Fenomeen van Raynaud en koudetraining: wel of niet doen?

De Wim Hof Methode bestaat naast de ademhalingstechniek, ook uit mindset training en blootstelling aan de kou. Dit is mijn persoonlijke ervaring met het Fenomeen van Raynaud én koudetraining.

Zie ook: Waarom is koud douchen zo goed voor je? 7 voordelen.

Wim Hof Methode: ademhaling, mindset en koudetraining

Lange tijd heb ik me alleen gefocused op de ademhalingstechniek van de Wim Hof Methode. De kou trok me niet. Want: ik dacht dat mijn lichaam het niet zou trekken. Bij kou (en vocht) krijg ik namelijk last van het fenomeen van Raynaud, een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar vingers en tenen niet optimaal werkt. Niet per se ernstig, wel erg onprettig en pijnlijk.

Wat is het fenomeen van Raynaud?

Dit is wat Thuisarts.nl erover zegt: “Het fenomeen van Raynaud komt doordat bloedvaten in je vingers en/of tenen plotseling samentrekken. Er stroomt dan tijdelijk minder bloed door je vingers of tenen. Dit kan gebeuren door kou, maar het hoeft niet per se de vrieskou te zijn. Het kan ook al gebeuren bij 10 of 12 graden Celsius. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Het kan komen door emotie (boosheid, verdriet, stress). Het kan ook beginnen doordat je handen heftig trillen, bijvoorbeeld door een drilboor bijvoorbeeld, of lange fietstocht over hobbelige weg. Soms komt het wanneer je snel en lang typt. Of door te roken.”

Wanneer ervaar ik symptomen van het fenomeen van Raynaud?

Het duurde even voordat ik mijn (gevoelloze) vinger erop kon leggen wanneer ik nu precies last kreeg van Raynaud. Ik dacht altijd dat het puur de kou was, maar bij grondige observatie bleek het toch niet puur de kou te zijn. Met name stilzitten in combinatie met de kou werkt voor mij niet gunstig. Ik krijg dan ook met name last van het fenomeen van Raynaud als ik lang achter mijn computer zit in een koude omgeving. Mijn vingers en tenen gaan tintelen of worden gevoelloos. Ook ontstaan er blaren en ontstekingen onder, en scheurtjes in de huid, wat erg pijnlijk kan zijn.

Koudetraining met het fenomeen van Raynaud

Een ijsbad of een andere vorm van koudetraining wordt afgeraden als je last hebt van het fenomeen van Raynaud. Waarschijnlijk is voor mij juist daar de motivatie ontstaan om toch de kou op te zoeken. Onderzoeken naar koudetraining laten namelijk ook zien dat blootstelling aan kou juist positief kan werken, als een soort work-out. Een training voor je bloedvaten. Trainen met kou om de effecten van het fenomeen van Raynaud te verminderen, voelde voor mij dus juist als een logische stap.

Mijn ervaringen met de kou en het fenomeen van Raynaud

Mijn vermoedens zijn uitgekomen: koudetraining maakt mijn Raynaud niet erger, sterker nog: het vermindert mijn symptomen. Ze zijn zeker nog niet weg (en komen dus vooral bij lang stilzitten in een koude ruimte terug), maar ik ervaar zeker dat de heftigheid is afgenomen.

Ik pak regelmatig een ijsbad / koud bad en sta dagelijks onder een koude douche. Het voelt zo goed (fitter, sterker, gezonder, energieker, opgewekter, krachtiger), dat ik nooit meer anders zou willen. Ik ben een echte kou-liefhebber geworden, iets waarvoor ik je een aantal jaar terug hard had uitgelachen.

Wat is de succesformule voor werken met de kou en het fenomeen van Raynaud?

Dit zijn mijn inzichten:

  • Kijk waar jouw Raynaud triggers liggen, wees hier voorzichtig mee, maar probeer ook vooral uit wat de kou met je doet. Observeer nauwkeurig.

  • Luister goed naar je lichaam, voel waar de grens ligt en maak er geen wedstrijd van. Genoeg kou is genoeg!

  • Kijk niet naar anderen, jouw waarheid telt.

  • Bedenk dat mindset alles is: je kunt een hoop meer dan je denkt. Vaak blijven we in onze comfortzone zitten uit angst voor het onbekende, terwijl hier juist parels verscholen liggen. Proef, ervaar, overstijg en verbaas jezelf.

Kortom, mijn ervaringen met koudetraining en het fenomeen van Raynaud zijn zeer positief. Ik zou je dan ook - in alle voorzichtigheid - willen uitnodigen om te kijken wat jouw ervaring is. Dit is voor iedereen anders. Werkt het niet goed? Dat kan, en dan weet je dat ook. Maar je komt er alleen achter als je het zelf ervaart.

Ervaring van een Wim Hof instructeur met het fenomeen van Raynaud

Rob Lenfestey is een Wim Hof instructeur die zijn fenomeen van Raynaud onder controle heeft gekregen dankzij de Wim Hof Methode en hierover deelt op zijn YouTube kanaal.

Rob Lenfestey is een Wim Hof instructeur die zijn fenomeen van Raynaud onder controle heeft gekregen dankzij de Wim Hof Methode.

Nog een koud douchen tip: kalmeer je ademhaling

Het lijkt vreselijk, maar als je eenmaal gewend bent, kan het juist heerlijk zijn: een koude douche. De truc is: je ademhaling bewust gebruiken. Juist is het ‘schrikmoment’ van de koude stroom water, is de uitnodiging om je adem te vertragen en te kalmeren. Adem zo lang(zaam) mogelijk uit. Dit activeert de ontspanningsreactie van je innerlijke systeem. Probeer ook bewust zoveel mogelijk je lichaam te ontspannen in de kou. Je traint hiermee de flexibele werking van je zenuwstelsel, niet alleen op fysiek niveau maar ook mentaal. En je zult zien: het valt - uiteindelijk - reuze mee.

Zie ook: Waarom is koud douchen zo goed voor je? 7 voordelen.

Bekijk ook: