Waarom is de ademhaling zo'n krachtige tool?

Eén breathwork sessie kan gelijk staan aan jaren therapie. Een ademsessie kan ongelofelijk krachtig zijn, maar ook dagelijkse ademhalingsoefeningen kunnen je leven veranderen. Ontdek waarom is de ademhaling zo’n krachtige tool is, zowel voor lichaam als geest.

Verander je adem, verander je dag, verander je leven

De kracht van ademwerk gaat dus zeker niet alleen op voor diepgaande ademsessies waarbij je langdurig op een matje ligt te blazen en puffen - verre van. Het bewust worden van jouw ademhaling en leren over hoe je met je adem je fysieke, emotionele en mentale staat kan beïnvloeden, is magisch. Een cadeau. Het stelt je namelijk in staat om meer grip te krijgen op hoe je je voelt, elke dag, elk moment, los van wat er in je buitenwereld gebeurt.

Wat is de definitie van breathwork?

Goed om dit eerst helder te krijgen: de definitie van ademwerk of breathwork. In principe is ademwerk niets meer en niets minder dan een verzamelnaam voor diverse ademhalingstechnieken. Dankzij die technieken, die in vele vormen en maten bestaan, ben je in staat bepaalde processen in je lichaam te beïnvloeden.

Breathwork is het bewust sturen
van je
ademhaling
om zo bepaalde
processen
in lichaam en geest te
beïnvloeden.

Bewust ademen is essentieel voor een goede gezondheid. Een quote van James Nestor, auteur van het boek Breath - The New Science of a Lost Art / Het Nieuwe Ademen.

Quote: James Nestor, auteur van het boek Breath - The New Science of a Lost Art / Het Nieuwe Ademen.

Breathwork kent vele soorten en stijlen

Ademwerk of breathwork komt in vele soorten en maten. Dat is ook het mooie eraan, het heeft een enorme kracht op verschillende niveaus. Je kunt genieten van ‘simpele’ ademhalingsoefeningen tijdens je dag, waarmee je snel en effectief kunt kalmeren, ontstressen of ontspannen. Of je doet een oefeningen waarmee je supersnel nieuwe energie je systeem in pompt en je hoofd weer op scherp kunt zetten.

Breathwork: ademhalen als therapie

Je kunt ademwerk daarnaast ook meer transformatief en therapeutisch inzetten. In die gevallen praat je eerder over het doen van een ‘ademsessie’ - die je overigens altijd onder professionele begeleiding moet ondergaan als het nieuw voor je is.

Het effect van zo’n sessie kan gelijk staan aan jaren therapie. Klinkt bizar, maar niets is minder waar. Een ademsessie stelt je in staat je denkende brein tijdelijk stop te zetten en zo tot diepere lagen van je bewustzijn te kunnen doordringen. De ervaringen tijdens een ademsessie zijn vaak impactvol en kunnen zelfs levensveranderend zijn.

Ademwerk kan emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen, omdat je door te ademen de energie letterlijk weer laat stromen. Het is waanzinnig en soms ongelofelijk te ervaren wat er in je systeem gebeurt wanneer je een ademsessie ondergaat. En dit kan elke sessie weer compleet anders zijn. Expect the unexpected.

Breathwork en ademhalingsoefeningen voor elke dag

Ook los van de intensere vormen, kunnen dagelijkse ademhalingsoefeningen je leven veranderen. Je hebt direct invloed op je emoties, je stress, je energie, je gedachten, en nog veel meer.

Ik vroeg het netwerk aan ademcoaches via Instagram (@thebreathworkmovement) wat breathwork hun heeft gebracht. Hier een paar van de mooie, rake reacties. Wat breathwork voor jou kan betekenen, is iets wat alleen jij kan ervaren. Elk mens is uniek. Maar dat het impact heeft, is zeker. Just breathe.

Breathwork, wat zeggen ademcoaches er zelf over?

Op The Breathwork Movement vind je wekelijks nieuwe interviews met ademcoaches waarin ze vertellen wat de kracht van de adem voor hen heeft gedaan - en hoe het dat ook voor jou kan doen.

Kijk bij de interviews om ze allemaal te lezen.

Zelf aan de slag met je ademhaling en breathwork?

Dagelijkse ademhalingsoefeningen die je thuis kunt beoefenen? Doen! Je gaat al heel snel groot verschil ervaren. Wil je op een makkelijker manier ontdekken wat de adem voor je kan doen voor meer rust, gezondheid en geluk in je leven, volg dan de Masterclass Ademwerk, die legt je alles uit. En lees het boek Jouw adem, jouw medicijn - een volledige en inspirerende gids over de kracht van de adem.

Daarnaast, wil je aan de slag met intenser breathwork, goed te weten dat er vele ademcoaches en breathwork facilitators zijn die je in het proces kunnen begeleiden, die je de juiste instructies geven en je mentaal en emotioneel kunnen ondersteunen bij wat er ook maar naar boven komt. Laat je dan ook altijd goed begeleiden, zeker als dit nieuw voor je is. Je wilt in goede handen zijn en alle support ontvangen die je nodig hebt. Je kunt ademwerk 1-op-1 doen, maar ook in groepssessies. Zowel live als online.

Check het ademcoach overzicht voor de ideale breathwork facilitator / ademcoach die bij jou past. Die klik is erg belangrijk. Hoe veiliger jij je voelt, hoe beter het voor je werkt.


Bekijk ook: