Kan ademwerk helpen bij herstel van de ziekte van Lyme? Lees het verhaal van ademcoach Marleen Groeneveld

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van ademcoach Marleen Groeneveld.

Ik kon over alles praten en heb dat bij verschillende therapeuten gedaan, maar hoe ga je iets verwerken als je het niet kunt voelen? De adem deed precies dat voor me.
— Marleen Groeneveld

Marleen Groeneveld - Ademcoach

Marleen Groeneveld heeft een prachtige passie ontwikkeld voor zelfontwikkeling, en het begeleiden van anderen in dit mooie proces. Die passie ontstond - zoals dat meestal gaat - echter niet spontaan: er was eerst een crisis voor nodig. Marleens wake-up call kwam in de vorm van de ziekte van Lyme, die haar leven flink overhoop haalde en een zoektocht naar herstel initieerde. Een Lyme trial vanuit de Wim Hof methode bracht haar voor het eerst in contact met de kracht van de adem en koudetraining, en zo is de bal gaan rollen…

Inmiddels werkt Marleen als ademcoach, waarbij ze de verbonden ademwerk combineert met Body Remembers Trauma Therapie. Dankzij de ademwerk ervaringen en opleidingen die ze inmiddels heeft (op)gedaan weet Marleen hoe ze haar lijf en haar gevoel weer kan verbinden. En dat is precies waarom ze nu ook zo goed kan doorgeven wat haar zelf zo heeft geholpen tijdens haar herstel. Lees hier Marleen haar verhaal, opdat het jou mag inspireren tot een leven in meer gezondheid en verbinding.

Marleen, hoe ziet jouw werk eruit als ademcoach?

“Vanuit mijn huispraktijk in Hoofddorp geef ik 1-op-1 en duo-sessies. Meestal gaat dit om verbonden ademsessies, vaak ook gecombineerd met voorafgaand Body Remembers Trauma Therapie (BRTT). Ook begeleid ik als ademcoach mensen met een specifieke vraagstelling, bijvoorbeeld wanneer iemand meer energie wil ervaren of meer in verbinding wil komen met zijn of haar gevoel of lichaam. Als mensen zo kwetsbaar durven zijn en ik bij dit proces aanwezig mag zijn, vervult me dat echt met enorm veel dankbaarheid.

Zo af en toe geef ik in mijn woonkamer een intieme ademcirkel met maximaal vier deelnemers. Het is prachtig om de verbinding te zien ontstaan. Daarnaast organiseer ik in samenwerking met een Wim Hof instructeur one day retreats op de prachtige bosrijke locatie Ruigeweg, in Schagerbrug. Op deze dagen combineren we BRTT met de Wim Hof methode. Prachtig hoe dit ook samengaat!

Ook verzorg ik maandelijks samen met een andere coach Trauma Release Breathwork dagen in Amsterdam. Hierbij combineren we BRTT met de verbonden adem en gaan we echt de diepte in. Mijn doelgroep bestaat op de een of andere manier grotendeels uit mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met ademwerk. Hoe mooi is het om mensen hierin hun eerste ervaring te mogen geven? Elke keer opnieuw zijn mensen zo verwonderd over hoe diep je kunt gaan met de adem en hoe magisch het proces is waar je in gaat. Het is prachtig om dit te mogen begeleiden!”

Dankzij de adem heb ik veel pijn en verdriet mogen loslaten, iets wat enorm helend is geweest in mijn proces van herstel van de ziekte van Lyme.
Marleen Groeneveld - Ademcoach - Amsterdam - Hoofddorp

Hoe ben je zelf bij ademwerk terecht gekomen?

“Mijn eerste ervaring met ademwerk was toen ik in 2017 meedeed aan een onderzoek van Wim Hof naar de effecten van zijn methode bij mensen met de ziekte van Lyme. Dit is voor mij een duidelijk startpunt geweest van het belopen van een weg die uiteindelijk life changing bleek te zijn.

De Wim Hof methode heeft veel voor me gedaan, zowel qua ademhaling als de mindset en koudetraining. Wel was dit in eerste instantie vooral heel fysiek. Ik stond in die tijd niet goed in verbinding met mijn lichaam en emoties. Hier had ik me voor afgesloten, doordat ik altijd pijn en veel fysieke klachten had door de ziekte van Lyme: veel zenuwpijn, spierpijn en gewrichtspijn - naast veel andere klachten zoals niet tegen geluid kunnen, niet meer goed kunnen praten, dingen niet meer begrijpen, uitval, etc.

De echte winst met de adem kwam later, toen ik tijdens een ademcirkel waar ik aan meedeed ineens in een ongelooflijke pijn in mezelf ervaarde, en er heel veel verdriet uit kwam. Toen wist ik: dit gaat mij helpen, dit is mijn weg. Ik ben er in die tijd achter gekomen dat ik compleet vast zat en er een hoop onverwerkt trauma in mijn systeem zat. Ik kon over alles praten en heb dat bij verschillende therapeuten gedaan, maar hoe ga je iets verwerken als je het niet kunt voelen? De adem deed precies dat voor me. Het liet me weer voelen. Wat heb ik veel pijn en verdriet mogen loslaten, en wat is dat helend geweest in mijn proces van herstel.

De Wim Hof Lyme Trial is wel echt heel duidelijk de aanzet geweest van een totaal ander pad wat ik ben gaan bewandelen. Het pad waarin ik zelf meer de regie ben gaan nemen over mijn gezondheid en echt op zoek ben gegaan naar wat ik zelf kon doen om mijn gezondheid te verbeteren. Tot op de dag van vandaag douche ik nog steeds koud, neem ik een ijsbad op mijn balkon of ga ik in de winter de zee of de plas in.”

Eigenlijk was ik altijd op de vlucht voor mijn gevoel, zonder dat ik dit zelf wist.

De adem heeft je weer laten voelen zeg je, kan je uitleggen hoe dit je leven heeft veranderd?

“Ademwerk is voor mij life changing geweest, op alle vlakken. Het belangrijkste vind ik dus dat ik weer kan voelen, waar ik voorheen zonder dat ik dit wist eigenlijk volledig flatline door het leven ging qua emoties. Daar deed ik ook m’n best voor, want ik was altijd bezig met dempen: nooit thuis kunnen zijn, nooit alleen kunnen zijn, veel feesten, drinken en drugs gebruiken. Eigenlijk was ik altijd op de vlucht voor mijn gevoel, zonder dat ik dit zelf wist.

Nu voel ik weer. En niet een beetje; ik voel enorm intens. Intens verdriet, maar ook intens geluk, intense dankbaarheid, liefde en noem maar op. Het stroomt weer, en ik ben er niet meer zo bang voor. Het voelt alsof ik laagje voor laagje pijn en conditioneringen aan het afbouwen ben en steeds meer word wie ik in de kern ben. Ik ervaar het als een prachtig ongoing proces. Op fysiek niveau is het heel fijn dat ik nu goed weet hoe je welke manier van ademen kunt inzetten voor de staat van zijn die je wilt bereiken.”

Eigenlijk is alles wat ik doe heel erg op gevoel.

Hoe zien jouw dagen eruit, heb je een vast ademritueel?

“Mijn wekker gaat eigenlijk nooit. Ik ben een enorm ochtendmens en word elke dag tussen 04.00 en 05.30 uur wakker. Mijn dag begint dan met een wandeling met mijn hond, en mijn kat loopt er altijd gezellig achteraan. Heerlijk die stilte zo vroeg op de dag.

In de ochtend doe ik voornamelijk een actieve ademhalingsvorm, zoals de Wim Hof methode. Maar vaak adem ik op gevoel. Dan begin ik bijvoorbeeld met een verbonden ademhaling, maar voeg ik later toch een retentie toe.

Ik doe niet altijd ademwerk; soms kies ik ervoor om de ochtend te starten met bijvoorbeeld een mooie dankbaarheidsmeditatie. Kortom: ik heb geen vaststaande rituelen in de dag. Eigenlijk is alles wat ik doe heel erg op gevoel. Voel ik me gestrest, dan doe ik wat ademhalingsoefeningen om meer ontspannen te raken en wil ik gefocust zijn dan doe ik weer wat anders.”

Ademwerk is geen quick fix, maar wel een prachtig proces. Een ontdekkingstocht in jezelf!

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Als je wilt starten met ademwerk is het verstandig om de eerste keer naar een goede ademcoach te gaan of te kiezen voor een ademcirkel met goede begeleiding. Ik geloof er heel erg in dat je volledig kunt vertrouwen op je lichaam en dat het proces waar je doorheen gaat echt in dienst staat van jou, mits je niet geforceerd wordt.

Blijf dus heel erg in verbinding met jezelf. Laat je lichaam leidend zijn en durf je over te geven aan die reis naar binnen. Zie het ook echt als een reis, een mooie ontdekkingstocht in jezelf, waarbij je steeds een stapje kunt zetten. Het is geen quick fix, maar wel een prachtig proces!”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Het nieuwe ademen van James Nestor. Dit is eigenlijk gewoon een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in de adem!

Je kunt je leven helen van Louise Hay. Dit boek laat je echt begrijpen wat het belang is van jezelf volledig accepteren en waarderen, zodat er ruimte ontstaat voor positieve transformatie op alle niveaus.

De vier inzichten van Don Miquel Ruiz. Wees onberispelijk in je woorden, vat niets persoonlijks op, ga niet uit van veronderstellingen en doe altijd je best: het recept voor geluk en innerlijke vrijheid. Het is zo eenvoudig en zo waar, en heel mooi om te proberen echt te leven volgens deze inzichten.”


Marleen Groeneveld - Your Inner Sparkle

Meer weten over Marleen en haar werk? Kijk op www.your-innersparkle.nl.
Volg Marleen via Instagram en Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.