Ademwerk en dans: een gouden combi. Waarom? Lees dit verslag van een dag 'Breathwork meets Female Fire Dance'

Je adem is dé tool bij uitstek om in contact te komen met je gevoel. Met alles wat in je leeft. Met emoties (energy in motion), die gezien en gevoeld willen worden. Die willen bewegen, stromen, en tot uiting willen komen. De adem zorgt voor beweging ín het lichaam. Voeg je daar dans - dus de daadwerkelijke beweging ván je lichaam - aan toe, zorgt dit voor een prachtige verrijking en verdieping van dit innerlijke proces.

Dit is een verslag van de ‘Breathwork meets Female Fire Dance' dag, georganiseerd door Wies van Beek (Breathcompany) en Kristel Gabriela-Vos (Kristelight), waarop je de combinatie tussen breathwork en dans op een magische manier kunt ervaren.

Breathwork meets Female Fire Dance

Wies (l) en Kristel - Breathwork meets Female Fire Dance

Op zondag 13 november 2022 vond bij De Sterregaard in Hedel - een prachtige boerderij (tevens Biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf) in het groene Brabantse platteland - de ‘Breathwork meets Female Fire Dance’ dag plaats. Deze dag werd intussen voor de tweede keer georganiseerd door Wies (Breathcompany) en Kristel (Kristelight). De eerste editie was namelijk een groot succes en smaakte zodoende naar meer.

Het was een dag speciaal voor vrouwen, die in het teken stond van verbinding. Verbinding met je adem. Met je lichaam. Met je gevoelswereld. Met je zachtheid. Met je kracht. Met je vrouwelijkheid. En uiteraard ook de verbinding met elkaar. Want daar waar een groep vrouwen samenkomt en de vrouwelijke energie vrij laat stromen, gebeurt er altijd iets magisch.

Maar liefst vijftien vrouwen zeiden JA op een dag voor zichzelf. Elk met hun eigen redenen om even los te komen van dat wat er in hun leven speelt. Een dag om even de boel de boel te laten en te zijn in het hier en nu, om te voelen en te verbinden. Een voorstelrondje zorgde voor veel herkenning: het leven is een proces van surfen over piekende en dalende golven. Om niet te verzuipen moet je bewust aandacht blijven schenken aan, en ruimte maken voor dat wat er in jou leeft. Deze dag was dan ook voor iedere deelnemende vrouw - waar zij ook zich bevond in haar levensproces - een welkom cadeau.

Ademwerk: een spiegel voor dat wat in je leeft

Na een voorstelrondje kon de dag echt beginnen. Een zachte ademmeditatie bracht de nodige gronding, rust en ontspanning. Klaar om ons volledig over te geven aan de adem. Wies verzorgde een prachtige verbonden ademsessie, die ervoor zorgde dat de aanwezige energie en emoties vrij konden komen, konden gaan stromen. Zowel Kristel als Wies waren aanwezig met hun liefdevolle woorden en handen, om iedereen te voorzien van de juiste aandacht, aanraking en begeleiding. De dames zorgden voor een veilige en liefdevolle omgeving, die zo belangrijk is om je over te kunnen en durven geven aan dat wat de adem je komt brengen. Het is altijd een cadeau. Als je er met vertrouwen doorheen kan ademen. De juiste begeleiding is hierbij van cruciaal belang.

Female Fire Dance: wakker je vrouwelijke vuur aan

Na een heerlijke home-made lunch was het tijd om het vuur in onszelf aan te wakkeren. Door te dansen. En hoe! Female Fire Dance stond voor een sensuele introductie in hoe je je prachtige vrouwenlichaam kunt gebruiken als krachtige tool voor jezelf. Door te spelen en te voelen kun je (her)ontdekken welke mooie en krachtige vrouwelijke energie er in je aanwezig is. Dat vuur zit namelijk in elke vrouw, we vergeten het alleen af en toe. Dans zorgt ervoor dat je terug ermee in contact kunt komen. En dat kan zeer bevrijdend zijn 🔥

Hoe donker het soms ook werd, dans bracht mij altijd bij mezelf, uit mijn hoofd en in mijn lijf.
— Kristel Gabriele-Vos, Kristelight

Kristel - die zelf als geen ander de helende kracht van dans heeft ervaren - begeleide ons door een aantal sensuele, heupwiegende dansvormen, waaronder Bachata (afkomstig uit de Dominicaanse Republiek), Kizomba (uit Angola) en buikdansen. Hierna werden we via Ecstatic Dance - een vrije, intuïtieve, meditatieve vorm van dansen - geleid door een prachtige chakra flow journey. Het doel van chakra flow dansen is het loslaten van blokkades en de energie in je lichaam weer vrij laten stromen. Dit zorgt voor kracht, stabiliteit en opluchting. Oprecht heerlijk. En iets om veel vaker te doen, zoveel was me direct duidelijk.

De combinatie van dans en breathwork

Ademen en dansen, het werkt oprecht zó bevrijdend. Die combinatie is goud waard. De adem dringt door tot in elke vezel van je lichaam en zet vastgezette emoties en blokkades in beweging, waardoor ze jou los kunnen gaan laten. Wanneer je er vervolgens mee gaat dansen, kun je al je ervaringen en gevoelens nog eens extra gaan belichamen.

We proberen de problemen van ons denken vaak op te lossen met ons denken, maar dit werkt niet. Althans, nooit volledig. Je komt zo namelijk niet tot die diepere, vaak onbewuste lagen, waar trauma, spanning, woede of angst zich vastzetten. Door je lichaam in beweging te zetten, ontwikkel je een diepere connectie met je gevoel en intuitie, en vergoot je het bewustzijn van de verbinding tussen je lichaam en mind.

Deze dag liet me naar huis gaan met mijn glimlach breed en mijn armen wijd: blij en vrij, in diepe verbinding met mezelf en mijn hart. En met het voornemen om nog veel meer te gaan dansen, want… dat was zo fijn! Een grote aanrader.

Ook een dag Breathwork meets Female Fire Dance bijwonen?

De volgende Breathwork meets Female Fire Dance wordt momenteel gepland. Sowieso ergens in het voorjaar. Houd hiervoor de agenda op Breathcompany.nl en kristelight.nl in de gaten, of volg de dames op Instagram: @breathcompany.nl_wies_van_beek en @kristelight voor de laatste updates.