De beste ademtools voor meer rust en ontspanning in je leven

Ademen doen we allemaal, de hele dag door. Bewust ademen is echter iets wat we lang niet allemaal doen. Want dat is ook knap lastig, van iets wat je automatisch doet en dus niet over hoeft na te denken.

Een tool kan je erbij helpen. Maar heb je dat écht nodig? Nee, misschien niet. Maar het kan je ontzettend veel opleveren, denk aan de juiste begeleiding, een stok achter de deur, en een reminder om dagelijks meer momenten van rust in te bouwen.

De twee tools beschreven in dit artikel, moonbird en Somnox, zijn mijn absolute favorieten. Waarom? Ze werken heel intuïtief: tactiel, via beweging. Dus met zo min mogelijk prikkels - van bijvoorbeeld geluid wat je moet volgen, of een scherm waarnaar je moet kijken. En dan zijn er nog meer voordelen, lees daarvoor verder.

Moonbird: je persoonlijke ademcoach

Een persoonlijke ademcoach, die je altijd en overal begeleidt, wanneer je het maar nodig hebt? Moonbird is dat, en meer.

Het is een klein, mooi gedesigned en slim apparaatje dat past in de palm van je hand en je helpt met ontspannen, kalmeren en beter slapen. Moonbird beweegt op subtiele manier in je hand, en dat kalme tempo kan je makkelijk volgen met je ademhaling. Het effect merk je meteen: je wordt er een stuk rustiger van.

Door je duim op de sensor te plaatsen, kan moonbird bovendien (als je wilt) biofeedback meten. De bijbehorende app geeft je hier inzicht in, door je hartritme, je HRV (hartritmevariabiliteit) en je hartcoherentie te tonen. Zo voel je niet alleen dat je ontspant, maar kun je ook de daadwerkelijke effecten in je lichaam zien.

De app is bovendien gevuld met begeleide ademoefeningen (gericht op bijv inslapen, kalmeren of balans in je zenuwstelsel) en informatieve audiogidsen die je de kracht van de adem volledig laten ontdekken en ervaren.

Vooral wanneer je te maken hebt met stress, angst, paniek, piekeren en slechte nachten is moonbird een uitkomst, maar iedereen kan gezondheidsvoordeel uit een kalmer adempatroon halen.

Moonbird komt in vier kleurtjes en is te koop voor €179 via moonbird.life.

Somnox: de adem- en slaaprobot

Een robot in je bed zodat je beter kunt slapen? Je kunt je afvragen of dat werkt, maar geloof me: Somnox is oprecht een goede investering als je een betere en meer ontspannen nachtrust wilt. En wie wil dat nu niet.

De Somnox Adem- en Slaaprobot is een knap ontworpen apparaat dat je begeleidt richting meer rust en ontspanning, in zowel je lijf als je hoofd. Somnox zet uit en krimpt in en bootst zo een menselijke ademhaling na, die heel fijn aanvoelt wanneer je er tegenaan gaat liggen. De ‘robot’ - eerder een soort ademend kussen - helpt je op deze manier om makkelijker in slaap te vallen, sust je terug in slaap wanneer je ‘s nachts wakker wordt en door kalmer adem te halen verbetert ook de algehele kwaliteit van je slaap.

Ik gebruik hem dagelijks en zeker wanneer ik me onrustig voel, is het ongelofelijk hoe snel ik kalm word en in slaap val. En hoewel ik weet hoe ik mijn adem zelf kan sturen, is het toch enorm waardevol om een tool hiervoor te hebben. Ik ga simpelweg tegen Somnox aanliggen, hoef niet meer na te denken, ik volg het tempo en ik val in slaap. Zo simpel is.

Je haalt de Somnox Adem- en Slaaprobot in huis voor €549. Dat kan een flink bedrag lijken, maar als je weet hoe goed je hier van gaat slapen, dan is het de eenmalige investering meer dan waard. Je mag hem bovendien 30 dagen vrijblijvend proberen.


Meer inspiratie voor goede ademtips en -tools?
Kijk bij de Favorites van The Breathwork Movement.