Gezien op de Dutch Design Week | Aiki: kalmerende ademhalingskuffel voor kinderen

Gespot tijdens de 2020 editie van de Dutch Design Week (DDW): Aiki - een prachtig mooie innovatie. Aiki is een ademhalingsknuffel die kinderen helpt om minder bang en angstig medische behandelingen te kunnen doorstaan.

Aiki: sensorische knuffel die kinderen door ademhalingstechnieken helpt kalmeren bij medische ingrepen en behandelingen

aiki-studio-uncoated-1.jpg

Als een kind een (ingrijpende) medische behandeling moet ondergaan, kan dat een flink traumatische ervaring zijn. Voor de meeste kleintjes is het eng, stressvol en enorm beangstigend.

Om die ervaring te verbeteren en te voorkomen dat deze traumatisch wordt, heeft de Nederlandse ontwerpster Josephine de Fijter van Studio Uncoated de handen ineen geslagen met Stichting Charlie Braveheart (op een mooie missie! Stress-free hospitals for children) en Studio Bibi van der Velden. Zij zijn gekomen tot Aiki, een sensorisch object dat kinderen meer controle geeft over hun ervaring. Tijdens de behandeling ademt deze knuffel ritmisch met het kind mee en dat heeft een bewezen kalmerend effect. Aiki is gepresenteerd tijdens de DDW 2020.

Onze ademhaling is van grote invloed op hoe we ons voelen.
— Josephine de Fijter - Aiki
aiki-studio-uncoated-2.jpg

Aiki is ook ontworpen om een (betere) connectie op te bouwen tussen arts en kind. Voor kinderartsen is het fijn om via Aiki empathischer te werk te kunnen gaan en de emotionele staat van hun kleine patiënten beter te kunnen ‘lezen’. Gestuurd door de ademhaling, verandert Aiki van kleur. De knuffel geeft de arts zo een visuele indicator die iets zegt over hoe angstig het kindje op dat moment is.

Aiki - de ademhaling als tool voor kinderen

Tijdens DDW 2020 organiseren Josephine de Fijter en haar team verschillende talks. Zie bijvoorbeeld deze hieronder, waarin Dr. Wieke de Vente - assistent professor aan de Uva, child development & education - te gast is. In haar onderzoek aan de UvA richt ze zich op de ontwikkeling van angst bij kinderen en ook op stressvermindering bij aanstaande ouders, omdat stress tijdens de zwangerschap ook negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van een kindje.

Ademhaling (met name HRV-biofeedback training, zie ook: dit artikel over hartcoherentie) blijkt hierbij een enorm krachtige tool, het heeft ene groot ontspannend effect. Bekijk hier de hele talk terug, interessante kost!


Bekijk ook: