De kracht van ademwerk bij herstel van reuma - Het verhaal van ademcoach Wendy Idzenga

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach Wendy Idzenga.

Ik had nooit gedacht dat je ademhaling zó kon bijdragen aan een goede gezondheid en persoonlijke groei.
— Wendy Idzenga

Wendy Idzenga - Ademcoach

Wendy Idzenga is ademcoach in Groningen. Zodra ze de diagnose kreeg 'reumatoïde polyartritis', startte haar reis naar binnen, naar meer gezondheid en veerkracht. Ademwerk en ijsbaden speelden hierin een grote rol.

Toen Wendy Idzenga werd gediagnostiseerd met een ernstige vorm van reumatoïde polyartritis, startte haar reis naar binnen. Want met alleen medicatie nam ze geen genoegen, ze moest zelf een weg vinden naar meer gezondheid en veerkracht.

Al vrij snel kwamen ademwerk en ijsbaden op haar pad, waardoor haar leven een compleet andere richting kreeg. Van een hardwerkende manager in een masculine commerciële wereld, via een periode van ziekte en rouw, naar een dankbaar bestaan als ademcoach. Inmiddels kan Wendy anderen laten ervaren wat ze zelf heeft ervaren: door bewust te ademen ben je zelf in staat om vele klachten te verbeteren of zelfs te verhelpen.

Al haar ademkennis en ervaring biedt Wendy nu aan via 1-op-1 sessies, in groepsverband en in retreats, ook in combinatie met ijsbaden en yoga. Daarnaast zet ze zich via ademsessies en workshops in voor de commerciële wereld waarin ze zelf zo lang actief is geweest. Als ex-manager weet ze als geen ander hoe belangrijk een vitaal team is. Zelfzorg en zelfregulatie zijn essentiële thema’s om jezelf staande te houden in deze hectische wereld, en ademwerk speelt hierbij een sleutelrol.

Haar eigen verhaal - dat je hier kunt lezen - dient hierbij als grote inspiratiebron. Er is zoveel meer mogelijk dan we vaak denken…

Vaak zoeken we de oplossing ergens buiten onszelf, maar hij ligt juist binnenin.

Wendy, van diagnose reumatoïde polyartritis naar ademcoach, hoe is dat proces gegaan?

“Toen in 2021 bij mij een ernstige vorm van reumatoïde polyartritis werd vastgesteld, was direct mijn vervolgvraag: "Wat kan ik nog meer doen naast het gebruik van medicatie om mijn lichaam weer sterk te krijgen?". In het ziekenhuis hadden ze niet echt ander advies, behalve fysiotherapie, ergotherapie en psychologische hulp. Gelukkig heb ik een groot netwerk en ligt mijn kracht in het leggen van verbindingen.

Ik kwam al gauw in contact met een voedingsdeskundige die bezig was met Plants for Joints*. Dit was een eerste dankbare stap. Een vriend wees me op acupunctuur en op ademwerk. Ik had me inmiddels al ingelezen over de werking van de Wim Hof Methode, dus ik besloot een privésessie te boeken voor mij en mijn man. Het was een cadeau voor zijn verjaardag, maar eigenlijk was dit natuurlijk een cadeau voor mezelf, haha.

* Plants for Joints is een leefstijlprogramma inclusief plantaardige voeding, bewegen, stress- en slaapmanagement bij cliënten met (risico op) reumatoïde artritis (RA) en artrose (OA).

Het ademwerk, dat plaatsvond in een yurt midden in de natuur, was al magisch. Ik voelde een warme gloed door mijn lichaam stromen, mijn spieren begonnen zich te ontspannen en voor een moment was mijn hoofd compleet leeg. Tijdens het ijsbad kwam de ontspanning helemaal, ik had geen pijn meer! Na maanden in extreme pijn te hebben geleefd, was dit moment magisch.

Aangezien ik alles wilde weten en veel vragen stelde over hoe dit dan fysiologisch en anatomisch gezien werkte in je lichaam, kreeg ik de tip om eens te kijken naar de opleiding van Kasper van der Meulen. En zo geschiedde. Inmiddels heb ik level 1 en 2 achter de rug en volg ik binnenkort level 3. Kasper en zijn team zijn fantastisch!”

Ademwerk is immens krachtig en leert je zoveel over jezelf.
Wendy Idzenga is ademcoach in Groningen. Zodra ze de diagnose kreeg 'reumatoïde polyartritis', startte haar reis naar binnen, naar meer gezondheid en veerkracht. Ademwerk en ijsbaden speelden hierin een grote rol.

Wat heeft de adem voor je gedaan in het genezingsproces?

“De kracht van ademwerk heb ik echt onderschat. Ik had nooit gedacht dat je ademhaling kan bijdragen aan een goede gezondheid en persoonlijke groei. Tijdens de opleiding heb ik tot in detail kunnen ervaren dat je met ademwerk emotionele blokkades en vastgezette trauma's kunt loslaten. Ik kan je nu uit ervaring vertellen dat ademwerk mij meer heeft gebracht dan het lezen van boeken of het praten over mijn issues. Voelen is daadwerkelijk ervaren.

Er is van alles naar boven gekomen: fysieke sensaties, emoties en ook veel weerstand waar ik doorheen moest. Ik kon voor het eerst voelen hoe moe mijn lichaam eigenlijk was, hoeveel spanning en pijn er in mijn lijf opgesloten zat. Toen pas voelde ik hoe hard ik had gevochten tegen de reuma, en hoeveel ik mezelf al die jaren heb gegeven voor mijn werk en voor anderen. Ik zag in dat ik niet goed voor mezelf aan het zorgen was.

Dankzij het beoefenen van ademwerk kon ik steeds meer spanning loslaten, verbeterde mijn slaap, verminderde mijn pijn, kreeg ik meer energie en een betere mood. Hoe je ademt zegt ook onwijs veel over hoe je leeft en welke patronen zich in jouw leven voordoen. Ik kreeg door ademwerk het inzicht dat een gevecht tégen mijn eigen lijf niet de oplossing bood. De adem heeft me geholpen om afscheid te nemen van de persoon die ik was, om hierom te rouwen. Zodat ik vervolgens op een andere, bewustere en vollere manier in het leven kon komen staan.

Naast de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen ben ik ook de Epiphora Methode opleiding gaan volgen. Doordat ik sta waar ik nu sta, kan ik mensen helpen om op hun eigen unieke manier het verschil te maken en te gaan werken vanuit hun kracht, en hun droom. Vanuit een vitale mindset. Vaak zoeken we de oplossing ergens buiten onszelf, maar hij ligt juist binnenin. Je kunt je eigen realiteit creëren van binnenuit, door te leren vertrouwen op je intuïtie, je drijfveren en je waarden. Ademwerk is zo krachtig en leert je zoveel over jezelf.”

Heb je dankzij ademwerk jouw reumatoïde polyartritis nu onder controle?

“Mijn reumatoïde polyartritis is in remissie. Fysiek ben ik zoveel sterker geworden. Mijn medicatie is met de helft verminderd en heb weer veel energie. Ik kan eigenlijk alles weer oppakken, behalve misschien een marathon lopen.

Ook emotioneel is er veel gebeurd. Je lichaam staat zo onder spanning door reuma, maar ook door alles waarmee je te maken krijgt - zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar medicatie - dat je niet bij je onderbewuste kan komen. Je kunt niet meer goed voelen. Door ademwerk en de ijsbaden kon ik de verbinding met mezelf weer leggen. Ik kon eindelijk voelen hoe moe mijn lichaam eigenlijk was, hoe hard het aan het vechten was, maar niet meer kon.

Er kwam ook ruimte om te voelen wat ik nog te verwerken had van vroeger, een trauma dat in mijn lichaam lag opgeslagen. Ik kon mijn overlevingspatronen steeds beter doorzien en hier doorheen breken. Door verbinding met mijn gevoel en mijn onderbewuste te krijgen, kon ik werken aan het verwerken van het trauma en kon ik rouwen om de persoon die ik was.

Mentaal ben ik dankzij de adem veel bewuster geworden. Ik ben bewuster gaan leven, meer in verbinding met mijzelf en mijn omgeving. De potentie van mijn lichaam is meer inzichtelijk geworden. Ik zou zeggen ‘sterker’, maar dat geeft de verkeerde uitleg. Ademwerk heeft me meer rust en diepgang gegeven in mijn leven.”

Wees gewaarschuwd: eenmaal ervaren wat de kracht van adem in huis heeft, wil je niks anders meer.
Wendy Idzenga is ademcoach in Groningen. Zodra ze de diagnose kreeg 'reumatoïde polyartritis', startte haar reis naar binnen, naar meer gezondheid en veerkracht. Ademwerk en ijsbaden speelden hierin een grote rol.

Doe je elke dag aan ademwerk, hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik start elke dag met een ochtendritueel waarbij ademwerk een vast onderdeel is. Mijn wekker gaat om 06.00 uur, het moment waarop mijn Miracle Morning start. Alleen in de week van de maandelijkse periode start ik om 07.00 uur.

Ik start met mijn ‘eigen laboratorium’, dit houdt in: naar binnen keren in mijn lichaam. Zo krijg ik inzicht in mijn staat van zijn en wat ik op dat moment nodig heb. Vaak is dat een combinatie van ademwerk en lichaamswerk.

Wat met grote regelmaat terugkeert, is Box breathing, Wim Hof ademhalingsoefeningen en de Epiphora methode. Elke vrijdag maak ik mijn fascia goed los met Blackroll tools en doe ik longyoga. Daarna volgt het uitspreken van een intentie, journaling en vervolgens gaan mijn man, ik en de buurvrouw zwemmen in natuurwater. En... er gaat geen ochtend voorbij zonder mijn cacaoritueel. Dan kan mijn dag echt beginnen!

Door de dag heen check ik met regelmaat wat ik nodig heb. Daarin komen de one breath break, down regulation (een ontspannend ademprotocol waarbij je het tempo vertraagt, red.) en Epiphora aan bod. De avond sluit ik vaak af met down regulation of een begeleide sessie van de Othership App. Ik vind het ook belangrijk om voor mijzelf eens per maand ergens een ademsessie of een ademcirkel bij te wonen.”

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Begin met simpele ademhalingsoefeningen samen met een ademcoach. Op de website van thebreathworkmovement.nl vind je goede ademcoaches. En, wees gewaarschuwd: eenmaal ervaren wat de kracht van adem in huis heeft, wil je niks anders meer.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Die vraag geeft keuzestress! Er zijn zoveel mooie boeken. Laat ik er drie benoemen, maar in dit rijtje mist zeker nog The body keeps the score (Traumasporen), van Bessel van der Kolk.

Wanneer je lichaam nee zegt, van Gabor Mate. Gabor Mate geeft in dit boek uitleg over de rol die de mind-body connectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Een confronterende spiegel, waardoor ik ben gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Het heeft mij het inzicht gegeven dat trauma uit de kindertijd invloed kan hebben op de ontwikkeling van auto-immuunziektes.

Het nieuwe ademen van James Nestor. Als je dit boek leest weet je dat je nooit uitgeleerd bent! Het nieuwe ademen is toegankelijk voor een ieder en biedt relevante en praktisch toepasbare informatie over de ademhaling. Alleen al de verhalen die hij beschrijft over zijn zoektocht naar de verschillende ademhalingstechnieken zijn fantastisch om te lezen.

Het Presence Proces van Michael Brown. Wil je echt fundamenteel aan de slag met jezelf, op zoek naar inzichten over jouw leven dan is dit boek een verrassende aanrader. Het is een prachtig boek over bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, waarbij je middels een begeleid proces een innerlijke reis gaat maken, praktisch, toepasbaar en diepgaand.”


Wendy Idzenga Ademwerk & Coaching

Meer weten over Wendy en haar werk? Kijk op www.wendyidzenga.nl.
Volg Wendy via Instagram of Facebook voor de laatste updates.

Nog een aanrader is de podcast Shit is mest voor groei van Jacomijn Kruisbrink, waarin Wendy openhartig deelt over haar persoonlijke reis.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: