Hoe doe je de Ocean Breath (Ujjayi Pranayama) en wat zijn de voordelen?

Als je aan yoga doet, ben je waarschijnlijk bekend met de term Ujjayi pranayama, ook wel de Ocean Breath. Het is een krachtige manier van ademhalen die je kunt toevoegen aan bestaande ademhalingsoefeningen en met met vele voordelen voor je gezondheid komt.

Wat is de Ocean Breath (Ujjayi pranayama)?

De term Ujjayi stamt uit het Sanskriet en staat voor victory, oftwewel overwinning. Het is een simpele maar krachtige techniek, of feitelijk meer een toevoeging voor bepaalde ademhalingstechnieken, die vele voordelen oplevert, zoals meer ontspanning, rust, flow en concentratie. Een overwinnaar dus als het aankomt op gevoelens van onrust en stress. Kunnen we altijd wel gebruiken, toch?

Hoe beoefen je de Ocean Breath / Ujjayi pranayama?

De Ujjayi techniek wordt ook wel ocean breath genoemd, omdat je het geluid van de oceaan nabootst. Door je keel achterin een klein beetje dicht te knijpen, door hier weerstand te creëren, zorg je voor een zacht, kalmerend geluid, als de golven van de zee.

Hoe het werkt? Je kunt eventueel eerst de techniek proberen met je mond open. Doe alsof je de glazen van je zonnebril laat beslaan door er van dichtbij dampend op te ademen. Je knijpt hiervoor je keel een beetje dicht. Probeer vervolgens hetzelfde te doen, maar dan met je mond dicht. De adem is door je neus. Je maakt een zacht fluistergeluid. Et voilà: de ocean breath.

Ujjayi pranayama, ook wel de Ocean Breath, is een krachtige manier van ademhalen die je kunt toevoegen aan bestaande ademhalingsoefeningen en met met vele voordelen voor je gezondheid komt.

De ocean breath, een krachtige add-on voor je ademhalingsoefeningen met vele voordelen.

Wat zijn de voordelen van de Ocean Breath / Ujjayi pranayama?

Het zijn er flink wat, ocean breath is een hele fijne, heilzame techniek om toe te passen. Hier 5 voordelen van ujjayi pranayama, ocean breath, of whisper sound:

  1. Minder stress in lichaam en geest

    Het primaire effect van de ocean breath is dat je er kalm van wordt. Snel, simpel, effectief. Door je keel achterin een beetje dicht te knijpen, creëer je een extra stimulans voor je nervus vagus. Dit is de langste zenuw binnen je autonome zenuwstelsel en verantwoordelijk voor de parasympathische tak: de rust- en herstelafdeling. De vagus nerve zwerft (vandaar de naam, stamt af van ‘vagebond’) van je hersenstam naar al je organen en zorgt voor alle signalen onderling. Hier vindt de wetenschap dan ook de verbinding tussen lichaam en geest: alles blijkt aan elkaar gelinkt.

    Zie de vagus nerve als het elektronische netwerk, de bedrading van je systeem, die ook ten grondslag ligt aan je onderbuikgevoelens en mentale toestand. De ocean breath heeft een direct en krachtig effect op deze zenuw, just breathe.

  2. Verbeterde focus en concentratie

    Door je te focussen op deze bewuste manier van ademhalen, haal je de focus zoveel mogelijk weg van andere zaken. Laat je adem meeglijden, in en uit, als de golven van de oceaan. Je stimuleert niet alleen de nervus vagus als genoemd bij punt 1 (wat lichaam en geest ontspant), maar je brengt jezelf zo ook een in kalme soort van trance, als je het een tijdje aanhoudt. Dit zorgt ervoor dat je brein tot rust kan komen, je weer helder wordt, je alle brain fog kan laten opklaren. Kortom: het verbetert je focus en concentratie.

  3. Helpt fysieke en mentale spanning loslaten

    De Ujjayi ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam verkramping en spanning kan loslaten. Er zit vaak veel meer spanning in ons lichaam dan we doorhebben, onze lichaam denderen de dag door, we staan continu ‘aan’. Door af en toe stil te staan en op de rem te trappen, kan er bewustzijn komen van de krampen en spanningen in ons lijf, waardoor je ze ook stapje voor stapje kunt gaan loslaten. Deze ademtechniek activeert de rust- en herstelafdeling in je lichaam, een ideale uitgangspositie om te voelen en ervaren. Probeer bij elke uitademing je lichaam een klein stukje meer te ontspannen. Beetje voor beetje train je je lichaam dat ontspannen mag. En kan!

  4. Regulatie ademstroom en luchttemperatuur

    De Ujjayi ademhaling reguleert de stroom lucht die je lichaam binnenkomt, het zorgt voor extra weerstand, waardoor de luchtstroom vertraagt en mooi, gelijkmatig naar binnenkomt. Dit heeft sowieso een ontspannend effect, het zorgt er daarnaast ook voor dat de lucht geprepareerd kan worden en op optimale temperatuur je longen bereikt. Op die manier kunnen je longen zo goed en gezond mogelijk hun werk doen.
    Dankzij de luchtwrijving geef je daarnaast ook een massage aan al je inwendige organen, heilzaam voor alle functies binnen je autonome zenuwstelsel.

  5. Ocean Breathing of Ujjayi is een meditatie op zich

    ”Breathing is meditation for people who can’t meditate.” Een uitspraak van Breathwork Master Dan Brulé. We praten allemaal over mediteren en het belang ervan, maar laten we eerlijk zijn: makkelijk is het niet. Sluit je na een lange, drukke dag je ogen in een poging je geest tot bedaren te brengen: prettige wedstrijd gewenst. Die geest is niet 123 kalm te krijgen, als deze in opperste staat van paraatheid is, actief in beta brain waves. Een bewuste Ujjayi ademhaling is een meditatie op zich. Je kalmeert direct en effectief je hele systeem, als de beste bio-hack die er is. Je zult dan ook zien dat je ná het doen van een ademhalingsoefening ineens veel makkelijker twintig minuten in stilte kunt zitten. Je lijf heeft zich kunnen ontspannen, je brein is gekalmeerd en je hebt een veel grotere afstand gecreëerd tussen je drukke dag en het moment voor jezelf.

Lees meer: wat werkt beter, ademhalen of mediteren.

Aan de slag met Ocean Breathing

Probeer het zelf en pluk de vruchten. Je hoeft niet altijd afgezonderd in stilte te zijn om deze techniek toe te passen. Achter je computer of op de bank kun je ook - naast je ademhalingsoefeningen - werken aan een groter adembewustzijn. Kijk maar wat er gebeurt als je de ocean breath op meer momenten van je dag gaat integreren. Just breathe.

Ook een fijne manier om ermee te starten is door ademhalingsoefeningen te doen met Breathing Music: componist Adrian Kuipers heeft speciaal voor kalmerende ademhalingsoefeningen muziek gemaakt, zodat je enkel het geluid hoeft te volgen - nadenken is niet nodig!


Bekijk ook: