Hoe de adem je laat thuiskomen bij jezelf en je helpt om jóuw leven te leven - Elsa Sophie Govaarts

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van Elsa Sophie Govaarts.

Met behulp van adem- en lichaamswerk vergroot je je bewustzijn en maak je ruimte voor dat wat er in jou leeft.

Elsa Sophie Govaarts - breathwork facilitator

Elsa Sophie Govaarts - Breathwork Coach Haarlem

Zichzelf klein maken, wegcijferen en zorgen voor anderen. Elsa Sophie Govaarts deed het jarenlang, totdat de lampjes op haar dashboard gingen knipperen. Haar lichaam trok letterlijk aan de handrem en ze kwam met paniekaanvallen thuis te zitten. Dat was het moment dat haar innerlijke reis startte.

Een reis die - fast forward - heeft geresulteerd in een prachtige transformatie, naar het loskomen van verwachtingen en hokjesdenken vanuit de maatschappij, en een leven vanuit ontspanning, innerlijke rust, vertrouwen en vrijheid. Een pad waar ze nu ook anderen in begeleidt, middels lichaams- en transformatief ademwerk. Elsa Sophie deelt hier haar verhaal.

Ademwerk heeft mij mezelf echt leren zien en zijn. Dat is een duurzame shift, waar ik in elke situatie op terug kan vallen.

Elsa Sophie, waarvoor komen mensen bij jou?

“Mijn sessies zijn erop gericht om in het lijf te zakken en vastzittende energie in beweging te brengen. Met behulp van adem- en lichaamswerk, zodat je je bewustzijn vergroot, ruimte maakt voor wat er in je leeft en laag voor laag jezelf meer leert zien en zijn.

In ademsessies en -cirkels maak ik vooral gebruik van de bewust verbonden ademhaling, bio-energetische oefeningen en TRE (trauma/tension release exercises), ondersteund met meditaties en ademoefeningen voor thuis. En in Breathing You Home, mijn 1-op-1 traject met groepssupport, begeleid ik gedurende vijf maanden bewuste en sensitieve vrouwen die veel in hun hoofd leven, onzekerheid ervaren en moeilijk kunnen ontspannen. Alles is gericht op echt leren voelen met het lijf, in plaats van met het hoofd. In een veilige omgeving gaan we de diepte in en openen we in de richting van dat wat gezien wil worden.

De adem is als een spiegel voor wat er in jou leeft. Met behulp van de adem keer je naar binnen en leer je thuiskomen bij jezelf, zodat je steeds meer kunt zijn wie je werkelijk bent.”

Ik kwam met paniekaanvallen thuis te zitten, mijn lichaam trok letterlijk aan de handrem.

Hoe ben je zelf voor het eerst in aanraking gekomen met breathwork?

“Als klein meisje voelde ik me al anders dan anderen, ik had sterke voelsprieten voor de wereld om mij heen. Op jonge leeftijd leerde ik door bepaalde gebeurtenissen, mijn omgeving en de maatschappelijke norm om mezelf aan te passen. Dat uitte zich in mezelf klein maken, wegcijferen en zorgen voor anderen. Mijn eigenwaarde haalde ik uit studeren en sporten, want dat kon ik goed. Ik presteerde uitstekend, dus lange tijd vaarde ik goed op dat overlevingsmechanisme.

Totdat ik, naarmate ik ouder werd, mezelf steeds vaker tegenkwam. Dat uitte zich in een negatief zelfbeeld, stressklachten en angstgedachten. Terwijl ik zo druk was met anderen, had ik nauwelijks een gezonde 'ik' ontwikkeld. Totdat de lampjes op mijn dashboard gingen knipperen. Mijn lichaam trok letterlijk aan de handrem en ik kwam met paniekaanvallen thuis te zitten.

Vanaf dat moment begon mijn innerlijke reis. Ik verdiepte me in yoga, mindfulness en bezocht een pyscholoog. Ik leerde mezelf beter begrijpen, kon mijn energie meer bewaken en mijn grenzen aangeven. Aan de oppervlakte vond ik meer balans, maar er bleef een laag dieper om aandacht schreeuwen.

En toen ontdekte ik ademwerk. Vanaf het moment dat ik paniekaanvallen had, vond ik de adem intrigerend. Hoeveel invloed het heeft op je systeem. Ik ging me er steeds meer in verdiepen en deed ademcirkels bij Marloes Hovestadt en Fenneke Dam.

Ik voelde meteen dat dit zo'n sterke en krachtige manier was om de verbinding te ervaren waar ik zo naar verlangde. Mijn adem leerde me mezelf echt zien voor wie ik ben, en hielp me een gezonde ‘ik’ te ontwikkelen. Ik was letterlijk hooked en zag mezelf tijdens een ademcirkel bij een event van ademwerk, meedoen met de opleiding van Fenneke & Freek Dam. Met alles in mij wist ik: dit is mijn pad. Zo besloot ik me aan te melden voor hun opleiding tot ademcoach.”

Het voelt alsof ik ben thuisgekomen bij mezelf.
Elsa Sophie Ademwerk Coach Haarlem

Op welke manier heeft breathwork je leven veranderd?

“De effecten zijn eindeloos. Tijdens mijn opleiding hebben we zelf ook een jaar lang intensief ademwerk gedaan, dat heeft me compleet binnenstebuiten gekeerd. Practice what you want to preach is naar mijn idee echt de enige weg.

Het was een innerlijke detox op zoveel niveaus. Met de adem heb ik ruimte gemaakt voor de oude pijn die ik zo krampachtig had onderdrukt. Daardoor ervaar ik meer innerlijke rust, vertrouwen en vrijheid. Ik ben geland in mijn lijf, het voelt alsof ik thuis ben gekomen bij mezelf. En dat is een duurzame shift, want ik kan daar nu telkens naar terugkeren.

Mijn levensreis wordt gekenmerkt door mezelf echt leren zien en zijn en loskomen van de maatschappij en de sociale norm. Volgens mij is dat voor veel mensen herkenbaar. Ik geloof dat we veel te veel in hokjes en malletjes worden geduwd en dat het leven een uitnodiging is om Echt te Zijn. De adem is daar wat mij betreft het antwoord op, het helpt je voorbij overlevingsmechanismen en leert je écht te leven.

Ademwerk heeft een vaste plek in mijn leven gekregen en is een ankerpunt waar ik altijd naar terugkom om mezelf te ontmoeten in wat ik ervaar. Telkens weer. En daarnaast is mijn ademhaling ook veranderd, ik merk dat mijn adem voller, dieper en ruimer is. Ik adem meer vanuit mijn onderbuik en met mijn mond dicht, vroeger had ik bijvoorbeeld vaak mijn mond open.”

Heb je een vast ademritueel dat je elke dag doet?

“Ik start de dag elke ochtend bewust met een ochtendritueel. Ik ben niet heel strikt in wat dat is, al is de adem wel een vast onderdeel. Ik start vaak met een ademoefening, zoals de 3-3 neusademhaling, de boxademhaling, of je afwisselende neusgat-ademhaling. Ook doe ik vaak lichaamsoefeningen uit de yoga en bio-energetica om mijn lichaam klaar te maken voor de dag.

Mijn journal komt er ook vaak aan te pas. Om nog bewuster te worden van mijn binnenwereld, schrijf ik op wat er in me leeft. Zo start ik de dag met intentie. Vaak doe ik ook aan beweging in de ochtend, ik houd van een pittige work-out of een lange wandeling - dat ligt een beetje aan waar ik ben in mijn cyclus.

Gedurende de dag is de adem een ankerpunt. Zo bereid ik me voor op sessies door stil te staan bij mezelf en mijn adem. Of neem ik als ik achter de laptop werk bewust tussen de middag even ademruimte. Dan doe ik een oefening om mijn zenuwstelsel te kalmeren of juist een oefening om wat meer energie te krijgen.

De dag sluit ik ook altijd af met de adem. Soms doe ik na een ademsessie zelf ook nog even de bewust verbonden adem of een schudsessie (TRE, tension release exercises, red.). Voor het slapengaan doe ik regelmatig een yoga nidra of breath sessie op mijn spijkermatje.

Verder vind ik het belangrijk om mezelf ook echt te blijven dragen door ademsessies of cirkels bij te wonen van andere ademcoaches. Dit werk vraagt in mijn ogen echt practice what you preach, zelfbewustzijn en je laten dragen in wat je tegenkomt.”

Ademwerk is een diepgaande ervaring, goede professionele begeleiding is hierbij erg belangrijk.

Wat is jouw advies als ademwerk nieuw voor je is?

“Ademwerk is een diepgaande ervaring en als je er nieuw in bent, kan het best overweldigend zijn. Oude bagage ligt opgeslagen met een reden, dat wil zeggen dat je dat eerder in je leven niet kon dragen. Het kan daarom best even onveilig voelen als je voor de eerste keer gaat ademen.

Goede professionele begeleiding is daarin belangrijk. Mijn advies is daarom om eerst een keer een 1-op-1 sessie te boeken bij een ademcoach waar je je fijn bij voelt. Of een ademcirkel bij te wonen. Pas als je wat meer bekend bent met ademwerk zou ik online meedoen of een ingesproken breathwork sessie thuis ervaren.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Ten eerste De tijger ontwaakt van Peter Levine, omdat ik het magisch vind hoe het lichaam werkt en hoe we, in vergelijking tot dieren, geen gezonde bewuste respons ontwikkelen op stress (zoals dieren schudden en bewust ademen), maar we alleen maar leren doorgaan, waardoor we emoties onderdrukken en trauma's ontwikkelen.

The Presence Process, van Michael Brown, ten tweede. Ik vind het inspirerend hoe in dit boek wordt uitgelegd wat de bewust verbonden ademhaling structureel toepassen voor effect heeft, en hoe dit niet alleen een fysiek proces is, maar zoveel verschillende facetten van het menszijn raakt.

Tot slot: Verslaafd aan Liefde van Jan Geurtz. Dit was een van de eerste boeken was die ik las op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en het opende echt mijn ogen voor mijn negatieve zelfbeeld.”


Elsa Sophie Govaarts

Meer weten over Elsa Sophie en haar werk? Kijk op Elsasophie.com.
Volg Elsa Sophie via Instagram of Facebook voor de laatste updates.

PS. Ter ere van haar verjaardag (8 juni) deelt Elsa Sophie een mooie ademoefening, als een cadeautje dat je gratis via haar website kunt ophalen. En eind augustus start ze met een nieuwe groep aan haar vier maanden traject Breathing You Home. Benieuwd of dat wat voor je is? Klik hier om eerst een 1-op-1 sessie te ervaren.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.