Blijvend patronen doorbreken? Ontdek de kracht van NLP en ademwerk

Kom jij steeds in dezelfde moeilijke situaties in je leven terecht? Lukt het maar niet om bepaald gedrag te veranderen? Waarschijnlijk is er iets in jou dat je op onbewust niveau ligt te dwarsbomen.

Veel van je denken en je gedrag gebeurt onbewust. Dat maakt het ook zo lastig om patronen te doorbreken. Maar het is wel degelijk mogelijk, mits je bereid bent je binnenwereld goed te analyseren en op een dieper niveau af te dalen in jouw denken en doen. NLP en ademwerk zijn krachtige tools om blijvend tot gedragsverandering te komen. Helemaal wanneer je ze samen inzet.

Marieke Rolloos heeft zich als coach en therapeut verdiept in NLP, systemisch werk, ademwerk, coaching en lichaamsgerichte traumatherapie, en zet al deze methoden dan ook in om tot mooie en krachtige resultaten te komen. In dit artikel vertelt Marieke waarom werkt juist de combinatie van NLP en ademwerk zo krachtig werkt.

Wat is NLP?

Marieke Rolloos heeft zich als coach en therapeut verdiept in NLP, systemisch werk, ademwerk, coaching en lichaamsgerichte traumatherapie, en zet al deze methoden dan ook in om tot mooie en krachtige resultaten te komen.

Marieke Rolloos, coach en therapeut in Delft.

Marieke: “NLP is een communicatiemethode waarmee je optimaler met jezelf en iedereen om je heen kunt communiceren. Het is een methode om bewuster te worden van jouw binnenwereld, zodat je processen in je hoofd kunt veranderen. Wat zijn nu precies je gedachten? Wat zijn je waarden? Welke taal gebruik je? Dit alles heeft een enorme impact op hoe jouw leven eruit ziet en hoe je het ervaart. De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een praktische manier om bloot te leggen hoe jij de dingen doet zoals je ze doet.”

Jij gebruikt NLP in jouw coachingstrajecten, hoe ziet dat eruit?

“Klopt, ik maak veel gebruik van NLP-technieken. Hiermee kunnen we goed kijken naar de structuur en strategie van jouw denken en doen. Is jouw manier effectief en werkt het in je voordeel? Ga er dan vooral mee door. Werkt het tegen je, dan kunnen we daar aan gaan sleutelen middels allerlei oefeningen en modellen. Stel dat jouw basisgedachte ‘Ik ben het niet waard’ is, dan is dat waarschijnlijk niet behulpzaam.”

Veel mensen hebben in de kern dit soort belemmerende overtuigingen, hoe kan je die doorbreken?

“Een van de NLP-modellen die ik veel gebruik is het verandermodel de Neurologische Niveaus van Robert Dilts. Het is een prachtig model om je eigen binnenwereld mee onder de loep te nemen. Er bestaan zes ‘neurologische niveaus’, namelijk: omgeving, gedrag, vaardigheden, waarden en overtuigingen, identiteit en missie. Als deze niveaus op een lijn zijn, ervaar je flow, gaan dingen makkelijk, als vanzelf. Je leeft vanuit je verlangen en je missie en van daaruit ontvouwen de andere niveaus zich vanzelf.

Liggen de niveaus echter niet op een lijn, dan lopen zaken niet lekker, stroef. Je kunt denken aan gedoe binnen je relatie, onenigheid op je werk, stress en blokkades in verschillende contexten. Een oplossing of verandering ligt vaak op een hoger niveau dan het niveau waarop het ‘probleem’ zich uit.”

Kan je daar een voorbeeld van geven?

“Stel je botst tegen het gedrag van je collega of je partner, dan kun je gaan sleutelen aan het gedrag zelf. Maar vaak, als je op een hoger niveau gaat kijken, bij je waarden bijvoorbeeld, zal je zien dat de botsing daar de wortels heeft. Verander je vervolgens iets in die hogere niveaus, dan veranderen de niveaus die eronder liggen vanzelf mee.

Een voorbeeld. Stel, je hebt een collega die steeds hamert op dat je dingen op een bepaalde manier moet doen en jij ervaart dit als vervelend, dan kan er onenigheid ontstaan. Dit zie je terug in je gedrag. Maar als je gaat onderzoeken wat erachter zit, kom je er bijvoorbeeld achter dat vrijheid een belangrijke waarde is voor jou. Na die bewustwording kan je er anders mee omgaan. In plaats van je collega negeren of ontslag nemen, kan je uitspreken dat je meer ruimte nodig hebt om het op je eigen manier te doen, of benoemen waarom je weerstand ervaart.”

Hoe kan je dit onderzoeken?

“Ik zet hier heel graag de adem voor in. Met behulp van bewust verbonden ademwerk kan je afdalen naar je onbewuste. Op dit niveau krijg je makkelijker andere mogelijkheden aangereikt dan dat lukt met praten. Ademwerk kan voor veel inzicht zorgen, in het onbewuste ligt zoveel wijsheid opgeslagen. De ‘verbonden’ manier van ademen zorgt ervoor dat je bewuste denken even op vakantie gaat. Je kunt heldere beelden ontvangen van wat je nu eigenlijk doet en hoe je het wél zou willen. Je ziet beter waar er mogelijkheden liggen om stappen te maken, krijgt meer helderheid op waar je vastloopt, en ziet beter op welk niveau je te sleutelen hebt.”

Hoe werkt dat ‘sleutelen’ dan?

“Het ‘mooie’ is dat je bij al jouw gedachten en gedrag ook een adempatroon hebt ontwikkeld. Wanneer je jouw adempatroon doorbreekt, tijdens een ademsessie waarin je bewust verbonden gaat ademen, doorbreek je ook jouw patroon van je denken en doen, waardoor er andere gedachten in je hoofd kunnen komen.

Ademwerk is een andere ingang dan we vaak gewend zijn, maar het werkt erg krachtig en effectief. Doordat je in de verbonden adem direct contact hebt met je onbewuste komen er hele andere inzichten of gedachten naar boven dan wanneer je erover zou praten. Het lijf laat heel goed zien waar blokkades of pijnpunten zitten. De adem is hiervoor een prachtig instrument.”

Wat zijn de ervaringen van de combinatie NLP en ademwerk?

“Het werkt vaak erg verhelderend en helend, tenminste, dat is wel wat ik terug hoor. Mensen komen echt tot inzichten en kunnen oude emoties en patronen loslaten. Zo is iemand bijvoorbeeld een andere baan gaan zoeken, omdat tijdens het ademen zo helder naar voren kwam dat haar kwaliteiten niet tot haar recht kwamen in de baan waar ze op dat moment inzat. Een andere dame is met haar dochter aan de slag gegaan om hun relatie te bespreken, waarover ze veel mooie inzichten ontving. Weer een ander is zichzelf meer in het licht gaan zetten door zich uit te spreken, te laten zien welk mooi werk ze doet en aan te geven waar haar behoeftes liggen. Allemaal fijne bewegingen.”


De combinatie NLP en Ademwerk zelf ervaren?

Marieke Rolloos heeft een praktijk waar je 1-op-1 terecht kunt, en geeft ook regelmatig ‘Terug naar de Fabrieksinstelling’ dagen, waarin je in één dag een diepe duik neemt in jouw gedachten en patronen middels NLP, ademwerk en creativiteit, om met een berg mooie nieuwe tools en inzichten naar huis te gaan. De eerst volgende is op zaterdag 27 mei 2023. Kijk hier voor alle events van Marieke.


Bekijk ook: