Het belang van ademhaling bij yoga

Eén van de belangrijkste onderdelen tijdens yoga is het reguleren van je ademhaling. Je kan yoga-oefeningen helemaal perfect uitvoeren, maar wanneer je ademhaling achterblijft, heb je niet het ultieme voordeel van yoga. Je ademhaling is namelijk de basis tijdens het beoefenen van yoga.

De yogahoudingen en -oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je rust ervaart, maar de échte rust komt wanneer je jouw ademhaling goed weet in te zetten tijdens een yogales. In dit artikel ontdek je wat een juiste ademhaling voor je kan doen, waarom deze zo essentieel is bij het beoefenen van yoga en hoe je hiermee kan beginnen.

Je ademhaling reflecteert jouw staat van zijn

We ademen allemaal de hele dag door en we hoeven hier ook niet over na te denken. Wel is het zo dat je ademhaling verschillende vormen aan kan nemen. Sneller of langzamer, dieper of oppervlakkiger, vanuit je borst of vanuit je buik. Dat onze ademhaling automatisch gaat, betekent niet dat we deze niet kunnen beïnvloeden. Integendeel, je kunt met jouw aandacht je ademhaling controleren. Je kunt bijvoorbeeld sneller of langzamer ademhalen waardoor je zelf het ritme bepaalt. 

Onze ademhaling reflecteert hoe wij ons voelen. Ervaar je veel stress? Dan wordt jouw ademhaling meestal korter en oppervlakkiger. Bepaalde klachten worden vaak niet geassocieerd met een verkeerde ademhaling. Toch heeft je ademhaling grote invloed op hoe jij je voelt. Een goede ademhaling kan je namelijk juist weer tot rust brengen. Een juiste ademhaling zorgt ervoor dat je het zenuwstelsel tot rust brengt en daarmee je hartslag verlaagt. Op deze manier zorg je voor een ontspannen lichaam en een heldere geest. 

Ademhalen tijdens yoga-oefeningen

Tijdens een yogales is het goed om je bewust te zijn van jouw ademhaling. Je focust je op het in- en uitademen van de lucht en hoe deze lucht door jouw lichaam heen beweegt. Je wilt hierbij het hele gebied tussen je bekken en je schouders gebruiken voor je ademhaling. Je begint met de ademhaling bij je bekken en beweegt dan langzaam omhoog naar je borst toe. Met de uitademing begin je ook weer bij de bekken en laat je langzaam weer los tot aan je borst. Zo maak je bij het in- en uitademen een golvende beweging met je lichaam.

Daarna ga je proberen om deze ademhaling ook mee te nemen op de yogamat. Je wilt hierbij dat het ritme van jouw ademhaling gelijk gaat lopen met de oefeningen en houdingen die je uitvoert. Er ontstaat dan een synchroniciteit tussen de beweging en jouw ademhaling. Je ademt in bij het groter maken van je lichaam en het openen van de borst, je maakt hierbij letterlijk meer ruimte voor de lucht. En als je jezelf vervolgens weer kleiner maakt of voorover buigt, dan adem je weer uit.

Wanneer dit lukt, ontstaat er een verbinding tussen jouw lichaam, je ademhaling en je geest. Dit zorgt voor meer rust in je lichaam. Daarnaast kun je door juist te ademen ook dieper in een bepaalde houding komen. Dit zal je ervaren wanneer je een bepaalde houding langer aanhoudt en je in deze houding rustig door blijft ademen. Wanneer je dan een diepe in- en uitademing doet , kun je daarna nog dieper in de houding zakken. 

Yoga Ademhaling

Rustig beginnen met ademhaling en yoga

Is yoga of deze manier van ademhaling nieuw voor je? Begin dan met deze ademhalingstechniek terwijl je in een savasana (lijkhouding) ligt. Zo kun je eerst wennen aan deze manier van ademhalen voordat je het gaat combineren met de verschillende houdingen en bewegingen. Gebruik tijdens een savasana ook een lekkere warme deken. Zo houd je jezelf warm terwijl je stil ligt en kun je meer ontspannen. Het is namelijk ook lastiger om een ontspannen ademhaling aan te nemen wanneer je lichaam koud of gestrest is. 

Kortom, je ademhaling is een krachtige tool die je in kunt zetten tijdens een yogales maar ook daarbuiten. Het fijne is, dat je hier altijd invloed op kunt uitoefenen, op ieder gewenst moment.  Probeer eens wat vaker een momentje voor jezelf te nemen om bewust je ademhaling te volgen. Kijk eens wat het met jou doet als je sneller, langzamer of dieper gaat ademhalen. Je zult merken dat het effect op jouw lichaam groot zal zijn. Door alvast te oefenen met het ademen buiten de studio, heb je het na een tijd ook onder de knie tijdens jouw yogales. Zo kun je nóg meer uit jouw practice halen!

Dit artikel werd je aangeboden door superyoga.nl.