Mediteren moeilijk? Met breathwork lukt het wél - hier is waarom

Mediteren is een waardevolle bezigheid om te integreren in je leven. Het maakt je kalmer en milder, fysiek en mentaal gezonder en maakt dat je beter kunt omgaan met stress en emoties. Klinkt goed, maar makkelijk is het zeker niet: stil zijn met al je gedachten.

Probeer daarom breathwork in plaats van mediteren, je ervaart een wereld van verschil. Hier is waarom.

Meditation is not complicated. Your mind is.
— Osho

Het ontembare brein

De meeste meditatietechnieken zijn gefocust op het leren observeren van je gedachten en in te zien dat je niet je gedachten bent, maar dat je ze ‘slechts’ alleen hebt. Ze komen en ze gaan, zijn vaak op angst gebaseerd en zijn in veel gevallen niet eens waar.

Als je je gedachten vergelijkt met een drukke verkeersweg, is meditatie een bewuste poging om uit het lawaai te stappen en de chaos te observeren met een kalme en objectieve nieuwsgierigheid, zonder door de auto’s te worden meegesleurd.

In theorie is mediteren fantastisch. Maar onze hersenen zijn vaak zo overprikkeld door Whatsappjes, Instagramgescroll, Slack-pings en Zoom-calls dat meditatie niet altijd de opluchting geeft waarnaar je zoekt. Sterker nog, de confrontatie met wat er zich in je brein afspeelt kan ook juist weer een bron zijn van stress.

Als je al vaker hebt geprobeerd te mediteren en het niet (goed) is gelukt, weet dan dat je zeker niet de enige bent. En dat er ook niets mis is met je. Geef het alleen nog niet op, want breathwork is een heel andere tak van sport - een die makkelijker, sneller en vaak beter werkt, voor iedereen.

Breathwork is meditation for people who can’t meditate.
— Dan Brulé

Wat is breathwork?

Wat houdt het eigenlijk in, breathwork? Je kunt het ook ademwerk noemen op z’n Nederlands, de naam zegt het al: je gaat werken met je adem. Een definitie:

“Breathwork is het bewust sturen
van de ademhaling
om zo bepaalde processen
in lichaam en geest te beïnvloeden.”

Met breathwork ga je bewust je ademhaling veranderen, met een specifiek doel of resultaat. Dit kan inhouden dat je je ademhaling dieper maakt, dat je langzamer gaat ademen of dat je de verhouding tussen inademing en uitademing wijzigt. Dat verschilt per techniek, en per doel. En het is afhankelijk van wat je wilt bereiken, en vooral: wat je op dat moment nodig hebt.

Het verschil tussen breathwork en meditatie

Met meditatie ben je ook bezig met je ademhaling, toch? En met breathwork kom je ook in meditatieve toestand? Ja, klopt allemaal. Je zou kunnen zeggen dat breathwork een vorm is van meditatie, maar meditatie is niet per se breathwork. Wat is dan het verschil?

Veel vormen van meditatie leren je te focussen op je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen. Dat is een manier om je gedachten te kalmeren en observeren, omdat je de aandacht verplaatst naar je ademhaling. Met breathwork ga je je ademhaling ook bewust en actief sturen. En met name de sturing, dat is waar de magie ligt.

Lees ook: "BREATH IS MEDITATION ON BUSINESS SPEED" - SANDY ABRAMS

De adem werkt als afstandsbediening voor je zenuwstelsel

Breathwork wordt al duizenden jaren toegepast als een manier om grip te krijgen op onze innerlijke wereld en deze ook te kunnen helen. Toch is het pas sinds de laatste paar jaar dat steeds meer mensen ermee in aanraking komen. Dankzij diverse onderzoeken die naar buiten komen, begrijpen we steeds beter hoe specifieke ademhalingspatronen onder meer stress kunnen verlichten, pijn kunnen verminderen en focus kunnen verbeteren.

Breathwork kan ons met van alles helpen: stressmanagement, slaap, geluksgevoel, gezondheid etc. Met name interssant is het beïnvloeden van processen in het autonome zenuwstelsel, waarvan altijd werd gedacht dat we er zelf geen invloed op hadden. Door aan breathwork te doen, kan je je zenuwstelsel als het ware in razend tempo opnieuw kalibreren. Het kan je uit een vechten-vluchten-bevriezen-modus halen als je erin zit, en op een trieste dag de lucht weer klaren. Het helpt je om beter te slapen, vermindert je pijn en verlicht je stress.

De adem werkt ook direct op je immuunsysteem, het kan zelfs het verouderingsproces van je lichaam vertragen. Breathwork kan je creativiteit aanwakkeren, je helpen om in diepere lagen van je onderbewustzijn door te dringen, je toegang te geven tot verloren herinneringen, en zelfs visioenen of diepe inzichten opwekken.

Kortom, breatwork komt met veel voordelen op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak, en dat is allemaal goud waard.

Lees ook: 14 REDENEN OM VANDAAG NOG MET BREATHWORK TE STARTEN

Waarom werkt breathwork beter dan meditatie?

Met breathwork ga je actief ‘spelen’ met fysiologische processen in je lichaam, zo verander je de verhouding tussen zuurstof en co2 in je bloed. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je tijdelijk de zuurstofstroom naar je prefrontale cortex wordt verminderd, waardoor je denken en dagbewustzijn naar de achtergrond verdwijnt.

En precies daar zit het grote ‘halleluja’ moment voor veel mediteerders: je kunt eindelijk even die hardnekkige gedachten on mute of zelfs uit zetten. En daardoor kun je dieper ontspannen, dichterbij je gevoel komen en het zelfhelend vermogen van je lichaam optimaal aanzetten.

Lees ook: WAAROM IS DE ADEMHALING ZO'N KRACHTIGE TOOL?

Aan de slag met breathwork?

De enige manier om erachter te komen wat het voor jou doet, is door het te ervaren. Als breathwork nieuw voor je is, zoek dan altijd een goede ademcoach op om je hierin te begeleiden. Dat kan 1-op-1, maar bijvoorbeeld ook via een ademcirkel, dus in een groep.

Ook is er online veel te halen. Een heel fijne app hiervoor is Othership (voorheen: Inward Breathwork) - bomvol gevuld met ademsessies en meer, in alle vormen en lengtes. Oprecht super fijn voor een laagdrempelige eerste aanraking met breathwork, die hoogstwaarschijnlijk niet je laatste wordt ;-)

Lees ook: WAAROM IS BREATHWORK ZO KRACHTIG? 35 ADEMCOACHES LEGGEN UIT WELK EFFECT HET OP HUN LEVEN HEEFT