBF kent wereldwijd vele leden. Elk jaar staat een groep leden uit een specifiek land op om de GIC te organiseren, zodoende vindt dit event ook elk jaar in een ander land plaats. Australië, Venezuela, Italië, Rusland en India: ze zijn allemaal al eens aan de beurt geweest. In 2022 was het een Duits clubje enthousiaste IBF leden dat besloot de eervolle taak op zich te nemen dit ademhalingscongres te organiseren. Ik wilde het meemaken, zodoende dat ik van 6 tot 13 augustus 2022 vertoefde in een congreshotel in Landshut, niet al te ver van München.

“Breath unites people and hearts, science and spirit“
— GIC 2022 Germany
GIC Breathwork Conference IBF - Germany 2022

Wat moet je je voorstellen bij een breathwork conferentie?

Het idee van een conferentie is dat meerdere mensen samenkomen om met elkaar te denken en spreken over een bepaald thema. En dat is ook zeker het doel van de GIC: breathworkers van over de hele wereld samenbrengen om te kijken hoe elkaar te ondersteunen, van elkaar te leren en nog meer mensen wereldwijd te inspireren met breathwork. Maar het ging veel verder dan denken en spreken alleen, het was oprecht een ervaring. Logisch ook, het blijft breathwork en dat wil je vooral ervaren. Hoe ziet zoiets er in de praktijk uit?

De GIC conferentie is een rijk gevuld en bijzonder event, zowel op het vlak van kennisdeling, als van ervaring. Zeven dagen lang zijn er keynote speaches van diverse professoren en andere professionals, uitgebreide workshops in de meest uiteenlopende smaken en soorten (daarover later nog wat meer), yogasessies om de dag mee te starten, dans- en muziekavonden voor het slapengaan, en voldoende tijd tussendoor voor rust en integratie.

Alles in het programma is interessant, en ook alles is optioneel. Het bijwonen van de GIC is heel vrij, zodoende voelt het ook meer als een persoonlijk retreat, waarbij je telkens in het moment kan kiezen waar je behoefte aan hebt. Want de keuze is reuze tijdens de GIC. Zeker wat betreft de dagelijkse workshops, die door alle aanwezigen mochten worden aangedragen. Voelde je de behoefte een workshop te hosten? Dan was je meer dan vrij dit te doen, en kon iedereen die wilde zich aansluiten.

Hoe waren mijn ervaringen tijdens de GIC?

Ik heb veel bijzondere dingen meegemaakt op de GIC. En dat had ik misschien niet direct verwacht. Maar er is iets magisch aan zeven dagen doorbrengen in het gezelschap van mensen die allemaal bezig zijn met breathwork, persoonlijke groei en ontwikkeling. Het raakt je op vele manieren.

Het raakte me in het begin vooral in mijn weerstand: Wat doe ik hier precies? Hoor ik hier wel thuis? GIC vroeg me de grenzen van mijn comfortzone op te zoeken, in een omgeving waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik er niet thuishoorde. Het was juist die weerstand die ik in mezelf mocht onderzoeken en daar was alle ruimte voor. Na een week wilde ik dan ook niet meer weg, zoals dat gaat…

Ik heb vooral genoten van de dagelijkse workshops. Elke middag tussen 15:00 en 18:00 werden er door diverse IBF leden workshops georganiseerd waar je vrij op kon aanhaken, maar ook het merendeel van de dagelijkse keynote sprekers werden onderdeel van het workshopprogramma.

Zo heb ik een prachtige sjamanistische drums & breathwork reis gemaakt met de Oostenrijkse ademcoach, sjamaan en Wim Hof instructrice KristaGilda Kerner, buiten in het gras. Ik heb relationele blokkades weggeademd tijdens een ‘Cosmic Dating Service’ rebirthing breathwork sessie van de Vlaamse Rebirthers Geert De Vleminck en Silke Modersohn. Ik heb een magische Joe Dispenza-stijl breathwork en meditatie gedaan onder leiding van de Oostenrijkse Andrea Strübl. Ik heb mezelf in diepe ontspanning geademd tijdens een hypnobreathing sessie van de Duitse psycholoog en coach Fabian Ries. Ik heb traumawerk ervaren met de Duitse psychotherapeut Franz Ruppert. En nog veel meer. Het was een snoepwinkel. Allemaal even verrijkend, allemaal even liefdevol en verbindend.

Er was gelukkig dus ook genoeg ruimte om rondom het programma de nodige rust te nemen, ervaringen te integreren en je eigen weg te bewandelen. Zo was ik elke dag na de workshops te vinden in het meertje van Landshut. Zwemmen in natuurwater, boekjes lezen, vitamine D opzuigen. Perfecter kon niet.

Na een week GIC was ik toch wel verbaasd hoeveel mooie sessies ik heb mogen ervaren en hoe veel leuke, inspirerende mensen ik heb ontmoet daar in Duitsland - dwars door alle weerstand heen. Dankjewel GIC, tot de volgende.

Ook naar de GIC?

Deze editie was in Duitsland. In de zomer van 2024 komt GIC naar Nederland 🙌
Meer info en tickets vind je op ibfbreathwork.org/gic.