Ontdek de kracht van Holotropic Breathwork - een interview met trauma/psychotherapeut en Holotropic Breathwork® facilitator Judith Smit

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van de enige officiële Holotropic Breathwork® facilitator van Nederland: Judith Smit.

Ik blijf diepere lagen in mezelf ontdekken en kan me een leven zonder Holotropic Breathwork® niet meer voorstellen.

Judith Smit - Traumatherapeut, psychotherapeut en Holotropic Breathwork® facilitator

Judith Smit - Traumatherapeut, psychotherapeut en Holotropic Breathwork® facilitator

Holotropic Breathwork® is een zeer krachtige, transformatieve en diep helende vorm van ademwerk. Het is een op de verbonden ademhaling gebaseerde methode die in de jaren '70 van de vorige eeuw is ontwikkeld door psychiater Stanislav Grof en zijn vrouw, Christina Grof. Met deze methode, die een diepgaande werking heeft op zowel je lichaam als je geest, kan je veranderde staten van bewustzijn bereiken. Een Holotropic Breathwork® sessie duurt 3 uur, of langer indien nodig. Voor én na de sessie is extra tijd ter voorbereiding en afronding waar de integratie van je ervaringen wordt gestart.

In Nederland is er maar één officiële Holotropic Breathwork® facilitator (opgeleid volgens de school van Grof) die actief sessies verzorgt, en dat is Judith Smit. Heel benieuwd was ik naar haar eigen verhaal en ervaringen, haar werk en haar kijk op Holotropic Breathwork®. Lees het hier.

Ik wist direct zeker: in de adem ligt voor mij de sleutel om te leren voelen.

Hoe is Holotropic Breathwork® op jouw pad gekomen?

“Ik zat altijd erg in mijn hoofd en had geen contact met mijn gevoel. Ik zeg altijd: ‘Ik was een hoofd op pootjes’ (lacht). Nu weet ik dat ik volledig van mijn lichaam en gevoelens gedissocieerd was, omdat het te onveilig was om in mijn lichaam te zijn en te ervaren wat daar te voelen was. Ik reageerde vaak buitenproportioneel op gebeurtenissen met boosheid en irritatie, om niet te hoeven voelen wat me echt raakte, weet ik nu. Angst of verdriet voelde ik praktisch nooit. Ook was ik nogal zelfdestructief bezig.

Ik heb 6 jaar in het buitenland gewoond, waar ik me veel vrijer voelde, meer mezelf was en van dingen kon genieten. Bij terugkomst verviel ik echter zo weer in mijn oude patronen. Daarom ben ik verschillende intensieve therapietrajecten aangegaan waar ik helaas nauwelijks iets mee bereikte. In 2006 werd me Ayahuasca aangeraden. Dit bracht iets op gang, maar twee jaar later belandde ik alsnog in een diepe burn-out. Tijdens die burn-out ervaarde ik, tijdens weer een Ayahuasca-weekend, een uur ademwerk. Ik was enorm verbaasd hoe krachtig mijn lichaam reageerde in die ervaring. Het werd door de organisator toentertijd Holotropic Breathwork genoemd. 

Meteen toen ik thuis kwam ging ik googelen, en een week later zat ik in Engeland voor mijn eerste module Holotropic Breathwork®, georganiseerd door Grof Transpersonal Training. Ayahuasca was daarmee voor mij verleden tijd. Tijdens deze module kwam ik erachter dat het ‘uurtje ademen’ dat ik tijdens dat weekend had ervaren, in de verste verte niet leek op een echte Holotropic sessie, die meestal zo’n drie uur duurt. Mij bracht het me zelfs vijf uur lang vol in mijn lichaam en mijn emoties. Ik wist direct zeker: hier ligt voor mij de sleutel om te leren voelen.”

Ik help mensen om te helen wat tijdens jarenlange therapie vaak nauwelijks verandert.

En dus ook om Holotropic Breathwork® zelf te gaan doorgeven?

“In eerste instantie heb ik de freeze waarin mijn lichaam na vroegkinderlijk trauma vastzat, helemaal losgetrild, waardoor ik steeds beter leerde en durfde voelen. Wat een verrijking was dat! Ik was zo enthousiast dat ik alle zeven modules én de tweeweekse certificering in twee jaar tijd heb doorlopen. Het heeft mij als persoon zoveel opgeleverd dat werken met mensen een roeping voor me werd. Ik wilde, en wil nog altijd mensen de gelegenheid bieden om te gaan leven vanuit zichzelf en te helen wat tijdens jarenlange therapie vaak nauwelijks verandert - iets wat veel mensen wanhopig maakt.

Uiteindelijk heb ik na de opleiding tot Holotropic Breathwork® facilicator verschillende ervaringsgerichte opleidingen en trainingen doorlopen en mij eigen gemaakt. Die hebben voor mij persoonlijk veel betekend en maken me tot de therapeut die ik nu ben. Met goede onderliggende kennis en tools, zodat mijn cliënten zich veilig voelen om zo diep te kunnen gaan als op dat moment mogelijk is. En dat zij erop kunnen vertrouwen dat ze met een goed afgerond proces weer naar huis kunnen.”

Lees ook: WAT IS HOLOTROPIC BREATHWORK? DE METHODE, OORSPRONG, EFFECTEN, VOORDELEN EN RISICO'S

Spiritueel zal ik mezelf niet snel noemen, al heb ik door dit werk wel ervaren dat alles en iedereen één is.

Kan je uitleggen op welke manier Holotropic Breathwork® jouw leven heeft veranderd?

“Hoe het mijn leven heeft veranderd? Totaal! Fysiek heeft het me veel meer geaard. Ik sta veel steviger op mijn benen en loop tegenwoordig vaak net zo 'zwaar' als mijn man. Vroeger kon je me zo omver duwen. Ik liep ik vederlicht en noemde mijn man 'stampertje' (lacht). Daarnaast heb ik veel minder last van mijn rug, waar ik door de zware verkrampingen in mijn lichaam - wat ik vroeger mijn ‘harnas’ noemde - vier uitgedroogde tussenwervelschijven aan heb overgehouden. Waar mijn lichaam voorheen scheef stond, sta ik nu recht. 

Ik zit véél lekkerder in mijn vel. Wanneer ik me veilig voel, kan ik me kwetsbaar opstellen - iets wat vijftien jaar geleden ondenkbaar was. Ik ben veel bewuster van mijn ‘zelf’, mijn diepere gevoelens, gedachten en gedrag en mijn triggers, en ik kan daarin verantwoordelijkheid nemen. Zien wat van mij is, en hierop reflecteren. 

Nog steeds ben ik erg down-to-earth, dus spiritueel zal ik mezelf niet snel noemen. Hoewel ik ook daarin een ontwikkeling heb doorgemaakt en het voor een stuk zingeving heeft gezorgd. Door dit werk heb ik kunnen ervaren dat alles en iedereen één is. Dat er eigenlijk één gedeeld bewustzijn is. Dat wij als mens gedurende ons leven als het ware een stukje bewustzijn tot ons nemen, wat we dan 'mijn’ bewustzijn noemen. Maar eigenlijk doen we onszelf pijn wanneer we een ander mens, dier of de natuur pijn doen. 

Het heeft mijn werkzame leven ook veranderd. Ik ben weg uit het bedrijfsleven, weg van de miljoenen-contracten. Nu kan ik werken in verbinding met mezelf en andere mensen, dat is héél fijn. Tijdens mijn werk kan ik volledig in contact zijn, vol compassie voor mensen en hun pijn, wat in het dagelijks leven echt nog wel eens een uitdaging is ;-).”

Ik zal mezelf altijd blijven verdiepen en kan me een leven zonder Holotropic Breathwork® niet meer voorstellen.
Judith Smit - Traumatherapeut, psychotherapeut en Holotropic Breathwork® facilitator

Wat doe je dagelijks aan ademwerk? En onderga je zelf ook nog Holotropic sessies?

“Ik sta rustig op, bij voorkeur niet te vroeg. Af en toe doe ik een Wim Hof ademoefening of een ademmeditatie. Verder doe ik regelmatig een Holotropic Breathwork® sessie. Mijn proces stopt niet en ik geloof trouwens ook niet dat dat kan. Ik blijf diepere lagen in mezelf ontdekken en kan me een leven zonder Holotropic Breathwork® niet meer voorstellen. Over twee weken ga ik weer voor een mooie workshop naar Oostenrijk.

Mensen vragen me weleens, ben je hier al dertien jaar mee bezig? Is dat nodig, zo lang?! Nee hoor, het is niet nodig, maar het is wel fijn :) Ik zie bij veel mensen met complex-, vroegkinderlijk- of prenataal trauma dat circa twee jaar Holotropic Breathwork® in combinatie met een goede therapie een grote ommekeer betekent. Voor mij was het zo dat ik na mijn eerste twee jaar Holotropic Breathwork® zoveel heb bereikt, zoveel meer in contact met mezelf ben gekomen en mijn lichaam heb losgewerkt. De tijd daarna ben ik mezelf blijven verdiepen, en dat zal ik altijd blijven doen. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. 

Er bestaat helaas geen wondermiddel waarmee je snel klaar bent. Zeker niet wanneer het vroegkinderlijk of prenataal trauma betreft. Maar, wanneer je écht wilt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces, dan kan ook jij je leven en je beleving ervan verbeteren op een manier die je nu nog niet kunt voorstellen. En ja, er blijft altijd wat te werken over. Gelukkig maar, dat maakt het leven interessant!”

Doe Holotropic Breathwork® nóóit online of alleen. Als het mis gaat, zet je twee stappen terug in plaats van eentje vooruit.

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, en specifiek Holotropic Breathwork®?

“Ademwerk heeft een breed scala aan toepassingen, dus vraag jezelf altijd eerst af wat je wilt bereiken. Wil je gewoon even lekker ontspannen of bijvoorbeeld je dagelijkse frustraties kwijt? Wil je goed leren ademen in het dagelijks leven? Of zoek je blijvende heling op diep niveau? Wanneer je emotionele of psychische problemen of psychosomatische klachten, -die vaak het gevolg zijn van trauma - wilt verwerken, dan is Holotropic Breathwork® misschien wel iets voor jou. Het zorgt voor een blijvende verbetering in de regulering van je autonome zenuwstelsel waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten maar ook leer je meer te vertrouwen op jezelf en anderen, loslaten, hulp vragen, grenzen aangeven en verantwoordelijkheid nemen. 

Zoek in elk geval een facilitator die gedegen is opgeleid in hetgeen jij wilt. Er zijn helaas heel veel ademwerk coaches die hier of daar een paar dagen een training hebben gevolgd waar ze (onterecht) de boodschap hebben gekregen meteen met diepe emoties en trauma te kunnen werken, zonder enige therapeutische ervaring. Realiseer je dat een coach geen therapeut is. In feite kan je het zo zien: hoe langer een verbonden ademsessie duurt, hoe meer opleiding en ervaring een begeleider nodig heeft. En, hoe veiliger jij je voelt, hoe dieper je kunt helen.

Combineer de sessies Holotropic Breathwork® bij grote voorkeur met een vorm van psychotherapie en een vorm van lichaamswerk, om het werk goed te integreren en er zoveel mogelijk baat bij te hebben. Daar kan ik je overigens ook mee helpen.

Ook goed te vermelden over Holotropic Breathwork®: doe dit nóóit online of alleen. Als het mis gaat, zet je twee stappen terug in plaats van eentje vooruit. En dat is geen goed idee wanneer het over je psyche en je meest kwetsbare gevoelens gaat. Regelmatig krijg ik telefoontjes van mensen die erover hebben gelezen, zelf zijn gaan proberen, en in een diep donker stuk terecht zijn gekomen. Dit is, net als onervaren of slechte begeleiding, hertraumatiserend. Het is prachtig én krachtig werk, laat je dus altijd goed begeleiden.”

Welke boek zouden we allemaal moeten lezen?

Traumasporen (The Body Keeps the Score), van Bessel van der Kolk. Het beschrijft prachtig hoe traumatische ervaringen het lichaam en emoties beïnvloeden en hoe je tot heling kunt komen. 

Een groot aantal van de componenten die volgens Bessel van der Kolk bijdragen tot heling, zitten ook in Holotropic Breathwork®, zoals het vergroten van de ervaren veiligheid, het afmaken van de ervaring (er doorheen in plaats van er vandaan) en het belang van tot rust komen en creatieve uiting.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Judith Smit - Holotropic Breathwork®

Meer weten over Judith en haar werk? Kijk op www.holotropicbreathwork.nl.
Volg Judith via Instagram voor de laatste updates.

Voor een online introductie tot Holotropic Breathwork® (nodig voordat je voor de eerste keer een live sessie ondergaat), kan je je aanmelden via Holotropicbreathwork.nl.

Naast 1-op-1 sessies is het ook mogelijk een 1-daagse workshop (1 breathwork sessie + 1 zitting pp), of een 2-daagse intensive (2 breathwork sessies + 2 sittings pp) bij te wonen bij Judith. Kijk hiervoor ook op Holotropicbreathwork.nl.

Meer lezen over Holotropic Breathwork®? Zie ook dit artikel: WAT IS HOLOTROPIC BREATHWORK? DE METHODE, OORSPRONG, EFFECTEN, VOORDELEN EN RISICO'S.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: