Drie simpele ademhalingstechnieken waarmee je snel je lichaam en gedachten kalmeert

Een flinke work-out, zweten in de sauna, een wandeling in de natuur: het zijn allemaal krachtige manieren om te ontspannen of stressgevoelens te lijf te gaan.

Punt is alleen dat de meeste van deze manieren om te relaxen niet altijd en overal voorhanden zijn, bovendien: ze kosten tijd. Toch kan je tijdens je dagelijkse bezigheden ontzettend veel doen om je lichaam en geest te kalmeren, zonder dat je meteen je werkzaamheden hoeft te staken.

In dit artikel drie tips om je ademhaling in te zetten voor directe ontspanning, waarmee je supersnel je lichaam en hoofd tot rust brengt, terwijl je bezig bent met andere dingen. Fijn, simpel en effectief.

1. Vertraag je (uit)ademhaling

Voel je je onrustig, opgejaagd, angstig, gestrest? Probeer dan bewust je uitademing te verlengen. Telkens een stukje langer, met elke ademhaling. Door je adem te vertragen, druk je automatisch op de ‘ontspanningsknop’ in je lichaam. Je brengt zo je hartritme omlaag en dat merkt je brein ook op: het zorgt voor een kalmer hoofd.

Een trage ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel (rust afdeling), kalmeert lichaam en geest. Laat je dan ook je uitademing langer zijn dan je inademing, dan heeft dit een extra ontspannend effect.

2. Neuriën

Toch wel een van de leukste hacks: neuriën. Het stemt namelijk niet alleen vrolijk, het werkt ook ontzettend krachtig voor je gezondheid en je humeur. Neuriën komt met een waslijst aan gezndheidsvoordelen. Zo maak je krachtige neurochemicaliën aan waaronder oxytocine (love-hormoon) en melatonine (beter slapen). Neuriën vermindert je stress, verbetert je brein en doodt bacteriën. Boven alles: het is leuk om te doen, alleen daar word je al vrolijk van.

Lees meer: Zes goede redenen om meer te neuriën.

3. Maak een oceaangeluid

Wanneer je je adem bewust gaat vertragen (zie punt 1), probeer dan eens welk (versterkend) effect het maken van een ‘ocean sound‘ op je heeft. Dit doe je door je keel achterin een tikje dicht te knijpen, wanneer je zo ademt hoor je een soort fluistergeluid, of iets dat klinkt als de oceaan.

Met zo’n ocean sound ben je veel beter in staat de luchtstroom te controleren, waardoor je automatisch je ademhaling meer vertraagt. Bovendien is het een extra stimulans voor je nervus vagus, een belangrijke zenuw die van je hersenstam naar al je organen loopt en (onder meer) verantwoordelijk is voor het parasympathische deel van je zenuwstelsel: de rust- en herstelafdeling. Adem een poosje op deze manier en je zult je gegarandeerd een stuk relaxter voelen.

Dus, voel je je tijdens je dag opgejaagd, gestresst, gespannen? Probeer dan eens wat deze hacks voor je doen, gewoon terwijl je bezig bent met andere dingen. Ontspanning tijdens inspanning: twee vliegen in één klap.

Meer van dit soort eenvoudig toe te passen tips met direct resultaat vind je in de Basiscursus Ademwerk.

Bekijk ook: