Box Breathing - Een krachtige ademhalingstechniek om snel van stress af te komen

Box breathing is een super simpele ademhalingstechniek die alle Amerikaanse Navy SEALs meekrijgen in hun training. Niet zonder reden: het werkt als een extreem goede en snelle ontstresser. Het verlaagt snel je hartslag, maakt je lichaam kalm en je geest scherp en is erg bruikbaar en nuttig bij (acute) stress en spannende gebeurtenissen.

Hoe voelt een stressreactie in jouw lichaam? Soms kan je stress echt op voelen komen, in spannende, complexe of overweldigende situaties. Neem je voor de volgende keer als je heftige of acute stress ervaart, een paar rondjes box breathing te doen. Het helpt trouwens niet alleen legio militairen in extreme omstandigheden, maar wordt ook veel toegepast door andere beroepsgroepen die te maken hebben met hoge druk en stressvolle situaties, denk aan atleten, verplegend personeel en politie. Kijk wat het voor jou doet.

Box Breathing is ademhalingstechniek die extreem goed en snel werkt bij stress.

Box breathing

Box breathing, ook wel square breathing, heet zo omdat je je adempatroon in vier stukken hakt. Je ademt als het ware via de zijden van een box: aan de linkerkant adem je in, bovenaan houd je vast, rechterkant uit en onderaan weer vast.

Zit rechtop, voeten plat op de grond, je rug is weg van de leuning. Je ademt door je neus, naar je buik, in vier rustige tellen, dus vier in, vier vast, vier uit, vier vast, en herhaal. Maak zo’n tien rondes vol en kijk hoe je je voelt. Je kunt het zo lang volhouden als je wilt uiteraard, tot jij je weer kalm en helder voelt.

Adem je snel kalm en scherp

Box breathing is een super krachtige én eenvoudige manier om te ontspannen en je ademhaling weer op een normaal, kalm(erend) tempo te krijgen. De oefening helpt een drukke mind te bedaren, het lichaam te ontspannen en je focus en alertheid te verbeteren.

Het mooie is dat je hem in feite overal kunt doen. Gebruik box breathing tijdens je werk (bijv tijdens meetings, niemand die het ziet) of als je je getriggerd voelt. Als je je lichaam voelt reageren, bijvoorbeeld bij angst of stress, denk dan: wacht even, ik neem controle over m’n lijf in plaats van andersom. Door controle te nemen over je ademhaling, kan je hoofd altijd koel houden.

Als je deze oefening doet: zorg altijd dat je veilig bent, dat je zit (of ligt). Dit soort kalmerende ademhalingsoefeningen zijn uiteraard geen goed idee in het verkeer of andere situaties waarin je alert moet zijn.

Breathing Music

Helemaal fijn is het om mee te ademen op muziek. Speciaal voor Box Breathing heeft The Breathwork Movement samen met componist Adrian Kuipers Breathing Music gemaakt: ademhalingsmuziek, in helende frequenties.

Je hoeft niet meer te tellen, niet meer na te denken, je volgt simpelweg het ritme van de muziek. Naast Box Breathing is er ook muziek specifiek voor hartcoherentie en de 4-7-8 ademhaling. Zo heb je die krachtige admehalingsoefeningen tot je beschikking die je altijd en overal kunt toepassen!


Zie ook: