10 x de meest waardevolle zelfzorg (kerst) cadeaus

Spullen hebben we eigenlijk al genoeg, het enige wat we nodig hebben is een goede gezondheid en de verbinding met onszelf en met elkaar. Kan je dat - aan jezelf of iemand anders - geven? Deze zelfzorg cadeaus gaan er sowieso aan bijdragen. Veel plezier met geven!

1. Een cadeaubon voor een (1-op-1) ademsessie

Als er één zelfzorg cadeau is waar je altijd iemand heel gelukkig mee kan maken, en waarmee je oprecht iemands leven kan veranderen, is het een ademsessie. Vaak zijn dit soort sessies toch een investering - ook al zijn ze het 300% waard. Als je iemand hierbij kan helpen, of net dat duwtje kan geven, dan kan je wel eens bijdragen aan een life changing ervaring. En het is weer eens wat anders en origineler dan een bon voor de sauna :)

Op dit platform vind je honderden gecertificeerde ademcoaches, filter op jouw stijl en provincie en neem contact op met een coach die je aanspreekt voor de mogelijkheden. Die zijn er namelijk altijd.

PS. Je kunt uiteraard een groepssessie (ademcirkel), een eendaagse retreat of bijvoorbeeld een ademconcert cadeau doen, er wordt veel moois en bijzonders georganiseerd! Kijk daarvoor in de agenda.

2. Een AIKI ademketting

Dit is echt een top ademcadeau: niet te prijzig en voor iedereen leuk én behulpzaam om te krijgen. AIKI is een ketting met hieraan een kokertje waardoor je kunt uitademen. Dit geeft een ideale weerstand aan je adem, waardoor je uitademing vertraagt (tot min 8-10 seconden of misschien nog wel langer), wat een ontspannend, kalmerend en heilzaam effect heeft op je lichaam en gedachten.

Een vertraagde uitademing stimuleert je rust-zenuwstelsel, wat vervolgens zorgt voor positieve veranderingen in je lichaam, zoals een vertraagde hartslag, een lagere bloeddruk en minder spierspanning. Hierdoor ervaar je minder stress, krijg je meer focus en energie en kan je slaap verbeteren.

Een aantal keer uitademen door de AIKI ketting heeft al een ontspannend effect. Het is met name een fijn ding omdat het om je nek hangt waardoor je gedurende je dag telkens wordt herinnerd om bewust je adem te kalmeren. En zo’n ketting ziet er nog leuk uit ook :)

3. Een abonnement op Othership

Othership kun je zien als de Netflix van ademwerk. Een app die tjokvol gevuld staat met breathwork sessies, in de meest uiteenlopende soorten en lengtes. Allemaal even goed in elkaar gezet: op toffe muziek en kundige begeleiding. De makers van Othership komen uit Toronto (de app is dus Engelstalig) en hebben veel kennis van de adem, het lichaam, het zenuwstelsel en hoe dit alles via de adem te beïnvloeden. De app wordt continu aangevuld met nieuwe sessies, en er staan er nu al zoveel op, dat je nooit verveeld raakt.

Othership is oprecht de beste app die ik ken die volledig is gericht op on-demand breathwork sessies. Van energiegevende Wim Hof sessies tot diep ontspannende slaapoefeningen: je vindt voor elk moment van de dag wel iets waar je baat bij gaat hebben. Ik hoor ook veel positieve reacties van mensen die verslaafd raken aan deze app (ben ikzelf ook), dus dit is ook echt een topcadeautje :)

Ook Othership kun je gratis proberen: twee weken lang.

4. Een Flowee spijkermatje / kussentje

Flowee spijkermatje en spijkerkussentje

Als je toch iets fysieks in handen wilt hebben om te geven, dan is dit altijd een goede tip: een spijkermatje en/of kussentje. Een spijkermatje? Ja, iedereen die hier eenmaal aangaat, wil nooit meer zonder. Door het liggen zo’n spijkermatje / kussentje (of allebei tegelijk!) ervaar je binnen enkele minuten ontspanning van je spieren en innerlijke rust. De scherpe uiteindjes van de spijkermat, ook wel bekend als acupressuur- of shaktimat, prikken in de zenuwuiteinden van je huid. Hiermee stimuleer je de doorbloeding, kunnen afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd en maakt je lichaam gelukshormonen (endorfine en oxytocine) aan, die zorgen voor extra ontspanning en vermindering van pijn.

Het is enorm fijn hiermee je dag te eindigen. Relaxed, stressvrij, en helemaal in het nu. Hierop liggen is een instant meditatie. En naast dat het ontspannend is, werkt het ook voor een waslijst aan klachten, waaronder nek en schouderissues, slaapproblemen, burnoutklachten en stress en chronische pijnklachten. Kortom: doe eens gek en geef een Flowee cadeau.

5. Een goed (adem)boek

Een boek is natuurlijk altijd een fijn, handig en nuttig cadeau. Je kunt immers nooit genoeg boeken lezen. En een ademboek is altijd een goed idee. Want, wanneer je eenmaal begint te ontdekken wat voor een superpower je ademhaling is en hoe je hem kunt inzetten als de afstandsbediening van je zenuwstelsel, dan gaat er een wereld open. Oprecht fascinerende kost.

In de uitgebreide boekenlijst van The Breathwork Movement vind je de beste boeken over de adem. Welke je sowieso niet mag missen, is het boek Breath, the new science of a lost art. Oftewel Het nieuwe ademen in het Nederlands. Geschreven door de Amerikaanse journalist James Nestor. Oprecht een parel van een boek! Ook voor mensen die (nu nog) niks met ademhalen hebben.

6. Een moonbirdje

Een persoonlijke ademcoach cadeau doen? Dat kan. Moonbird is een prachtig ontworpen apparaatje, dat je op een heel fijne en intuïtieve manier kan begeleiden in je ademhaling. Bovendien kan moonbird feedback geven over jouw hartritme, hartritmevariabiliteit en hart-breincoherentie, zodat je ook meteen kunt zien welke positieve effecten de ademhalingsoefeningen hebben op je lichaam.

Hoe het werkt? Moonbird zet uit en krimpt in in de palm van je hand, en je ademt simpelweg mee op dit kalme tempo. Makkelijker kan niet. De bijbehorende app geeft voorgeprogrammeerde oefeningen, om te ontstressen of snel in slaap te vallen. Werkt super! Wel een iets duurder cadeautje: €179. Met de code TBM5 krijg je als lezer van The Breathwork Movement €10 korting, dat scheelt. Alle euro’s waard wel!

7. Een online adem cursus / masterclass

Wanneer je meer leert over je ademhaling in relatie tot je gezondheid en de mate van rust in je hoofd, dan heb je goud in handen. En dat gun je iedereen. Er zijn veel fijne online trainingen en masterclasses die je kunt volgen.

Bijvoorbeeld de Ademwerk Masterclass van The Breathwork Movement, die je de basisprincipes van ademwerk uitlegt als het nieuw voor je is. Leuk te geven is ook de mini-masterclass Hack your state van Kasper van der Meulen, die je al voor twee tientjes hebt. Er is trouwens ook een Hack your state deepdive, waarin je langere ademsessies kunt doen - super waardevol en fijn.

Maar er zijn nog veel meer trainingen en cursussen! In diverse soorten en smaken bovendien. Kijk op thebreathworkmovement.nl/ademcursussen voor een volledig overzicht.

8. Breathing Music

Als er iets is dat bijdraagt aan goede zelfzorg, is het dagelijks een moment voor jezelf nemen in de vorm van een adempauze. Trage ademhalingsoefeningen helpen om je stress te verminderen, om beter te slapen, om meer verbinding te krijgen met je gevoel en emoties, en om je algeheel gezonder en fitter te voelen. Niets is zo goed voor je fysieke en mentale gezondheid als het elke dag doen van rustgevende ademhalingsoefeningen.

Breathing Music maakt het dagelijks doen van ademhalingsoefeningen makkelijk en effectief. The Breathwork Movement heeft deze muziek speciaal ontwikkeld samen met componist Adrian Kuipers. Hij heeft er oprecht prachtige tracks van gemaakt, met helende frequenties erin verwerkt ook, wat extra bijdraagt aan ontspanning en je gezondheid. Alles is energie. Je kunt voor de rest van je leven mee ademen op deze Breathing Music, voor €39. Ook een super cadeau om aan een ander te geven.

Update! Sinds kort is er ook de With Love ademmuziek om op mee te ademen. Een waanzinnige muzikale reis, waarin je je hart wijd open ademt. Zie hier voor meer info.

9. Een Somnox

Dit is wel een duurder cadeau (€549), maar voor iedereen die beter wil slapen, is dit de grootste lifehack (hier spreekt een oprechte fan). De Somnox Slaaprobot is een knap ontworpen apparaat dat kan ademhalen en je zo begeleidt richting meer rust en ontspanning, in zowel je lijf als je hoofd. Het is een soort kussen dat uitzet en inkrimpt, en waar je heerlijk tegenaan gaat liggen. Je adem wordt automatisch gekalmeerd in het juiste tempo, je hoeft er niet bij na te denken.

Voor iedereen die beter wil slapen en ademen (want hij verbetert ook je ademhaling als je hem gebruikt wanneer je op de bank zit bijvoorbeeld, je kan er mee mediteren, en nog veel meer), is dit de uitkomst. Goed te weten: je mag 30 dagen vrijblijvend proberen. Ze hebben ook een Try&Buy optie waarmee je de slaaprobot voor €34,95 per maand kan ‘leasen’.

10. Een aardingsmat

Jezelf verbinden met de aarde (simpelweg door de aarde aan te raken) heeft vele positieve effecten op je gezondheid. Maar altijd buiten zijn en op je blote voeten lopen is voor niemand te doen natuurlijk. Als je toch zoveel mogelijk wilt aarden, dag en nacht, zijn aardingsmatten een uitkomst. Hiermee kan je ook binnenshuis de positieve effecten van het contact met de aarde ervaren.

Er bestaan verschillende aardingsproducten, voor zowel ‘s nachts als overdag, waaronder matrasmatten, kussenslopen, dekentjes, computermatten, yogamatten en hiel- en polsbandjes. Kijk op Aarding.org voor het complete overzicht en uitleg over de werking. Superfijn cadeau voor iedereen die op een makkelijke manier alle gezondheidsvoordelen van de aarde wil benutten.


Meer inspiratie voor goede ademtips en -tools?
Kijk bij de Favorites van The Breathwork Movement.


Bekijk ook: