The Breathwork Movement over de kracht van de adem in Vriendin

Wat je eet, hoeveel je sport, hoe slank of jong je bent: het maakt allemaal niets uit als je niet goed ademt. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan ademen: in en uit, zo’n 25.000 keer per dag.

Voor Vriendin Magazine van november 2022 werd ik gevraagd mijn kennis, tips en tricks te delen over de kracht van de adem. Klik hieronder op de afbeelding om het hele artikel terug te lezen. Hier vast een snippet.

3 vragen aan Nikki van der Velden van The Breathwork Movement

“The Breathwork Movement is een online platform, opgericht door ademdeskundige Nikki van der Velden: “Ik help mensen de kracht van ademhaling te ontdekken.”

Waarom heb je dit platform opgericht?

“We leven in een hectische, gestresste wereld vol prikkels. Als gevolg hiervan voelen veel mensen zich niet fit en zitten ze niet lekker in hun vel. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijn, een kort lontje, spastische darmen, angst en onzekerheid of burn-outverschijnselen. Bij alle fysieke en mentale klachten die we hebben, denken we vaak niet aan de ademhaling als remedie. Laat staan als mogelijke oorzaak. Via artikelen, interviews, maar ook met bijvoorbeeld een online adem-event (terug te kijken op: Thebreathworkmovement.nl, red.) wil ik mensen inspireren. Ik vertel ze dat als gevolg van stress, ziekte of ingrijpende gebeurtenissen je adempatroon flink ontregeld kan raken, met alle gevolgen van dien. De manier waarop je ademt, is namelijk van grote invloed op je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. We staan er vaak niet bij stil, maar elke cel in ons lichaam is afhankelijk van de manier waarop we ademen. En dus ook elk orgaan. De meeste mensen hebben overigens vaak helemaal niet door dat ze een verstoord adempatroon hebben.”

Heb je dat zelf ervaren?

“Dat kun je wel zeggen. Ik had een ‘uit de hand gelopen’ hersenschudding, ook post-commotioneel syndroom genoemd. Ik zat in allerlei revalidatietrajecten, probeerde van alles, maar niets hielp. Tot ik bij toeval in een les Wim Hof-ademhaling terechtkwam, in de yogastudio. Het opende mijn ogen. Ik ontdekte dat je met je eigen ademhaling je lichaam en geest kunt beïnvloeden, en dat die kracht ontzettend groot is. Je ademhaling werkt als een afstandsbediening. Wil je bijvoorbeeld meer energie of focus, dan kun je een activerende ademhalingsoefening doen. Heb je meer behoefte aan rust, dan zijn er allerlei kalmerende manieren van ademhalen. Ik vond het zo fascinerend dat ik er alles van wilde weten.”

Kan iedereen zelf thuis aan de slag met ademhalingsoefeningen?

“Ja en nee. Je kunt volop experimenteren met oefeningen op internet, maar ik raad mensen altijd aan om ook een goede ademcoach te zoeken. Elk lichaam is uniek en werkt anders. Een ademcoach kan meekijken welke oefeningen voor jou het beste werken, afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Het gaat erom dat je gaat begrijpen en ervaren hoe je bewust je ademhaling kunt beïnvloeden en wat dat jou specifiek kan opleveren.”

Tip!

“Probeer eens vaker te neuriën. Het is een leuke en makkelijke manier om je ademhaling te vertragen en je uitademing te verlengen, waardoor je lichaam ontspant. Bovendien maak je er gelukshormonen mee aan, neuriën maakt vrolijk!”

Lees het artikel in Vriendin terug

Klik hier of op de afbeelding om het artikel terug te lezen.