Waarom ademwerk de snelweg is om door te dringen tot je onderbewuste - het verhaal van Nicole Riviere van Breath and Energy

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van breath & energy worker Nicole Riviere.

Doordat ik zelf dit pad heb bewandeld is het is voor mij volkomen duidelijk dat ademwerk de weg is naar je innerlijke waarheid en onvoorwaardelijke liefde.
— Nicole Riviere

Nicole Riviere - Breathwork & Energy work

Nicole Riviere - Breath & Energy

Je adem en energie zijn de krachtigste instrumenten voor transformatie en innerlijke groei - als je weet hoe je ermee kan werken. Nicole Riviere en haar man Peter Vermeiren zijn het magische tweetal achter ‘Breath and Energy’, van waaruit ze mensen begeleiden op innerlijke reizen door alle lagen van het bewustzijn, middels ademwerk, energiewerk, muziek, geuren en hun voelbare liefde en toewijding. Oprecht prachtig werk wat die twee doen: intuïtief, diepgaand, liefdevol en transformatief.

Voor Nicole zelf is het werken met de adem levensveranderd geweest. Wat het haar precies heeft gebracht en waarom ze er zo graag anderen in begeleidt? Lees hier haar verhaal.

Ademwerk helpt je terug te gaan naar je gevoel, naar alle lagen van je bewustzijn en onderbewustzijn.

Wat doen jullie precies met Breath and Energy?

“Vanuit ons gezamenlijke motto van mijn man, Peter Vermeiren, en mij The beautiful Path of your Inner Journey is Breath and Energy ontstaan. Dit is namelijk wat wij met ademwerk beogen: terug gaan naar je gevoel, innerlijk werk verrichten, op alle lagen van je bewustzijn en onderbewustzijn.

In mijn sessies combineer ik bestaande ademtechnieken met energy work, soundhealing en sjamanistische elementen. Mijn Reiki Master achtergrond en mijn sjamanistische interesse vullen de ademsessies aan waardoor er een gecombineerde sessie ontstaat van ademwerk, aanraking/enery touch en soundhealing met drums, ratels en crystal sound bowls. Ik geef 1-op-1 sessies, couple sessies en (kleinere) groepssessies met intensieve persoonlijke en liefdevolle begeleiding met prachtige muziek in een spirituele omgeving.

Mijn sessies zijn gebaseerd op zachtheid, gevoel en inlevingsvermogen. Met lichte aanrakingen, drums en ratels en prachtige sound healing. Veel mensen die bij mij komen voelen zich aangetrokken door mijn sterke vrouwelijke en warme energie. Voor mij zijn set en setting essentieel en ik besteed hier dan ook veel aandacht aan. Een veilige, warme en laagdrempelige omgeving waarin je volledig jezelf kan zijn, in alle zachtheid.”

Daar waar ik met mediteren urenlang moest zitten om bij de laag van het onderbewuste te komen, merkte ik dat ademwerk een snelweg was. Binnen een uur naar een andere dimensie: wow!

Je komt uit een hele andere hoek, hoe ben je ertoe gekomen dit werk te gaan doen?

“Klopt, ik heb een ondernemingsachtergrond. Vrijwel mijn hele werkende leven heb ik een eigen, goed lopend werving- en selectiebureau gehad in bemiddeling van juristen. Een zakelijke wereld, de matrix, gericht op doelen, resultaten, cijfers en commercie. Heel Shakti-gericht: focus en doelen. Maar ik vergat mezelf. Ik kon voor mijn gezin zorgen, alles was op orde, maar waar was ik en wie was ik werkelijk? Het doelgerichte en hardwerkende bestaan combineerde ik met drie jonge, opgroeiende kinderen. Het zoeken naar de balans tussen werk, privé, de matrix, innerlijke groei en gelukkig zijn, is jarenlang een uitdaging geweest en kostte veel energie en kracht.

Om balans te vinden, en omdat ik diep van binnen wist dat er meer was, zocht ik rust, ontspanning, innerlijke groei en connectie. Ik besloot me - inmiddels 20 jaar geleden - aan te sluiten bij Shambala, een Tibetaanse Satsang, waar wekelijks gemediteerd, gezongen en gesproken werd. Hier vond ik rust voor mezelf, maar ontdekte ik nog veel meer. Ik zag dat er een pad ligt: een spiritueel pad naar innerlijke rust, jezelf leren kennen en daar je kracht uit halen, in plaats van uit de matrix. Binnen Shambala heb ik ook mijn eerste ontwakingservaring opgedaan, een openbaring. Hier kwam ik dus voor het eerst in contact met het spirituele pad, het onderbewuste, mijn ware zelf, op zielsniveau. Meditaties en stilteretraites gaven mij steeds meer inzicht in het hoe en het waarom van het bestaan.”

Waar is het ademwerk op je pad gekomen?

“Zes jaar geleden kwam ik bij toeval in aanraking met ademwerk, op een festival. Het raakte me diep en ik was het hele festival een ander mens. Daar waar ik met mediteren in mijn Satsang urenlang moest zitten om bij de laag van het onderbewuste te komen, merkte ik dat ademwerk een snelweg was. Binnen een uur naar een andere dimensie: wow, wat is dit?!

Geïnteresseerd in deze krachtige methode volgde ik een aantal ademopleidingen en cursussen. Tijdens deze cursussen kreeg ik vele spirituele inzichten die ik integreerde in mijn dagelijks leven. Dit was de start, en tevens een keerpunt in mijn leven. Met dank aan mijn prachtige meditatiebasis bij Shambala.

Sinds zes jaar ben ik me nu volledig aan het toeleggen op het begeleiden van ademsessies. De diepe ervaringen van diegene die bij mij komen geven me altijd ‘humble feeling’ en bevestigen me dat dit mijn bestemming is: mensen verder brengen op hun mooie, eigen pad en ze helpen om meer te voelen en dichtbij zichzelf te blijven. Voor mij zelf is de adem levensveranderd geweest, en er is niets mooiers om deze sessies te mogen delen met anderen.”

Ademwerk is een prachtige manier om je te helpen ontwikkelen en groeien op spiritueel vlak.

Levensveranderend zeg je, in welk opzicht?

“Ik leefde dus jarenlang in de matrix. Dat wil zeggen: ik leefde niet, ik overleefde. Ik zorgde er 24/7 voor dat alles goed liep: mijn gezin, drie jonge kinderen, het huis, ons sociale leven. Ik ben een perfectionist en holde maar door om alles perfect op orde te krijgen en te houden. Dat lukte, maar liep mezelf daarin compleet voorbij. Wie ik was en wat ik belangrijk vond in het leven, daarvan had ik geen idee.

Voor de buitenwereld leek het alsof ik het goed voor elkaar had. Maar diep van binnen wist ik, zoals wij allemaal weten, dat er meer moest zijn. Een diepere betekenis over het hoe en waarom. Toen ik per toeval op ademwerk stuitte, werd alles duidelijk. Alsof een puzzelstuk paste in het totale plaatje. Hier moet ik zijn, hier kom ik thuis. Tijdens de cursussen die ik ging volgen, kreeg ik vele spirituele inzichten die mijn leven hebben veranderd.”

Alles kwam samen in één ademsessie, en ik wist: dit wordt het dus de rest van mijn leven.

Kun je iets meer vertellen over deze spirituele inzichten die je ontving tijdens ademsessies?

“Eén ademsessie specifiek is transformerend geweest. Ik kreeg tijdens de sessie duidelijk het signaal dat ik uit de matrix moest stappen, mijn bedrijf moest verkopen, om me volledig te richten op ademwerk en energiewerk. Ik zag een witte, vrouwelijke engel boven mij staan, die een lichtbundel van witte energie door mij heen stuurde. Vóór mij zaten mijn dierbaren en de energieën liet ik door mij heen stromen naar hen toe, ik deelde energie, zachtheid en liefde. De engel boven mij gaf duidelijk aan dat het tijd was voor een verandering in mijn leven en dat ik mijn liefde en energie moest delen met anderen.

In een andere sessie lag ik op de grond en kon ik mijn lichaam niet meer bewegen. Mijn lichaam voelde als beton en ik zweefde erboven. Ik zie een witte leeuwin, ze loopt en draalt langs mij, eindeloos op en neer. Wat wil ze toch? Halverwege de ademsessie wordt het heel intens en opeens zit de witte leeuwin opeens in mij in plaats van eromheen. Via mijn hart beweegt ze zich naar boven, naar mijn hoofd. Ik explodeer bijna. De leeuwin geeft aan: ‘Nicole, het is tijd om actie te ondernemen, om niet meer te dralen, maar te doen. Niet meer letterlijk eromheen maar erin te gaan, net als ik nu bij jou doe. Pak je mooie energie en ga ermee naar buiten. Expandeer, deel met anderen en go for it, zet je gevoel om in actie.’

Dankzij deze inzichten wist ik: dit wordt het dus de rest van mijn leven. Ademwerk, energiewerk en sjamanisme. Krachtig, maar zacht, vrouwelijk en liefdevol. Want ik had al genoeg Shakti in mijn leven gehad. Ik ga nu voor zachtheid en kwetsbaarheid, het tegenovergestelde van vroeger.”

Het wordt me steeds duidelijker dat heling op je eigen innerlijke pad het doel is van het leven, om zo anderen te kunnen begeleiden op hun innerlijke pad.

Hoe ben je deze ervaring, dit gevoel, gaan omzetten in actie? 

“Het was me compleet duidelijk geworden, ik moest het pad gaan bewandelen. Simpelweg door het te doen. Ik ben een teacher training voor ademwerk gaan doen en heb mijn Reiki Master behaald. Ik ben me in energiewerk gaan bekwamen door middel van energy touch tijdens ademsessies. Zo breng ik deelnemers dieper in het ademproces, op een liefdevolle en aandachtige manier. Ik begeleid de energie door te voelen en laat de energie stromen door connectie te maken met alle energieën in de ruimte, die van de aanwezigen en mezelf. Ik zeg altijd: ‘Focus, feel in, tune in, guide en share’.

Het is mijn overtuiging dat je zelf je practice moet doen, en dat de practice zelf de basis en de enige wijze is van heling. Ik doe talloze ervaringen op in de wereld van het onderbewuste door onder andere ademwerk, energiewerk en psychedelica, met als doel verdieping, heling en innerlijke ontwikkeling. Trauma’s worden aangegaan en verwerkt. Het is voor mij leren en delen, leren en delen.

Het wordt me steeds duidelijker dat heling op je eigen innerlijke pad het doel is van het leven, om zo anderen te kunnen begeleiden op hun innerlijke pad. Naar mijn idee is iedereen, bewust of onbewust, het pad aan het bewandelen. Iedere bijdrage die je hieraan kunt geven, maakt de wereld een stukje mooier.”

Je bent je ook gaan toeleggen op het sjamanisme gaf je aan, hoe ziet dat eruit?

“Tijdens mijn persoonlijke ervaringen merkte ik dat ik makkelijk in contact kom met spirit animals, spirits of nature, en andere spirits en bijzonderde entiteiten. Ik raakte hierdoor meer en meer geïnteresseerd in het sjamanisme en ben ook shamanic practitioner geworden. De connectie met de Spirit World van het sjamanisme geeft mij nog elke dag inzichten die mijn dagelijks leven inspireren.

Tegelijkertijd kwam ook sound healing op mijn pad in de vorm van zeven kristallen klankschalen (432Hz), die afgestemd zijn op de zeven energievelden in ons lichaam. Door het delen van alle ervaringen heb ik ontdekt dat sound healing in combinatie met ademwerk heel krachtig is om diepere lagen te ontdekken en te helen. Zodoende heb ik dit krachtige middel ook toegevoegd aan mijn helingspraktijk. De combinatie van breathwork, energy touch, sjamanisme en sound healing vormen nu de kern van mijn sessies, die ik zowel 1-op-1 als ook in (kleine) groepen geef. Alles is gericht op voelen, ontspannen, helen en het ontdekken van je innerlijke zelf op het spirituele pad.”

Wat doe je zelf dagelijks aan adem/lichaams/energiewerk?

“Mijn dag begint vaak met dertig minuten yoga, twintig minuten ademoefeningen en vijftien minuten mediteren. De ademoefeningen die ik doe, stem ik af op hoe ik me op dat moment voel. Soms meer energie-gevend en opwarmend, soms juist meer rust-brengend. Iedere dag is maatwerk.

Daarnaast ben ik een spons: alles wat ik zie, lees en hoor over adem, energie, sound healing en sjamanisme trekt direct mijn aandacht. Hier kun je je dag 100% mee vullen. Het is prachtig, maar uiteindelijk is niets zo leerzaam als zelf veel en vaak sessies te ondergaan. Pas dan weet je waar anderen zich begeven, wat werkelijk het gevoel is, en wat werkelijk diepgang is op de verschillende lagen.”

Kennis uit boeken is fantastisch en nodig. Eigen ervaringen zijn uiteindelijk nog veel betekenisvoller.

Heb je advies aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Ik hou er niet van om anderen te adviseren. Mijn motto is delen en zelf laten ervaren. En dit probeer ik liefdevol te begeleiden. Daarna volgt altijd een mooie integratie vanuit mijn eigen ervaring. Dit is maatwerk voor een ieder, want niemand is hetzelfde. Er zijn geen dos and don’ts voor mij.

Het enige wat ik kan delen is dat voor mij persoonlijk het zelf ondergaan en zelf doen van practice het meest invloedrijkste pad is geweest. Dit zal altijd zo blijven. Je bent immers nooit uitgeleerd.”

Welke 3 boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Kennis uit boeken is fantastisch en nodig. Eigen ervaringen zijn uiteindelijk nog veel betekenisvoller. Maar als ik drie boeken mag noemen, dan zijn dat vanwege de combinatie van theoretische kennis en spirituele diepgang: The Oxygen Advantage (Zuurstofwinst in het Nederlands) van Patrick McKeown, Be Here Now van Ram Dass, en Breath - The New Science of a Lost Art (NL: Het Nieuwe Ademen) van James Nestor.”


Nicole Riviere - Breath and Energy

Kijk voor meer informatie over Nicole en haar werk op www.breathandenergy.com.
En volg de laatste updates van Breath and Energy via Instagram.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.