Studie toont aan dat ademhalingsspiertraining long-covid klachten kan helpen verminderen

Recentelijk onderzoek laat zien dat ademhalingstraining bijdraagt aan het herstel van Covid-gerelateerde ademhalingsproblemen. Met name op het vlak van kortademigheid en uithoudingsvermogen kan ademtraining een significante rol spelen.

Long-covid herstel voor velen een zoektocht

De exacte oorzaak van langdurige klachten na een Covid-infectie blijft in de medische wereld nog steeds een groot vraagteken. Er is nog te weinig over long-covid onderzocht / bekend, bovendien uit long-covid zich voor iedereen op een andere manier. Een overgevoelig stresssysteem kan (een deel van) de oorzaak zijn, maar wellicht leidt covid bij sommigen ook tot langdurige schade in het ademhalingssysteem, wat nog niet goed in kaart is gebracht. Er is simpelweg nog geen sluitend antwoord op zowel de oorzaak als de oplossing van long-covid, maar dat mensen die ermee te maken hebben er wanhopig van worden, is zeker.

Onlangs is een van de eerste studies uitgevoerd die gericht is op longrevalidatie bij long-covidpatiënten, en in welke mate ademhalingstraining hierbij kan helpen. De resultaten zijn veelbelovend.

Ademhalingsspieren trainen voor herstel van long-covid

Leven met kortademigheid is ontzettend uitdagend. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor mensen die de langetermijneffecten van Covid-19 ondervinden. Er lijkt echter hoop in zicht te zijn, in de vorm van ademhalingstraining, ook bekend als respiratoire spiertraining (respiratory muscle training, RMT).

Dit onderzoek, uitgevoerd onder long-covidpatiënten, laat opmerkelijke voordelen zien van ademhalingstraining als het aankomt op longrevalidatie. Door het doen van eenvoudige en gerichte ademhalingsoefeningen worden ademhalingsspieren versterkt en het vermogen om vrij te kunnen ademen verbeterd. Dit heeft op zijn beurt dan weer vele voordelen voor de algehele gezondheid en het opent de deur voor een betere kwaliteit van leven.

Lees ook: DEZE ADEMHALINGSOEFENINGEN HELPEN JE HERSTELLEN VAN LONG COVID

Ademhalingstraining helpt bij long-covid herstel

In totaal namen twee interventiegroepen deel aan de 8 weken durende studie die als doel had om de diepe frustratie en het gevoel van hulpeloosheid dat mensen bij long-covid hebben, te verlichten. Voor het trainen van de ademhalingsspieren is binnen de studie gebruikt gemaakt van Airofit, een tool die hier bij uitstek voor geschikt is.

Airofit is een ademtrainer die je helpt om je longcapaciteit, je (adem)kracht en je (levens)energie te vergroten.

Airofit ademtrainer

Airofit is een ademtrainer die je helpt om je longcapaciteit, je (adem)kracht en je (levens)energie te vergroten.

Ademtraining is geen nieuw fenomeen, dankzij divers onderzoek is al jaren bekend dat het vele voordelen te bieden heeft. Wat dit onderzoek echter laat zien, is de kracht van specifiek ademhalingsspiertraining en de toepassing ervan om mensenlevens die zijn uitgeput door langdurige covidklachten weer hoop, zin en energie te geven.

De resultaten van ademtraining met Airofit staan gelijk aan zeer effectieve medicatie voor een COPD- of astmapatiënt.
— Dr. Kirsten, een van de onderzoekers

De studie toont een significante verbetering aan van zowel de levenskwaliteit als het fysieke uithoudingsvermogen van alle long-covidpatiënten. En hoewel een absolute remedie die voor iedereen met long-covid werkt nog steeds lastig te benoemen is, brengt het onderzoek hoop naar voren: ademtraining werkt, op een natuurlijke manier, zonder alle bijwerkingen van medicatie die momenteel veel wordt ingezet. Bovendien is het een manier om je eigen gezondheid beter in handen te kunnen nemen, je adem heb je immers altijd bij je. Zoals Dr. Kirsten, een van de onderzoekers, zegt:

"Waarom zou je het niet proberen als een patiënt er last van heeft? Het risico van ademtraining is heel laag en zelfredzaamheid is belangrijk: er zijn veel meer long-covidpatiënten dan de zorg aankan."

Met ademtraining hoef je niet meer naar een ziekenhuis, kliniek of de huisarts om behandeld te worden. Airofit - de tool die in dit onderzoek is gebruikt - kan worden gebruikt als thuisinterventie, als alternatief voor medicatie en de huidige beperkte behandelvormen.

Als je last hebt van kortademigheid, moeite hebt met je normale leven te hervatten of het vertrouwen in je ademhaling hebt verloren, dan kan Airofit een fijne manier zijn om je te helpen je leven weer op rit te krijgen. Met meer energie en vertrouwen.

Kijk voor meer informatie over Airofit op Airofit.com.

Bron onderzoek:
Respiratory Muscle Training with an App-Based Device Improves Persistent Shortness of Breath in Patients after SARS-CoV-2 Infection – a Randomized Controlled Trial
Kirsten J, Jerg A, Matits L, Zorn J, Mentz L, Schulz SVW, Steinacker JM. Respiratory muscle training with an app-based device improves persistent shortness of breath in patients after SARS-CoV-2 Infection – a randomized controlled trial. Dtsch Z Sportmed. 2023; 74: 175-182. doi:10.5960/dzsm.2023.570


Bekijk ook: