Adem je onrust weg: een krachtige anti-stress ademhalingsoefening

Voel je je opgejaagd, een gevoel van stress of angst, een aanval van paniek? Dit soort gevoelens komen en gaan, maar kunnen heftig en overweldigend zijn als je er middenin zit. Niemand ontkomt eraan, maar er zijn wel manieren de scherpe randjes er direct af te halen en het gevoel zelfs om te draaien. Spreek met jezelf af: de volgende keer als je stress voelt opkomen, neem controle over jouw lijf in plaats van andersom.

Hoe? Ga zitten en gun jezelf vijf minuten tijd. Relax, het is oké om even stil te staan. Deze ademhalingsoefening is zowel een quick fix tegen stressgevoelens die je snel en effectief helpt ontspannen, alsook een oefening die bij dagelijkse beoefening zorgt voor een betere gezondheid, mood en balans in lichaam en geest.

Balans Ademhaling

Het beste wat je kunt doen wanneer je een stressreactie ervaart in je lichaam (probeer jouw signalen te herkennen) is direct actie ondernemen. Of, ‘actie’, de uitnodiging is om juist uit de actiemodus te komen.

Ons hoofd kan flink met ons op de loop gaan. Wanneer je in een situatie van angst, stress of malende gedachten zit, is stilzitten om een ademhalingsoefening te doen waarschijnlijk het laatste waar je mind je toe zal aanzetten. De uitnodiging is: doe het toch, juist dán. Als je die stemmen in je hoofd weet je overwinnen door deze oefening te doen (en af te maken), zal je zien dat je sterker bent dan jouw mind. Je gaat bovendien merken dat je de stressrespons in je lichaam kunt omdraaien. De oefening is supersimpel, je moet hem alleen wel doen. 

In deze oefening ga je in een kalm en regelmatig tempo ademen: coherent, balans of hartcoherentie ademen. Even lang in als uit, in een trag tempo. Op deze manier ademen zorgt voor een gezond hartritme, balans in je hele systeem en geeft je zenuwstelsel en brein het signaal dat alles veilig en onder controle is (geen stress, geen angst, geen zorgen).

Balans in je zenuwstelsel

Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een aantal minuten op deze kalme, regelmatige manier te ademen, je balans brengt in lichaam en geest en je alle autonome functies in je lichaam in optimale samenhang met elkaar laat werken. Je deactiveert de fight or flight modus en brengt jezelf weer naar de kalme, rest & digest staat. Door vaker te oefenen zorg je ervoor dat je zenuwstelsel flexibeler wordt en beter in staat is te switchen tussen standje aan en standje uit. En dat is belangrijk wanneer je systeem te vaak en te veel onder (hoog)spanning staat en niet meer goed weet wat ontspanning is. 

Wanneer je klaar bent met de oefening, neem dan even rustig te tijd om te voelen en ervaren wat het met je lichaam en geest heeft gedaan. Maak een - bij voorkeur dagelijkse - gewoonte van deze oefening, dus niet alleen als quick fix. De voordelen zullen alleen maar opstapelen. Zo simpel maar oh zo effectief. Probeer zelf hoe het voor jou werkt.

Breathing Music

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heeft The Breathwork Movement samen met componist Adrian Kuipers speciale Breathing Music gemaakt: muziek om op te ademen, in helende frequenties bovendien. Breathing Music bestaat uit drie krachtige rustgevende ademhalingsoefeningen, waarvan deze balans adem (hartcoherentie) er een is. Meer info vind je hier:

Bekijk ook: