5 x handige ademhalingsapps die je helpen met beter ademen

Je kunt natuurlijk zelf de hele dag op je ademhaling proberen te letten, maar véél handiger: zet een app op je phone. Er zijn meerdere handige apps, die je elke dag kunnen assisteren bij beter en gezonder ademhalen. In dit artikel 5 tips voor ademhalingsapps.

Bewust ademen zorgt voor een kalmer, gezonder en gelukkiger leven

Bewust ademen zorgt voor een kalmer, gezonder en gelukkiger leven. Quote van James Nestor, schrijver van Breath / Het Nieuwe Ademen.

“Conscious breathing teaches us to be the pilots of our bodies, not the passengers.”

Een quote van James Nestor, schrijver van het boek Breath - The New Science of a Lost Art / Het Nieuwe Ademen. De adem stelt ons in staat controle te krijgen over de werking van ons autonome zenuwstelsel, over processen waarvan we eerder altijd dachten dat we er geen controle over hadden. De adem heeft alles in huis voor een kalmere geest, een gezonder lichaam en een relaxter, minder gehaast en energieker leven. De enige catch is: je moet er wel bewust iets mee doen.

Gelukkig zijn er talloze apps om je erbij te helpen. Het is dan ook echt aan te raden er een op te telefoon te zetten en mee te gaan ‘spelen’. Beter, bewuster ademen is voor vrijwel iedereen heilzaam. Vijf tips voor handige ademhalingsapps, makkelijker kunnen we het wél maken.

breathe-easy-app.png

Breathe Easy - Paced Breathing

De meest basic ademhalingsapp die je kan vinden en daaruit blijkt maar weer: het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met Breathe Easy - Paced Breathing kan je zelf instellen in hoeveel seconden je wilt inademen, in hoeveel eventueel vasthouden en in hoeveel seconden uit. Je kiest een symbool en de kleur van dit symbool en vervolgens adem je mee. Er is geen geluid, je kijkt puur naar het symbool en volgt de beweging. Handig om naast je computerscherm te laten lopen, om jezelf de hele dag een slow-breathing-reminder te geven. Deze werkt dus alleen goed met je ogen open, terwijl je aan het werk bent bijvoorbeeld.

+++ super simpel, gratis en geen ads
- - - geen geluid, je moet je ogen open houden
Kosten: gratis
Meer info: Breathe Easy

 
Breathe-plus-app.png

Breathe+ Simple Breath Trainer

Deze app kan net wat meer dan Breathe Easy hierboven. Je stelt op Breathe+ zelf in hoe lang je wilt inademen, vasthouden en uitademen. Vervolgens kan je ook instellen hoe lang jij wilt dat je oefening duurt, en je kiest de toon - bijvoorbeeld piano, jazz, vogelgeluiden - waarop je wilt mee ademen. Met name die geluiden zijn wat mij betreft het grote pluspunt. Ogen dicht en ademen maar, je bent in no-time kalm en relaxt. Deze app werkt gratis en kent een betaalde variant met extra features en geen ads. Breathe+ is simpel, maar doet wat het moet doen. Stel dagelijkse reminders in en vergeet nooit meer goed te ademen.

+++ geheel zelf naar wens in te stellen en fijne, kalmerende geluiden om op mee te ademen
- - - veel adds in de gratis versie
Kosten: gratis of €2,29 voor alle opties en geen advertenties
Meer info: Breathe+

 

iBreathe - Relax and Breathe

Ook een handige: iBreathe. Hier kan je zelf een ritme instellen inclusief de totale duur van de oefening. Naast een eigen gekozen adempatroon, heeft de app de 4-7-8 ademhaling (bekend dankzij Dr. Andrew Weil), ujjayi breathing en box breathing al voorgeprogrammeerd. Je kunt kiezen of je met een stem wilt mee ademen (inhale, exhale), op een trilling of een bel. Ook kan je reminders voor jezelf instellen, zodat je nooit meer aan adempauze mist. Gratis variant met advertenties, maar het kost je slechts 2 dollar om ze nooit meer te zien.

+++ simpel, doeltreffend en voorgeprogrammeerde oefeningen
- - - veel adds (te verwijderen voor eenmalig $1,99), weinig opties qua sound
Kosten: gratis / eenmalig $1,99 als je de adds wilt verwijderen
Meer info: iBreathe

ibreathe-app.png
 
breathing-app.png

The Breathing App

Deze simpele maar waardevolle gratis app is compleet gericht op ‘resonance breathing’. Op korte termijn werkt het als een perfecte ontstresser, op langere termijn voor een zenuwstelsel in balans en dus een gezond lichaam en hoofd. Het doel is om jou langzame, ontspannen middenrifademhalingen te laten maken, ongeveer 3 - 7 ademhalingen per minuut. Je stelt de lengte van je sessie in en het ademritme dat je wilt aanhouden, met de opties: 2:3, 4:4, 4:6, 5:5, 6:6, 5:7. Je ademt in en uit op een toon, of zonder geluid kan ook. Dan kijk je op je scherm naar de maan die groter en kleiner wordt. Simpele app maar erg doeltreffend.

+++ gratis, overzichtelijk en super effectieve oefeningen
- - - beperkte opties (maar dat werkt eigenlijk alleen maar in z’n voordeel)
Kosten: gratis
Meer info: The Breathing App

 

Breathwrk: Breathing Exercises

Breathwrk is een mooi vormgegeven app, die in feite alles in huis heeft wat je wilt uit een ademhalingsapp. De gratis versie biedt beperkte (maar prima) opties, in de pro variant kun je meer opties ‘unlocken’. Je kunt je oefeningen personaliseren door te kiezen voor vibraties, geluiden of visuals om op mee te ademen. De voorgeprogrammeerde oefeningen zijn geklusterd op basis van wat je eruit wilt halen, bijvoorbeeld: calm, sleep, recharge of awake. Breathwrk heeft de app neergezet als een krachtige tool voor het creëren van nieuwe dagelijkse habits, waarbij je slim ontworpen programma’s kunt volgen die aansluiten bij jouw wensen en doelen, en je aan kunt sluiten bij een wereldwijde community van breathers. Als je echt met blijvend beter en bewuster ademen aan de slag wilt en hierin wilt investeren… this is your app!

+++ compleet, mooi vormgegeven, alle opties om, in de appmakers woorden: Breathe Better, Live Better.
- - - beperkte opties in de gratis variant
Kosten: gratis of €63,99 per jaar of €6,49 per maand met een 7 dagen testperiode.
Meer info: Breathwrk

Breathwrk-app.PNG

Bonustip: Othership - een app vol met ademsessies

Othership kan je zien als het Netflix van de breathwork apps: deze Engelstalige apps staat vol met ademsessies in alle soorten, lengten en maten. Zo kan je altijd en overal krachtige ademsessies doen. Alle sessies op Othership zitten super goed in elkaar, met te gekke muziek en de beste breathwork coaches. Ervaar het zelf, je kunt 14 dagen gratis proberen.


Bekijk ook: