Dit zijn de meest gestelde vragen over Airofit (incl de antwoorden)

Eerder kon je al een uitgebreide review lezen van de Airofit PRO 2.0, maar je hebt ook de Airofit PRO 1.0 en de Airofit Active. Wat zijn precies de verschillen tussen deze ademhalingstrainers en wat kan je ermee?

Update feb 2024: er bestaat nu ook de Airofit Essential: werkt hetzelfde als de Pro, maar dan alleen met de essentiële functies en voor een voordeligere prijs.

Veelgestelde vragen over de Airofit ademtrainer

Airofit is een kleine en slimme ademtool die je helpt om de kracht en flexibiliteit van je ademhalingsspieren te vergroten om zo je fysieke conditie en sportprestaties te verbeteren, je stressniveaus te verlagen en de slaap te verbeteren.

Je stopt Airofit in je mond en ademt door het apparaat, via verschillende weerstandsniveaus - die je kunt instellen via de draaiknoppen aan de zijkanten. In de bijbehorende app vind je vele ademhalingstrainingsprogramma's die je stap voor stap, adem voor adem, helpen om je longcapaciteit, je kracht en je energie te vergroten.

Naar aanleiding van het eerdere artikel over Airofit, kreeg ik veel vragen binnen. Een paar van deze vragen komen vaak voor, vandaar dat je in dit artikel antwoord krijgt op:

  1. Welke is beter, moet je de Airofit PRO hebben, of heb je aan de Active genoeg?

  2. Ademen door je mond (zoals je doet met Airofit) is toch niet goed voor je gezondheid, hoe zit dat precies?

  3. Kan je Airofit ook gebruiken als je last hebt van astma, COPD of andere ademhalingsproblemen?

  4. Hoe vaak ‘moet’ je Airofit gebruiken?

  5. Werkt de Airofit goed?

  6. Kan je hem ook met meerdere mensen gebruiken?

Hoe werkt de Airofit PRO 2.0 Ademhalingstrainer?

Airofit PRO 2.0

1. Welke is beter, moet je de Airofit PRO hebben, of heb je aan de Active genoeg?

Het antwoord op die vraag kan je uiteindelijk alleen zelf geven, het hangt er namelijk vanaf wat je wilt. Hier zet ik de verschillen en overeenkomsten op een rij, zodat je makkelijker kunt kiezen.

Airofit Active, PRO 1.0 en PRO 2.0

Je hebt verschillende uitgaves van Airofit: de Airofit Active (€129), de Airofit PRO 1.0 (€299) en de Airofit PRO 2.0 (€349). Dat lijkt trouwens een hoop geld, maar als je bedenkt hoeveel je kunt uitgeven aan coaches, de sportschool of voedingssupplementen, en hoeveel het je effectief oplevert (je gezondheid!), dan is het de investering zeker waard.

Overeenkomsten Airofit Active en PRO

Zowel de Active als de PRO toestellen bevatten drie trainingsniveaus: beginners, gevorderden en experts. Daarnaast geven ze allemaal een algemeen dagelijks trainingsplan binnen het door jou gekozen focusgebied (sport of welzijn), minstens zes ademhalingsoefeningen, en werken ze in twaalf talen op iOS en Android.

Verschillen Airofit Active en PRO

De Active is in feite een uitgeklede versie van de twee PRO varianten, waarbij het ontbreekt aan een aantal functies. Het belangrijkste verschil tussen de PRO en Active variant is dat het PRO-apparaat via bluetooth met je telefoon wordt verbonden. Ook kan je met PRO longfunctietests doen, je vooruitgang zo volgen, en op basis van je longfunctietests zal de app je trainingsplan personaliseren.

Met de beide PRO’s heb je dus een hoop meer functies, zoals een gepersonaliseerd dagelijks training plan op basis van jouw resultaten, visuele en audio-instructies die je begeleiden bij het uitvoeren van verschillende ademhalingsoefeningen, feedback over je training en een optie tot een membership met nog meer opties voor gepersonaliseerde ademhalingsoefeningen en statistieken.

Update feb 2024: er bestaat nu ook de Airofit Essential: werkt hetzelfde als de Pro, maar dan alleen met de essentiële functies en tegen een voordeligere prijs. Mocht je toch functies tekort komen, kan je deze essential later altijd upgraden naar een Pro, zonder dat je een nieuw toestel hoeft aan te schaffen. Meer info in dit artikel.

Wat zijn de verschillen tussen de Airofit PRO 1.0 en PRO 2.0?

Er zijn een aantal verschillen tussen de Airofit PRO 1.0 en 2.0, zoals je kunt verwachten kan de 2.0 net iets meer. De extra’s die je krijgt bij de PRO 2.0:

  • Extra nauwkeurige meetsensor
    Dankzij de extra nauwkeurige meetsensor kan het apparaat je ademhaling extra nauwkeurig meten.

  • Beter bestand tegen vocht (speeksel)
    De elektronische binnenkant is speciaal ontworpen en vervaardigd om beter bestand te zijn tegen spatten en speeksel (iets wat enorm veel vrijkomt als je erdoor ademt).

  • Magnetische oplader
    Een betere duurzaamheid vraagt om magnetisch opladen. De kabel van de PRO 2.0 werkt met usb en een magneet, die je kunt aansluiten op je computer of in het stopcontact.

  • Langere batterijduur
    De batterij van de PRO 2.0 gaat langer mee en hoef je dus minder op te laden. Hij houdt het wel 4 tot 7 dagen vol (uiteraard afhankelijk van jouw gebruik) versus 3 tot 5 dagen bij de PRO 1.0.

  • Geavanceerde longfunctietest
    De Airofit PRO 1.0 heeft een eenvoudige longtest die in één stap je longcapaciteit, inademkracht en uitademkracht meet. De PRO 2.0 biedt een geavanceerde longtest die is verdeeld in 3 stappen, zodat je een nauwkeurigere meting krijgt van je longcapaciteit, en in- en uitademkracht.

Kortom, de PRO 2.0 is de beste optie als je all-the-way wilt gaan. Mochten de cijfers en trainingsprogramma’s je niets uitmaken, kan je met de Active uit de voeten. Kijk op Airofit.com voor een volledig overzicht van alle opties en functies.

2. Ademen door je mond (zoals je doet met Airofit) is toch niet goed voor je gezondheid?

Nee, ademen door je mond wil je liever niet, over het algemeen wil je altijd door je neus ademen - overdag maar ook ‘s nachts. Ademen door je neus heeft alleen maar voordelen voor je gezondheid (zowel fysiek als emotioneel en mentaal), ten opzichte van ademen door je mond. Dus, hoe zit dat dan met Airofit, daarmee adem je steeds door je mond. Dat is waar, en er zijn een paar redenen waarom dat niet erg is - en juist goed.

  1. Je kunt het zien als een training / work-out van je ademhalingsspieren. Door je mond heb je de optie om meer lucht te verplaatsen en meer kracht zetten, dan wanneer je door je neus zou ademen. Door je mond ademen werkt dan voor dit doel beter.

  2. Wanneer je meer kracht en flexibiliteit ontwikkelt in je longen en ademhalingsspieren, zullen alle andere manieren van ademen - dus ook je dagelijkse neus/langzaam/buik ademhaling - makkelijker worden. Je wordt algemeen fitter, sterker en flexibeler in je ademhaling door deze ademtraining.

  3. Je ademt niet altijd zo uiteraard, door je mond ademen met Airofit zoe je tijdelijk, zo’n 5 a 10 minuten per dag. Het wordt dus niet je standaard manier van ademhalen.

Kortom, op deze manier trainen met Airofit - en dus tijdelijk door je mond ademen - werkt goed en dient zijn doel. Geen zorgen daar.

3. Kan je Airofit ook gebruiken als je last hebt van astma, COPD, long-covid of andere ademhalingsproblemen?

Voor een antwoord op deze vraag is het goed te weten hoe Airofit in eerste instantie is ontstaan. Airofit is ontwikkeld door Ambu, een bedrijf dat al sinds 1937 medische innovaties op de markt brengt met als doel om levens te redden en de patiëntenzorg te verbeteren. Airofit wordt nu veel door sporters gebruikt of mensen die simpelweg fitter en energieker willen worden, maar oorspronkelijk is het ontworpen als hulpmiddel bij astma en COPD. Ademhalingstraining, zoals die waar Airofit je in begeleidt, helpt immers bij astmasymptomen. Je kunt Airofit dus zeker (of juist!) goed gebruiken wanneer je last hebt van astma of andere ademhalingsproblemen.

Wanneer je last van astma hebt, heb je veel variatie in ademhalingsvolumes en werken je ademhalingsspieren vaak lang niet optimaal. Dit maakt je inactief en het resulteert in kortademigheid. Dit merk je vaak het duidelijkst tijdens inspanning, zodat je nog kortademiger wordt, nog meer energie kwijtraakt aan alleen je ademhaling, en je nog slechter gaat ademen. Althans, niet op een manier die bijdraagt aan je gezondheid.

De feedback die mensen met astma over Airofit geven is zeer goed. In het ‘slechtste’ geval maakt Airofit het makkelijker om astmamedicatie te kunnen inhalen, in het beste geval zijn er helemaal geen symptomen meer. Er zijn echter veel verschillende soorten en gradaties van astma, dus als je er last van hebt, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts voordat je start met ademhalingstraining.

Voor meer informatie over de behandeling van COPD met Airofit, kijk op deze pagina: www.airofit.com/health/copd.

Lees ook dit artikel op The Breathwork Movement, over het onderzoek dat is uitgevoerd naar ademtraining met Airofit onder long-covid patiënten, wat goede resultaten opleverde: ademtraining bleek te helpen om klachten te verminderen.

Ochtendroutine met Airofit.

4. Hoe vaak ‘moet’ je Airofit gebruiken?

Airofit raadt zelf aan om elke dag ademtraining te doen - en dit vol te houden - om de meeste vruchten te plukken. Dat is uiteraard logisch, en geldt voor alles in het leven: hoe consequenter je traint, hoe meer verschil je gaat merken.

Het adviesvan Airofit is om 5 minuten in de ochtend en 5 minuten in de avond te trainen. Tien minuutjes dus maar. Dat zou prima vol te houden moeten zijn, en is dus een mooi streven. Mocht je een training missen, maak je dan ook niet te druk: ook bij een aantal keer trainen per week kun je ook vooruitgang merken. Al wil je er natuurlijk liefst een dagelijkse gewoonte van maken.

5. Werkt de Airofit goed?

Op de vraag ‘Werkt Airofit?’ is het enige antwoord toch echt: ‘ja’. Trainen met deze tool werkt oprecht krachtig, en ademen door je Airofit voelt als een work-out in de gym. Zowel tijdens, als erna, het is echt intensief en je voelt dat je hard werkt. Je kunt er zelfs wat licht in mijn hoofd van worden, op een goede manier. Het voelt echt alsof je iets nuttigs en krachtigs voor je lichaam aan het doen bent.

Veel ademhalingsoefeningen zijn gericht op ontspanning en ontlading, maar hoewel trainen met Airofit dit ook kan doen, richt deze tool zich in eerste instantie op je longfunctie en fysieke prestaties. Er is geen andere tool of manier van ademhalen die zo direct inwerkt op je conditie. Als je eenmaal in de flow van het dagelijks doen van ademtraining met Airofit bent, kan je steeds meer genieten van het lekkere (trainings)gevoel dat je ervan krijgt, en je merkt ook dat je steeds fitter wordt. Want hoe fitter je longen, hoe fitter jij je voelt. Dus wat dat betreft… een aanrader.

6. Kan je één Airofit met meerdere mensen gebruiken?

Ja, dat kan zeker! Airofit zelf raadt het af om “hygiënische reden en dat het lastig kan worden om ‘eerlijk’ te verdelen bij regelmatige training”, maar dat lijken mij geen goede redenen er twee aan te schaffen, want de apparaten zijn best prijzig. Je kunt één Airofit dus prima delen in je gezin. Op elke telefoon kan je de app installeren, zodat iedereen die hem gebruikt wel zijn eigen overzicht bewaart. Maar via elke app kan je hetzelfde device connecten, zonder dat iemand trainingsschema in de war komt.

Wel wil je hem goed schoonmaken tussendoor, want door ademen met Airofit ga je hoe dan ook speeksel verliezen ;-)

Kortom… probeer Airofit zelf (met korting)

Ademhalingstraining is een ideale manier om aan je fysieke én mentale gezondheid te werken, het is daarnaast een mooie aanvulling voor je trainingsschema wanneer je aan sport doet. Hoeveel baat je er precies bij zal hebben, is een kwestie van uittesten. Airofit heeft een 45 dagen geld-terug garantie, dus genoeg tijd om te proberen wat het met en voor je doet.

Nog goed te weten: wanneer je via deze link bestelt, wordt automatisch 15% korting verrekend op het totaalbedrag. Op de Airofit PRO 2.0 is dat maar liefst €52 euro korting. Benieuwd naar jouw ervaringen met Airofit, laat ze gerust weten!


Bekijk ook: