Kan de kou je immuunsysteem beïnvloeden?

Interessante uitzending van Dokters van Morgen (NPO): ‘Kan kou je immuunsysteem beïnvloeden?’. De ervaringsdeskundigen die aan het woord komen zeggen allemaal van wel. Kijk de aflevering van 16 december 2020 hier terug.

De rol van kou bij een goede gezondheid

Antoinette Hertsenberg & Wim Hof instructeur Hans Emmink. Welke rol speelt kou bij het verbeteren van onze gezondheid? Dat is de vraag die in deze aflevering van Dokters van Morgen centraal staat.

Antoinette Hertsenberg & Wim Hof instructeur Hans Emmink.

Welke rol speelt kou bij het verbeteren van onze gezondheid? Dat is de vraag die in deze aflevering van Dokters van Morgen centraal staat. Bij voorkeur vermijden we kou. Maar kan kou ook genezen?

Steeds meer mensen omarmen de kou, vanwege de vele positieve effecten die het op lichaam en geest heeft. Ook zie je steeds meer artsen kou toepassen in hun - vernieuwende - behandelingen en dat is een interessante beweging. Is kou naast voeding, beweging, ademhaling en slaap iets wat we dagelijks kunnen inzetten om ons beter te voelen en gezonder door het leven te gaan? Het lijkt er wel degelijk op.

Van ziek naar beter: ervaringsverhalen met koudetraining

De aflevering gaat ook in op de Wim Hof methode, je kunt er simpelweg niet omheen. Ervaringsdeskundigen en inmiddels pro’s Bianca Holvast (adem- en gewichtscoach) Hans Emmink (Wim Hof Instructor) en Susan Houbraken (Frisseduik.nl) vertellen hun verhaal.

De kou heeft me mijn leven teruggegeven.
— Adem- en gewichtscoach Bianca Holvast

Bianca heeft dankzij de koude training haar reumaklachten onder controle en slikt inmiddels nog maar 1/16e deel van de voorgeschreven medicijnen. Hans is dankzij Wim Hof methode klachten- en medicijnvrij van de ziekte van Crohn. Susan is inmiddels professioneel ambassadeur van koudwaterzwemmen, nadat ze na een heftig ongeluk ervoer dat ze in het water geen beperkingen, maar juist mogelijkheden ervaart. De kou dempte haar pijn en al buitenzwemmend legde Susan haar weg af naar herstel.

Wetenschappelijk bewijs voor de Wim Hof Methode

Matthijs Kox, onderzoeker Radboud UMC, over het wetenschappelijk onderzoek naar de Wim Hof Methode.

Matthijs Kox, onderzoeker Radboud UMC.

Ook zien we Matthijs Kox, die aan het Radboud UMC onder meer onderzoek doet naar de werking en effecten van Wim Hof methode. Hij was in 2011-2013 ook betrokken bij het onderzoek naar de Wim Hof Methode, waaruit bleek dat door het toepassen van zijn techniek, met ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude, je zelf - doelbewust - je autonome zenuwstelsel kunt activeren en de reactie van je immuunsysteem kunt remmen.

Meer onderzoek is nodig, geeft Matthijs Kox aan. De wetenschap is sceptisch ten opzichte van kou, maar de aanwijzingen zijn er wel degelijk. Lang is gedacht dat het onmogelijk is om zelf het autonome zenuwstelsel en ons immuunsysteem te beïnvloeden, maar onder meer Wim Hof laat zien dat het wel degelijk kan. Ademhaling, kou en mindset (b)lijken een gouden combinatie.

Momenteel is Matthijs en zijn team bezig met het uitzoeken hoe het zit en of een methode als die van Wim Hof een potentiële behandelmethode kan zijn bij auto-immuunziektes als Reuma en Crohn. Ook wordt gekeken naar de effecten van de individuele componenten van de methode (ademhaling, kou, meditatie/mindset) als ook naar de onderlinge samenhang of eventuele versterking van elkaar.

Kortom: alle aanwijzingen van ervaringsdeskundigen zijn er, nu de onderbouwing nog, om het ook echt als onderdeel van behandelmethoden te kunnen laten zijn. Al zou ik hier vooral niet op wachten, het beste bewijs ben je zelf - ervaar zelf wat het voor jou doet!

De uitzending terugkijken kan hier -> Dokters van Morgen - Kan kou je immuunsysteem beïnvloeden?

Verdiepen in de Wim Hof Methode? Lees zijn nieuwe boek

Onlangs verscheen Wim Hofs nieuwe boek The Wim Hof Methode, in maar liefst twintig talen tegelijk.

De Wim Hof Methode en de vele voordelen

Meer lezen over de gezondheidsvoordelen in het algemeen en specifiek met mijn positieve ervaringen met de Wim Hof Methode? Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:


Bekijk ook: