Waarom is een neusademhaling zo goed voor je sportprestaties, energie, immuunsysteem en slaap?

Het verbetert je slaap, je sportprestaties, je mood, je energielevels, je immuunsysteem en nog veel meer: ademen door je neus. Patrick McKeown, founder van The Oxygen Advantage, is een groot doorgeefluik van deze belangrijke boodschap, die vaak wordt onderschat of over het hoofd wordt gezien. In deze podcast legt Patrick uit hoe het zit.

Neusademhalen heeft alleen maar voordelen voor je gezondheid, toch doen we het lang niet altijd

Patrick McKeown is initieel geschoold in de Buteyko Methode en heeft op basis van die techniek, waarbij het met name draait om minder te ademen - zo licht mogelijk - zijn eigen platform en protocol ontwikkeld:  The Oxygen Advantage®.

Patrick McKeown, The Oxygen Advantage

Patrick McKeown is wereldwijd bekend in de ademwereld. Hij is initieel geschoold in de Buteyko Methode en heeft op basis van die techniek, waarbij het met name draait om minder te ademen - zo licht mogelijk - zijn eigen platform en protocol ontwikkeld: The Oxygen Advantage®.

The Oxygen Advantage helpt je controle te krijgen over je eigen gezondheid, welzijn en fitheid met behulp van de adem, door de zuurstofvoorziening in je lichaam te verbeteren. Zijn boek The Oxygen Advantage (NL versie: Zuurstofwinst) staat bol van de goede inzichten en interessante eye-openers.

De sleutel voor een goede gezondheid is ‘LSD’ ademen: adem licht, langzaam en diep in de buik

Patrick legt in The Darin Olien Show podcast uit hoe het zit en welke manier van ademhalen optimaal is: door je neus, licht en langzaam en laag, door ook het onderste deel van je longen te gebruiken. Die boodschap komt vanuit zijn hart, vanuit de innerlijke drive dit met de rest van de wereld te willen delen.

Langzaam ademhalen als remedie tegen chronische bronchitis, astma en slaapapneu

Als kind had Patrick zelf veel issues met zijn ademhaling. Hij had chronische bronchitis, astma en slaapapneu en geen dokter leek hem te kunnen helpen. Later bleek de oorzaak te liggen in de manier waarop hij al die tijd ademde: door zijn mond. Hij was zich hier - zoals de meeste mondademhalers - niet van bewust.

Inmiddels is het zijn missie geworden anderen beter te laten ademen. Niet alleen om deze en andere gezondheidsklachten te verhelpen (want dat kan!), ook om je slaap(kwaliteit), sportprestaties en je concentratie en focus te verbeteren. Zijn technieken, waarbij neusademhaling centraal staat, helpen de hoeveelheid zuurstof naar de hersenen te verhogen en kortademigheid bij sporten te verminderen. En dat werkt echt zo, je kunt zoveel meer dan je denkt als je hiermee aan de slag gaat.

Lees ook: James Nestor en Patrick McKeown over hoe het beste te ademen tijdens Covid-19

Ontdek de voordelen van een neusademhaling

In deze podcast van Darin Olien vertelt Patrick McKeown over alle voordelen van neusademhaling voor een goede gezondheid, en dat zijn er veel. Topics die aan bod komen:

  • Patricks eigen geschiedenis met astma en andere ademhalingsproblemen

  • Verschil in fysieke effecten van mond- en neusademhaling

  • Het belang van een gezonde ademhaling bij de cognitieve ontwikkeling van kinderen

  • Dr. Karen Bonucks onderzoek naar het verband tussen mondademhaling en slaap

  • De rol en vele gezondheidsvoordelen van stikstofmonoxide in het lichaam (zie ook dit artikel)

  • Neusademhaling en COVID-19

  • Het Bohr-effect

  • Neusademhaling in sport en voor atleten

  • Onthoud bij een gezonde ademhaling: LSD -> light, slow and deep

  • Het effect van sleeptape, specifiek de door hem ontwikkelde Myotape

Luister de hele podcast terug via Darinolien.com of Spotify.

In deze podcast van Darin Olien vertelt Patrick McKeown (Oxygen Advantage) over alle voordelen van neusademhaling voor een goede gezondheid, en dat zijn er veel.

Waarom is een neusademhaling beter voor je gezondheid?

Het is duidelijk: onze neus is een fantastisch orgaan waar we beter en slimmer gebruik van kunnen maken. Hier een paar (van vele) voordelen van ademen door je neus ten opzichte van ademen door je mond:

  1. De neus reguleert de lucht, het geeft weerstand

    De lucht die binnenkomt via je neus, moet via twee nauwe doorgangen en heeft een langere weg te gaan naar de longen ten opzichte van ademen door je mond. De neus biedt ongeveer 50% meer weerstand dan de mond. Dit zorgt voor vertraging en stimuleert een mooi, langzaam ademhalingspatroon.

  2. Een neusademhaling stimuleert een buikademhaling

    Beeld je eens in dat je aan een superlekker ruikende bloem ruikt. Waar gaat je adem heen, welk deel van je longen gebruik je? Licht en langzaam door je neus ademen zorgt ervoor dat je automatisch meer richting je buik gaat ademen en je je longen voor de volledige capaciteit gebruikt.

  3. Ademen door je neus maakt je kalmer

    Een adem die langzaam verloopt en diep naar je buik gaat, geeft jouw zenuwstelsel het signaal dat alles oké en veilig is. Een (korte, hoge) mondademhaling wekt een stressreactie op in je lichaam, een trage neusademhaling doet het omgekeerde: je wordt er kalm van. Het stimuleert je nervus vagus, de belangrijkste parasympathische zenuw in je lichaam, die zorgt voor rust en herstel in je systeem. Een tragere adem betekent een tragere hartslag, lagere bloeddruk en minder spierspanning, kortom: minder stress in je lichaam.

  4. De neus werkt als natuurlijke airconditioner

    Zie de neus als de ideale klimaatcontroleur. De longen kunnen optimaal gebruik maken van de lucht die je inademt, en dus zo goed en gezond mogelijk functioneren, wanneer de lucht op temperatuur is (30+ graden). Dat is de buitenlucht natuurlijk lang niet altijd. Gelukkig is daar de neus, die ervoor zorgt dat de lucht die je inademt tiptop op temperatuur is tegen de tijd dat ze in de longen arriveert. Adem je koude lucht direct door je mond je longen in, kan dit zorgen voor irritaties.

  5. De neus bevochtigt de lucht

    De slijmvliezen in onze neus zorgen ervoor dat de de ingeademde lucht wordt bevochtigd. Dit voorkomt irritatie van je luchtwegen en keel, plus, je longen kunnen zo ook beter hun werk doen.

  6. De neus filtert de lucht

    In je neus zitten slijmvliezen en trilharen en die zijn super nuttig. Ze houden namelijk alles, of zoveel mogelijk, tegen wat niet thuishoort in jouw lichaam. Denk aan bacteriën, virussen, pollen, rook, luchtvervuiling enzovoort. Komt er toch iets binnen wat er niet hoort? Je niest het met veel kracht weer je lichaam uit, een mooi natuurlijk afweermechanisme. Lucht die via je mond je longen bereikt, is ongefilterd en neemt dus alles van buiten mee naar binnen. Ontzettend belangrijk puntje dit, wil je jezelf zo goed mogelijk wapenen tegen Corona.

  7. De neus waarschuwt voor gevaar

    In de neus zit ook reukslijmvlies, ook zoiets moois. De neus stelt ons in staat te ruiken. Dat is niet alleen fijn wanneer je een lekkere maaltijd voor je neus krijgt of een heerlijke crème op je lichaam smeert, het zorgt er ook voor dat we een waarschuwing krijgen wanneer er verdachte lucht binnendringt.

  8. In je neus produceer je stikstofoxide

    In je neus wordt stikstofoxide (NO, nitric oxide) geproduceerd, dat werkt als bacterie-killer en ervoor zorgt dat de luchtwegen en bloedvaten in je longen ontspannen en verwijden. Dit bevordert ook de bloedcirculatie. Stikstofoxide blijkt ook een virusdodend effect te hebben en dat is uiteraard goed nieuws. Krachtig spul dus, en in principe lichaamseigen. Een neusademhaling zorgt ervoor dat je de NO die je in je neus aanmaakt ook binnenkrijgt. Lees hier meer over de voordelen van stikstofoxide.

Bekijk ook: