Hoe je met je ademhaling angst en onzekerheid kunt transformeren - Het verhaal van ademcoach Luuk Brummans

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach en lichaamsgerichte therapeut Luuk Brummans.

De adem leert mij de subtiele signalen van mijn lichaam herkennen, erkennen en doorleven. Ik zit minder vast in beklemmende patronen en leef hierdoor meer vanuit flow.

Luuk Brummans - ademcoach & lichaamsgerichte therapeut

Luuk Brummans, adem & leefstijlcoach in Eindhoven.

Luuk Brummans, adem & leefstijlcoach in Eindhoven.

Je kunt in je leven alles op orde lijken te hebben met een goedbetaalde baan en alle toekomstperspectief die erbij komt kijken, maar als je je vanbinnen leeg voelt, koop je er niets voor.

Luuk Brummans kent dit gevoel. En weet inmiddels ook hoe het anders kan. Dankzij de adem wist hij een weg te vinden naar zijn gevoel, zijn emoties en zijn patronen. Naar alle oerkracht die onder de laag aan maskers verscholen lag.

Hier vertelt hij zijn verhaal. Een verhaal waar velen zich in zullen herkennen. Want we zijn allemaal heel goed in denken, maar écht voelen, hoe doe je dat eigenlijk?

Steeds meer kom ik erachter dat eenvoud de oplossing is. Terug naar de basis.

Wat drijft jou in het werk dat je doet?

“Ik ben enorm nieuwsgierig naar al het onbekende in mijn leven. Alle plekjes en delen van mezelf die nu nog niet zo bekend zijn maar die wellicht ooit in mijn bewustzijn zullen komen. Als kind stelde ik al abnormaal veel de ‘waarom’-vraag. Waarom is dit zo? En waarom niet anders?

Ik ben iemand waarbij maatschappelijk gezien alles altijd op rolletjes liep. Slimme jongen, goede baan en een rooskleurige toekomst voor de boeg. Al het ‘externe’ leek op orde. Al het ‘interne’ daarentegen was gebroken. Dit is precies wat mij drijft. Het lijkt alsof we allemaal alles op orde hebben. Tegelijkertijd leven we in een maatschappij gebaseerd op angst waarin we altijd op zoek zijn naar meer. Meer prestatie, meer complexiteit, meer dingen, meer doen. Allemaal maskers die de ervaring als mens op deze aarde een stuk minder mooi maken. Zelfs in de nieuwe en opkomende vitaliteitsrevolutie lijken we afgeleid door allerlei smartwatches, apps en andere externe materialen.

In mijn werk ben ik er voor alle mensen die ook genoeg hebben van al die maskers. Vanuit het diepste van mijn hart hoop ik mensen te begeleiden in het proces van extern naar intern. Van hoofd naar hart. Van meer naar minder. Steeds meer kom ik erachter dat eenvoud de oplossing is. Terug naar de basis. De subtiele signalen van je lichaam leren herkennen en erkennen. Bewust worden van wat er is en doorleven van wat er mag zijn. Daar heb je niets anders voor nodig dan je eigen lichaam.”

Dankzij de ademhaling kom ik steeds minder vaak vast te zitten in een staat van depressiviteit en angst.

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met ademwerk?

“Ademwerk is op mijn pad gekomen toen ik aan het trainen was voor een Ironman 70.3 (triathlon). Ik had een drukke baan en ik kon niet omgaan met het loslaten van mijn eerste liefde. Deze samenloop van omstandigheden, mijn perfectionisme, de drang naar controle en een heleboel onverwerkte emoties zorgden ervoor dat ik van het een op het andere moment niet meer kon slapen. Mijn wereld stortte in.

Op zoek naar antwoorden kwam ik terecht bij een ademworkshop met ijsbad. Hier vond ik even die innerlijke rust waar ik zo erg naar op zoek was. Opeens had ik geen gedachtes meer, iets waarvan ik me nooit kon voorstellen dat dat mogelijk was. Mijn brein was altijd bezig met denken. En niet op een gezonde manier: stress, angst en onzekerheid bepaalden mijn leven. Een jeugd vol depressiviteit en weggestopte emoties zorgde ervoor dat ik me jarenlang heb opgesloten in mijn eigen gevangenis.

Het is eigenlijk heel gek dat een jongen van 25 geen idee heeft hoe hij moet voelen. Toch geldt dit tegenwoordig voor het merendeel van de mensen. We zijn heel goed in denken, maar vaak niet zo goed in voelen. Deze workshop was ook het moment dat ik wist dat ademhaling mijn leven ging veranderen. Ik moest hiermee verder gaan. Het was zo krachtig. Hoe? Daarvan had ik toen nog geen idee. Maar mijn altijd nieuwsgierige ik ging vanaf dat moment als een gek op zoek naar antwoorden.

Via de ademhaling kan ik contact maken met mijn innerlijke lichaam en alles wat zich daar afspeelt. Zo kom ik steeds minder vaak vast te zitten in een staat van depressiviteit en angst. Ik leer de subtiele signalen van mijn lichaam herkennen, erkennen, doorleven en integreren in mijn leven.”

Ik weet weer wie ik ben en ik weet wat ik op deze aardkloot kom doen. En niets of niemand gaat mij daarin stoppen.
Luuk Brummans, adem & leefstijlcoach in Eindhoven.

Op welke manier heeft de adem je leven veranderd?

““Sja, waar zal ik beginnen? Het heeft zo'n beetje elk aspect van mijn leven verbeterd. Fysiek ben ik fitter, sporten is nog leuker geworden! Door een rustigere ademhaling verbruik ik minder energie en ben ik minder moe. Thank god dat ik ook weer goed slaap haha.

Mijn zenuwstelsel is veel beter gereguleerd, waardoor ik minder stress en onrust ervaar. Mijn weerbaarheid en flexibiliteit zijn enorm toegenomen. Een leger hoofd met minder negatieve gedachtes. Er is opeens meer ruimte. Ruimte om écht te leven.

Ook heb ik leren voelen. Contact maken met mijn lichaam en emoties. Ik heb jarenlang niets gevoeld. Laat staan dat ik emoties kon uiten. Via de ademhaling kan ik contact maken met deze emoties. Ik kan ze steeds beter herkennen, doorvoelen en ook uiten.

Daarnaast is mijn sociale angst omgeslagen naar authenticiteit en zelfvertrouwen. Ik weet wie ik ben en ik weet wat ik op deze aardkloot kom doen. En niets of niemand gaat mij daarin stoppen.”

Door de uitademing te ontspannen kom ik vaak al snel in een staat van voelen en verhoogd lichaamsbewustzijn.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Ik sta op wanneer mijn lichaam uit zichzelf wakker wordt. Dan besteed ik minimaal een uur aan radicale zelfzorg. Geen telefoon of andere verplichtingen. Ik begin met bewustwording van mijn adem en mijn lichaam. Voelen wat er is. Op basis daarvan ga ik bewegen. De twee belangrijkste functies van ons zenuwstelsel zijn overleving en beweging. Mijn practice kan elke dag anders zijn. Maar dat ik bewust beweeg is een feit. Bewegen is de basis van het gezond houden van zowel mijn fysieke, mentale als emotionele lichaam. Ik gebruik stretches uit de yoga, natuurlijke beweging en alles wat er in mezelf opkomt.

Bewust zijn van je adem en je lichaam is één ding. Oefen het maar eens als je met je ogen open beweegt. Hoe bewust kun jij bewegen? Met hoeveel intentie kun jij de dingen doen? Mijn beoefening van ademwerk wordt steeds kalmer en subtieler merk ik. Ik ben veel bezig met stromingen zoals Embodied Breathwork en Somatics. In het begin had ik een dagelijks Wim Hof ritueel nodig om mezelf rustig te krijgen. Tegenwoordig ben ik een stuk rustiger en is dit niet meer nodig. Op dit moment is de uitademing mijn vriend. Door deze te ontspannen kom ik vaak al snel in een staat van voelen en verhoogd lichaamsbewustzijn. Misschien wel de belangrijkste vorm van ademwerk die ik beoefen is heel ‘klein’: het op zoveel mogelijk momenten gedurende de dag inchecken met mijn adem en tegelijkertijd mijn lichaam ontspannen. Dit zijn vaak maar een paar rustige uitademingen, maar dit is zo enorm krachtig. Het zijn allemaal mini-momentjes om mijn zenuwstelsel te reguleren. De kracht zit wederom in de eenvoud.

Wat ik ook vaak doe na mijn lunchpauze is een vorm van ‘Non-Sleep Deep Rest’. Door mijn lichaam en ademhaling te ontspannen kom ik in een staat waarin ik diepe ontspanning ervaar maar niet slaap. Het werkt als een goede reset om alle prikkels van de ochtend te verwerken en om weer fris en fruitig de middag in te gaan.”

Meer Kasper leren? Volg zijn online breathwork biohacking masterclass 👌

Ben je ‘te druk’? Begin dan met één minuut. Ik weet zeker dat iedereen op deze wereld elke dag een minuut tijd heeft om ademoefeningen te doen.
Luuk Brummans, adem & leefstijlcoach in Eindhoven.

Wat is jouw advies als ademwerk nieuw voor je is?

“Als je begint met ademwerk is het handig om een vaste dagelijkse routine te creëren. Dit omdat het nieuw voor je is en omdat je het moet leren integreren in je leven. Doe dit op een tijdstip dat jou goed uit komt. En begin klein. Heel klein. Dit maakt de kans op succes groter. Voor de mensen die zeggen dat ze het druk hebben: begin met één minuut. Ik weet zeker dat iedereen op deze wereld elke dag een minuut tijd heeft om ademoefeningen te doen.

Wat ik mensen graag wil meegeven, is om te starten met het creëren van bewustzijn. Ik denk dat dit de belangrijkste stap is: bewust worden van je ademhaling. Dit doe je door meerdere keren per dag stil te staan bij de ademhaling, alleen om door te observeren en te voelen. Het hoeft maar 30 seconden per keer. Adem je diep? Geforceerd? Via je buik of je borst? Als je de manier van ademhalen vervolgens linkt aan hoe je je op dat moment voelt, kun je enorm veel leren. Je leert hoe je ademhaalt als je gestresst bent, als je rustig bent, als je angstig bent, etc. Dit is naar mijn mening enorm belangrijk.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Wat betreft ademwerk, is dat het boek Breath van James Nestor (Het Nieuwe Ademen, in het Nederlands). Wat betreft persoonlijke ontwikkeling houd ik enorm van Eckhart Tolle, vooral De kracht van het NU. Wow wat een boek!”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Luuk Brummans - Breathwork & Balance

Meer weten over Luuk en zijn werk? Kijk op Breathworkandbalance.nl.
Volg Luuk via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.