"De adem heeft me dichter bij mezelf gebracht dan ik ooit ben geweest" - Wim Hof Instructeur Bart Scholtissen

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches en breathwork facilitators om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden, een mooie beweging.

Bart Scholtissen - Back To Your Nature Coaching

Bart Scholtissen | Back To Your Nature Coaching

Bart Scholtissen | Back To Your Nature Coaching

Wat doen ‘ professionele ademers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Bart Scholtissen van Back To Your Nature Coaching.

Bart is Wim Hof Method instructor, mindset expert en nature lover. Ooit opgeleid tot PhD in de neuropsychologie, heeft hij nu zijn passie gevonden in de brug slaan tussen ‘evidence based’ en ‘experience based’ met de mooie missie om mensen dichter bij hun eigen natuur te brengen en deze wereld zo een stukje mooier te maken.

Bart, hoe is Back To Your Nature Coaching ontstaan?

“Na jaren in de academische wereld gewerkt te hebben en mezelf een flinke burn-out cadeau gedaan te hebben, verliet ik die wereld om Back To Your Nature te starten, zodat ik een leven kon creëren dat het beste aansluit bij mijn missie. Ik ben dankbaar om in het nu te kunnen leven, elke dag nieuwe dingen te leren en onderweg mooie mensen te ontmoeten en te inspireren. Dit doe ik nu sinds 2014 met veel voldoening.

Vanuit mijn bedrijf werk ik 1-op-1, in groepen, online en tijdens reizen. Altijd zoveel mogelijk buiten in de natuur (vandaar ook Back To Your Nature Coaching), maar ook als een van de acht internationale WHM Academy instructeurs die nieuwe WHM instructeurs opleiden.”

Hoe ben je bij de adem als tool voor transformatie terecht gekomen?

“Nou, het was het eerste wat ik deed toen ik geboren werd ;-) Uiteindelijk ben ik tijdens mijn burn-out in aanraking gekomen met de kracht van ademhaling en heeft het me niet meer losgelaten. Via Bram Bakker (zie ook zijn boek Verademing, red.) en daarna via Wim Hof ben ik me verder in de ademhaling gaan verdiepen. En here we are.”

Wat heeft de adem jou gebracht?

Bart en Wim Hof.

Bart en Wim Hof.

“Een betere verbinding met mezelf, op alle niveaus. Tijdens mijn jaren in de wetenschappelijke wereld heb ik veel geleerd, ook over hoe ik niet meer wil hoe mijn leven eruit ziet.

Na een aantal intense jaren vol veranderingen, gaf het einde van 2013 mij een van de beste en ook meest uitdagende ‘cadeaus’ in mijn leven: een uitnodiging om mezelf opnieuw uit te vinden, vermomd als een burn-out.

De adem heeft me dichter bij mezelf gebracht dan ik ooit ben geweest.

Er volgde een nieuwe intense periode waarin ik ontdekte dat ik eigenlijk veel minder controle had op dingen buiten mezelf dan ik altijd dacht. Leren om weer echt verbinding te maken met mijn eigen natuur, en van daaruit met anderen te verbinden, heeft me veel nieuwe inzichten opgeleverd.

Sindsdien is dit een ongoing proces, ik zie het leven als een grote leerervaring. Het heeft me dichter bij mezelf gebracht dan ik ooit ben geweest. Tevens heeft het ook geleid tot de start van mijn eigen bedrijf van waaruit ik mensen die ook met veranderingen in hun leven te maken krijgen en niet goed weten hoe ze daarmee moeten omgaan, hulp en advies geef om hen weer te laten verbinden met hun eigen natuurlijke aard.”

BTYN-15.jpg

Wat is jouw eigen dagelijkse ademritueel?

“Ik start iedere ochtend als ik ergens tussen 5 en 6 uur wakker wordt met een check-in met mijn lichaam en geest. Dat wil zeggen dat ik als het ware m’n lichaam scan en voel wat het qua ademhaling nodig heeft. Soms is dat een paar rondes Wim Hof Methode ademhaling, soms een iets krachtigere ademhaling die meer gefocust is op inademen om zo het sympathische deel (actie-afdeling) van m’n autonome zenuwstelsel te activeren en energie vrij te maken. Dit doe ik als ik weet dat ik meteen in actie moet komen.

Meestal vind ik het achter prettig om meer met rustig, lang en diep ademhalen aan de slag te gaan, daardoor meer de verbinding met mijn parasympathische deel (rustafdeling) van het autonome zenuwstelsel te versterken en op een zeer relaxte manier op te staan. Na het ademen ga ik naar buiten, de natuur in, vaak op blote voeten. Ook hier blijf ik bewust met m’n ademhaling bezig. Ik verbeter zo de verbinding met mijn eigen natuur en van daaruit ook met de natuur om me heen.

Daarna thuis snel onder de douche met een lekker koud einde (Wim Hof Methode) en zo ben ik op een positievere en meer energieke manier klaar voor de rest van de dag. Gedurende de dag speel ik op verschillende momenten bewust met m’n ademhaling, weer afhankelijk van wat ik op dat moment nodig heb. Vaak doe ik ook mijn ‘One Breath Mini Meditation’, dat wil zeggen: back to the absolute basics en helemaal gefocust één keer heel rustig diep inademen, vasthouden, en heel rustig de opgebouwde spanning loslaten op de uitademing. Een heerlijk rustgevende oefening die me weer helemaal in het moment brengt.”

Bart Scholtissen - wim hof instructor.jpg

Wat is jouw advies voor iemand die nieuw is met ademwerk?

“Trust the proces, believe in yourself, start slow... Dus start met simpele, toegankelijke oefeningen als een lage buikademhaling, box breathing (4 tellen in, 4 tellen vast, 4 tellen uit, 4 tellen vast), of mijn One Breath Mini Meditation zijn een mooie start.

Ga daarnaast naar iemand die ervaring met ademhalingsoefeningen heeft om je verder te helpen op je reis in de wereld van ademhaling!”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Breath, the New Science of a Lost Art, van James Nestor. Voor iedereen die in interesse heeft in ademwerk is dit een van de boeken die je wat mij betreft gelezen mag hebben. Het boek is prettig leesbaar, staat vol interessante wetenswaardigheden over ademhaling, je lichaam, en meer… Dus met een rustige neusademhaling aan de slag met dit boek!

Recapture the Rapture, van Jamie Wheal. Met een ondertitel als: rethinking God, sex, and death in a world that lost its mind sprak dit boek me meteen aan. Een boek dat met een andere blik kijkt naar wat we de afgelopen jaren in deze maatschappij gecreëerd hebben. Super interessant, zeer relevant, en ook nog prettig leesbaar. Kortom, een boek dat je zal meevoeren in een andere kijk op de wereld waar we in leven.

Time Bender, van Tijn Touber. Toen dit boek een paar jaar geleden uitkwam heb ik het in bijna één keer uitgelezen. Een boek boordevol wijsheden over wie we echt zijn als mens, waar we vandaan komen en waarom we hier zijn. Zeker spiritueel, maar op zo’n fijne manier geschreven dat het je makkelijk meevoert en eigenlijk ook heel ‘down to earth’ is.”


Bart Scholtissen - Back To Your Nature Coaching

Meer info over Bart op zijn website: Back To Your Nature Coaching.
Voor het boeken van Wim Hof workshops met Bart, zie: Wimhofmethod.com/bartscholtissen
Volg Bart via Instagram @bartscholtissen, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.