Wat is beter: een ijsbad of een koude douche? Wim Hof legt uit

Beeld: wimhofmethod.com

Wat is beter: een ijsbad, een koude douche of een sprong in natuurwater? Hoe lang duurt de ideale de koude blootstelling, wat werkt het beste? Is het goed om af te wisselen tussen hete en koude douches?

Deze en meer vragen krijg ook ik vaak gesteld van lezers. Maar wie kan het beter uitleggen dan Wim Hof zelf?

Wim Hof: “De kou is je leraar”

Wim Hof geeft op zijn youtubekanaal in verschillende video’s antwoord op prangende vragen van zijn community. Want die vragen zijn er veel. De misverstanden ook. Mooi dus dat Wim Hof zelf komt met meer tekst en uitleg. In deze video (zie onder) geeft Hof antwoord op vragen over specifiek de kou.

Hoe is de kou gelinkt aan je mindset en je ademhaling?

Wim Hof: “Dit is zo’n groot verhaal, hier kan je een boek over schrijven! Je ademhaling beïnvloedt de chemie van je lichaam. De kou is een stressor voor je lichaam, maar door diepe ademteugen te nemen, past je lichaam zich erop aan. En dan komt de mindset. De kou is je leraar, je spiegel, het dwingt je om tot in de diepste lagen van je brein en bewustzijn te gaan. De kou leert je hoe je je mind kunt masteren.”

Wat is beter, een koude douche, een ijsbad of natuurwater?

Wim Hof: “Vergelijk het niet met elkaar, doe gewoon wat goed voelt voor jou. De kou is je vriend, hij leert je hoe je kunt aanvoelen wat voor jouw lichaam het beste werkt. Is dat een koude douche? Is dat een ijbad? Is dat een cryo kamer? Is dat ijskoud natuurwater? Het hangt er geheel vanaf hoe jouw lichaam in elkaar zit,m want elk lichaam is anders. Probeer het dus allemaal uit, en voel!”

Forcing doesn’t bring development. Forcing brings destruction.
— Wim Hof

Hoe lang koude blootstelling is genoeg?

Wim Hof: “Het gaat erom dat je hart- en vaatstelsel optimaal is gestimuleerd. In de kou train je je hart. Dat wordt een stuk minder gestrest omdat alle 120.000 kilometer aan bloedvaatjes in je lichaam geactiveerd en geoptimaliseerd worden. Dat gebeurt wanneer je spieren zich kunnen ontspannen in de kou, en dat duurt ongeveer twee minuten. Die tijd is dus nodig zodat je spieren optimaal kunnen relaxen. Daar zit de magie.

Wil je langer in de kou? Dat kan, maar dan ben je je mindset aan het trainen. Daarvoor geldt altijd: weet wat je doet en ga het nooit forceren. Forceren doet meer kwaad dan goed. Blijf bewust, blijf voelen. Alleen jij weet wat goed is voor jou.”

Is het goed om af te wisselen tussen hitte en de kou?

Wim Hof: “Het afwisselen tussen de hitte en de kou zorgt voor het openen en sluiten van bloedvaten. Wil je meer controle krijgen of je hart- en vaatstelsel? Ga jezelf dan alleen blootstellen aan de kou. Later, wanneer je dat onder controle hebt, kun je de hitte eraan toevoegen. Want dan luistert jouw systeem ineens naar jou, in plaats van omgekeerd. Op dat moment ben jij de baas.

Afwisselen tussen hitte en kou is nog steeds een goede training, maar de beste training is de kou. Want als je zonder eerst de hitte te hebben gehad, direct de kou in kunt gaan, dan train je ook je brein. In de kou gebruik je je mindset, om bewust de kou toe te laten. Als je daar kunt zijn en daar ok mee kunt zijn, daar zit de magie. Het is geweldig.”

Bekijk hier de hele video, je vindt er meer op het youtubekanaal van Wim Hof.