Wat werkt beter: ademhalingsoefeningen of mediteren?

Je bent op zoek naar meer rust in je hoofd, minder stress- of angstgevoelens en een fitter, gezonder lijf. Wat kan je dan beter doen, ademhalingsoefeningen of mediteren?

Niets werkt zo snel en krachtig als ademwerk

Er is niets wat zo snel, effectief en voorspelbaar is, als het doen van ademhalingsoefeningen. Via je ademhaling ben je direct in staat direct de fysiologie, de werking van je lichaam, te beïnvloeden en er is in feite niets anders wat zo’n snelle impact heeft als de adem. Al in vijf of tien minuten tijd kan je grote veranderingen aanbrengen in je staat van zijn, in de reactie van je autonome zenuwstelsel. Iets wat vervolgens groot effect heeft op allerlei processen in je lichaam en geest, denk aan je hartslag, bloeddruk, spierspanning, emoties, hormoonhuishouding, spijsvertering, en gemoedstoestand.

Ademhalingsoefeningen zijn makkelijker en toegankelijker

Bewust ademen is voor veel mensen een stuk makkelijker en toegankelijker dan meditatie. Mediteren en mindfulness heeft de afgelopen jaren flink gewonnen aan bekendheid. De kalmerende effecten worden door veel mensen ervaren en zijn ook wetenschappelijk aangetoond, maar dit wil niet zeggen dat het altijd voor iedereen (direct) werkt, of dat je per definitie ontspannen uit een meditatie komt.

De grootste uitdaging voor mensen die gaan mediteren, is de confrontatie met de binnenwereld. Met een hoofd vol drukke, oncontroleerbare gedachten, waar door je ogen dicht te doen ineens een spotlight op komt te staan. Stil zitten met je ogen dicht en zo tot ontspanning komen: het klinkt zo simpel, maar het is een vreselijke uitdaging. Het kan zelfs een omgekeerd effect hebben.

Als je minder drukte in je hoofd, minder stressgevoelens, een fitter lijf en een stabielere emotioneel bestaan wilt ervaren, zijn er ook makkelijkere wegen die naar Rome leiden. De ademhaling is zo’n weg.

Niets zo effectief als bewust ademen

Als je wilt beginnen met mindfulness oefeningen, vaker wilt stilzitten, mediteren en je hoofd tot rust wilt brengen, start dan altijd met je ademhaling. Het is veel makkelijker, veel toegankelijker en veel effectiever. Want: je ervaart direct resultaat. En dat motiveert ook weer om ermee door te gaan. Bewust ademhalen is in feite een meditatie op zich.

Om breathwork master Dan Brulé (van het boek Gewoon Ademhalen) te quoten:

Breathing is meditation for people who can’t meditate
— Dan Brulé

Wil je meer goede tips over hoe te starten met ademwerk, volg dan de Basiscursus Ademwerk, dan kan je vandaag nog aan de slag en de vruchten van bewust ademen gaan plukken!


Bekijk ook: