5 tips hoe te starten met de Wim Hof Methode

Beeld: wimhofmethod.com

Steeds meer mensen omarmen de Wim Hof Methode, door zijn eenvoud en door zijn kracht. Als de methode - die bestaat uit ademhaling, mindset en koudetraining - nieuw voor je is, is de vraag: hoe ermee te starten? Ontdek 5 tips voor een zachte landing in de Wim Hof Methode.

Wim Hof Methode bestaat uit ademhaling, mindset en koudetraining

De Wim Hof Methode (WHM) bestaat uit drie elementen: een ademhalingstechniek, mindset training en blootstelling aan de kou. En ook al staat Wim Hof ook bekend als ‘the iceman’, je kunt uit de Wim Hof Methode ook alleen als ademhalingstechniek ervaren, zonder dat je een ijsbad in duikt. Zeker als de methode nieuw voor je is, start dan eerst met het ervaren van de ademhalingstechniek en breid dan je ervaring in jouw eigen tempo uit.

Beginnen met de Wim Hof Methode

Waar en hoe te beginnen, dat is de vraag. Het kan thuis, het kan op locatie, het kan alleen, het kan in een groep. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Hier 5 tips om mee te starten:

  1. Doe een online cursus van Wim Hof

    Wim Hof heeft als instapmodel een online minicursus gemaakt bestaande uit drie video’s, die je gratis kunt bekijken. Perfect voor een eerste intro, zie: WHM mini-class. Daarnaast staan er op de Wim Hof Methode website meer online video cursussen als je de diepte in wilt.

  2. Zoek een live Wim Hof ademhalingssessie bij jou in de buurt

    Er zijn diverse yoga/sportscholen die WHM sessies aanbieden, die zijn zeer aan te raden. Je ademt in een groep, onder goede begeleiding en de focus ligt puur op de ademhalingstechniek en ontspanning. Let wel dat je bij een getrainde instructeur Wim Hof Methode terecht komt.

  3. Doe een Wim Hof ademsessie op Youtube

    Op Youtube staan ontzettend veel video’s waar je op mee kunt ademen. Sowieso heeft Wim Hof zelf een kanaal waar je veel op kunt vinden, dit biedt een goed vertrekpunt. Take a Deep Breath is ook een kanaal dat veel Wim Hof guided breathing video’s biedt - en nog veel meer ademhalingsoefeningen en interviews trouwens. Zie deze video voor een ‘simpele’ 15 minuten variant met 3 rondes Wim Hof ademhaling.

  4. Download de Wim Hof App

    Neem Wim Hof overal mee naartoe met zijn eigen app. Intuïtief, ontwikkeld op basis van gebruikersfeedback en met allerlei functies: de app is een goede metgezel van je dagelijkse Wim Hof Methode ademsessies en koudetraining.

    Er is een gratis basisversie, of je neemt een abonnement zodat je toegang krijgt tot de premium functies. Meer info hier: Wim Hof App.

  5. Boek een WHM workshop

    Er zijn vele Wim Hof Methode instructeurs opgeleid en gecertificeerd, die vanuit alle denkbare locaties op aarde workshops verzorgen. Tijdens een workshop leer en ervaar je het hele pakket: mindset, ademhaling en de kou. Een te gekke ervaring die je eigenlijk een keer in je leven meegemaakt moet hebben… Kijk op de website voor alle WHM activiteiten.

Je kunt uiteraard ook starten met een goed boek over de Wim Hof Methode. Die van Wim Hof zelf bijvoorbeeld, of Koud Kunstje, van Koen de Jong.

Veiligheid en de Wim Hof Methode

Voordat je start, zorg dat je weet wat je doet. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt.

Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving.

Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com. Laat je sowieso (in het begin, als je twijfelt) altijd goed begeleiden door een officiële instructeur, die vind je op wimhofmethod.com.

Ontdek ook: