Loslaten, hoe doe je dat? Lees het verhaal van Fenneke Dam van Ademwerk

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach en -trainer Fenneke Dam.

Ademcoach en trainer Fenneke Dam, Ademwerk.nl

Fenneke Dam (Ademwerk) geeft 1-op-1 ademsessies, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

Veelzijdig is een term die op Fenneke Dam van toepassing is. Ze is afgestudeerd aan de Toneelschool Maastricht, maar heeft ook een achtergrond in yoga en meditatie. Dat kan lijken als twee verschillende takken van sport, maar voor Fenneke gaat het binnen beide disciplines om één en hetzelfde ding, namelijk: verbinden. De verbinding met zichzelf, van waaruit ook de verbinding met de ander ontstaat.

Fenneke geeft 1-op-1 ademwerk, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

Op welke manier speelt ademwerk een rol in Fenneke’s leven en hoe is dit werk op haar pad is gekomen? Lees hier het verhaal van Fenneke Dam.

Wie is Fenneke Dam, de vrouw achter Ademwerk?

Fenneke Dam (Ademwerk) geeft 1-op-1 ademsessies, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

“Ik ben Fenneke, coach, trainer en eigenaar van het bedrijf Ademwerk. Ademwerk is gevestigd in Amsterdam waar ik individuele sessies geef, maar ook groepsworkshops, trainingen en events. Dat laatste met een heel team aan ademcoaches en fantastische vrijwilligers. In mijn werk als ademcoach gebruik ik in feite elke ademtechniek die transformerend werkt, die opent naar diepere lagen in onszelf, die ons helpt ons bewustzijn te vergroten.

Daarnaast verzorg ik ook een opleiding tot ademcoach, samen met mijn vader Freek Dam. Deze wordt gegeven in de prachtige yogastudio van mijn moeder, in Twello (bij Deventer), waar we met mooi weer lekker naar buiten kunnen. Verder geven mijn vader en ik ook retreats. Drie keer per keer jaar doen we dat in Nederland in De Hoorneboeg (Hilversum) en twee keer per jaar in het adembenemende retraitecentrum Mandali, in Italië.”

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

Fenneke Dam (Ademwerk) geeft 1-op-1 ademsessies, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

“Ik ben al lange tijd met bewustzijn bezig, tijdens mijn studie aan de Toneelschool in Maastricht heb ik ook een tweejarige opleiding tot Yoga Docent gevolgd. De volledige omslag kwam toen mijn tante afstudeerde als ademcoach en ik haar afstudeerkandidaat was.

In één van de sessies waarin zij mij begeleidde, kwam er zoveel oude pijn omhoog waar ik expressie aan kon geven, dat ik me daarna nooit meer hetzelfde heb gevoeld. De ruimte die ik na die sessie ervoer, is nooit meer weg gegaan. Dat was dan ook het moment waarop ik dacht: ‘Iedereen moet weten, iedereen moet weten dat dit bestaat en dat de mogelijkheid tot heling IN jezelf zit! Je hoeft niet verder te zoeken, alles zit in jou!’.

Ik heb vervolgens meerdere opleidingen en trainingen gedaan bij verschillende docenten in ademwerk. In die tijd heb ik veel oefensessies gegeven en er kwamen steeds meer mensen uit zichzelf naar mij toe met de vraag een ademsessie te willen ondergaan. Voordat ik het wist had ik een goedlopende praktijk.

Mijn vader werkte al langer als trainer en spiritueel leraar. We zijn steeds meer onze expertises gaan bundelen en samen gaan werken: we geven retraites en leiden nu ook samen mensen op tot ademcoach. Mijn moeder is ondertussen ook ademcoach, dus het is ondertussen een heel familiegebeuren aan het worden.”

Als je durft los te laten, is het leven zoveel mooier dan je ooit had kunnen bedenken.
Fenneke Dam (Ademwerk) geeft 1-op-1 ademsessies, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

Wat heeft het werken met de adem jou persoonlijk gebracht?

“Heb je even…?! Haha. Zonder gekheid, het heeft mijn hele leven getransformeerd. Waar ik het meest dankbaar voor ben en wat de adem me nog steeds elke dag leert, is toestaan wat er is.

De adem stelt me in staat om het leven VOL binnen te kunnen laten en te ervaren. Niet hoeven vasthouden, maar meebewegen met het leven. Als je durft los te laten, is het leven zoveel mooier dan je ooit had kunnen bedenken.”

Wat doe je zelf elke dag aan ademwerk?

“Ik begin de dag met een groot glas lauw water en een druppel citroenolie. Daarna breng ik mijn lichaam in beweging. Dit kan via wat stretchen, dansen, schudden of wat yoga-oefeningen zijn.

Daarna ga ik zitten en zet ik een intentie. Soms gebruik ik daarvoor prayers, hiermee stuur ik mijn energie. Het is alsof ik zo mijn energie voor de dag klaarzet, want daar waar jij je aandacht op richt, daar stroomt energie naartoe. Die energie blaas ik leven in met de ademoefeningen die daarna volgen. Soms gebruik ik een maand dezelfde techniek, soms elke dag een andere, die me op dat moment ondersteunt.

Als ik de behoefte voel, schrijf ik daarna nog wat op om zo helder te krijgen wat er in mijn systeem zit.”

Only in the dark you can see the stars.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

Fenneke Dam (Ademwerk) geeft 1-op-1 ademsessies, mooie groepsademsessies, workshops en - samen met haar vader Freek Dam - een opleiding tot ademcoach.

“Het gaat niet om de techniek. Goed… Natuurlijk gaat het óók over de techniek, maar ik zou willen zeggen: maak je daar geen zorgen over. Ik zou je vooral willen uitnodigen om aanwezig te zijn bij dat wat er is. Kun je je adem voelen en zijn met wat er is? Kun je daarin ontspannen en blijven ademen? Op die manier leer je te zijn met alles wat er aanwezig is in je leven.

Voor mij gaat het leven dan ook niet enkel over gelukkig zijn of verlicht worden. Maar wel over het leven VOL ervaren. Mag ik mens zijn? Mag ik alles voelen en doorleven? Het leven is niet alleen maar licht, maar ook donkerte. Ik hoop dat we wat meer JA kunnen zeggen tegen dat wat we als negatief bestempelen, want daarin zitten zoveel schatten. Only in the dark you can see the stars.

Welke boeken hebben jou geïnspireerd, op ademvlak?

Het Presence Proces van Michael Brown, ik heb ik dit boek meer dan tien keer gelezen. Michael legt uit hoe je zelf stap voor stap transformatie in gang kan zetten. Ik geef aan de hand van dit boek twee keer per jaar een training.

Daarnaast is Gewoon Ademhalen van Dan Brulé een aanrader. Hierin staan prachtige ademtechnieken voor verschillende doeleinden.”


Fenneke Dam - Ademwerk

Wil je meer weten over Fenneke en haar werk, zie: Ademwerk.nl.
Volg Ademwerk / Fenneke via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: