Waarom dagelijkse ademtraining zorgt voor een gezonder en fitter lichaam

Luister naar dit korte wetenschapsitem op BNR radio over een onderzoek naar de impact van ademtraining. Dagelijkse ademtraining blijkt een positieve invloed te hebben op onze fysieke conditie en een verandering van leefstijl - iets wat voor veel mensen belangrijk is.

Vijf minuten dagelijkse ademhalingstraining heeft een bewezen positief effect op je fysieke conditie

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar het aanpassen van je levensstijl is – zeker op latere leeftijd – gewoon moeilijk. Nu blijkt uit onderzoek dat je ademhaling hier mogelijk bij kan helpen.

Het is een zorgwekkend feit: in de VS beweegt 30 % van de volwassenen boven de 50 niet actief, zo blijkt uit onderzoek uit 2016. Ondanks dat de meeste mensen weten dat dagelijks bewegen de kans op het krijgen van chronische ziektes vermindert en het je algemene gezondheid verbetert. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vijf minuten ademhalingstraining per dag ervoor kan zorgen dat de overstap naar een actievere levensstijl minder moeite kost.

Door je ademhaling te trainen, train je direct ook je fysieke uithoudingsvermogen

De helft van de proefpersonen gebruikte tijdens ademhalingsoefeningen een speciaal apparaatje waardoor het ademhalen meer moeite kost. De andere helft deed ademhalingsoefeningen zonder dit apparaatje. Voorafgaand aan het experiment van zes weken en erna werd het uithoudingsvermogen en de fysieke conditie van alle proefpersonen getest. Na zes weken liet de groep die oefende met apparaatje een verbetering van 12 % zien. Bij de groep die de ademhalingsoefeningen zonder apparaatje deed was geen verbetering te zien.

De onderzoekers zagen bij de groep waarvan de conditie verbeterde ook positieve veranderingen in hun metabolisme. Natuurlijk is het belangrijk om uit te zoeken of dit voor iedereen een bereikbare methode is, met dit specifieke apparaatje. Daar zijn vast ook alternatieven voor. Maar een interessant gegeven is het wel, dit zou zomaar eens een mooi duwtje in de rug kunnen zijn voor mensen die moeite hebben om er een actievere levensstijl op na te houden.

Luister hieronder het fragment van BNR Radio terug.

Bron: Five minutes of daily breath training improves exercise tolerance in middle-aged and older adults


Bekijk ook: