Elke dag ademhalingsoefeningen? Zo houd je het (makkelijk) vol (interview Tim van der Vliet)

Elke dag je energie, focus en gezondheid optimaliseren met behulp van je adem, zonder dat het je veel tijd en moeite kost? 

Breathwork trainer Tim van der Vliet heeft als missie om ademwerk zo simpel en efficiënt mogelijk te maken.

Breathwork trainer Tim van der Vliet.

Breathwork trainer Tim van der Vliet heeft als missie om ademwerk zo simpel en efficiënt mogelijk te maken. Want je hoeft niet grote wijzigingen in je dag te maken om ademwerk / het doen van ademhalingsoefeningen voor je te laten werken. Elke dag de vruchten plukken van bewust ademen, kan ook simpel en laagdrempelig.

The Breathwork Movement vroeg Tim naar zijn tips & tricks. Hoe maak je dagelijks ademwerk behapbaar?

Let op: beoefen de ademtechnieken die worden genoemd in dit artikel nooit achter het stuur, in water, of op andere plekken waar jouw aandacht en alertheid geboden is.

De meeste mensen zijn druk en kunnen geen tijd vrijmaken om een uurtje te ademen. Ik heb hiervoor een oplossing.
— Tim van der Vliet

Jouw credo is ‘Making Breathwork Simple’. Leg uit: hoe doe je dat?

Tim: “Ik zie te veel mensen in hun hoofd zitten. Natuurlijk in het algemeen, maar ook wanneer iemand geïnteresseerd raakt in ademwerk. Wat moet ik doen? Hoe vaak? Welke techniek? Wat zijn de voordelen? Dat soort vragen gingen vroeger ook veel in mij om. 

Als je eenmaal geïnteresseerd raakt in ademwerk, gaat er een luik open aan een grote hoeveelheid aan technieken met bijna oneindige gezondheids- en energievoordelen. Dat is mooi, maar zaait vaak ook verwarring. Want, wat is nou goed voor je dagelijkse beoefening?

Tegelijkertijd zie ik heel veel mensen die een bepaalde practice beginnen en het dan opgeven. Ik denk dat we allemaal wel 2 uur per dag aan onszelf zouden willen besteden en vooral hier tijd voor hebben. In een ideale wereld. De realiteit is echter dat de meeste mensen druk zijn en geen tijd kunnen (of willen) vrijmaken voor een uurtje ademen in de ochtend.”

Maar wat kunnen we dan doen?

“Ik heb hiervoor een oplossing bedacht. Vijf minuten vóórdat je iets eet, doe je de ‘TT5’. Dit is een van mijn eigen ademtechnieken (TT = Tim’s Techniques, zie instructievideo hieronder). Eén ronde TT5 ademen duurt slechts één minuut, dus je kunt zelf kiezen of je meer of minder rondes wilt doen. Ik adviseer vijf rondes, wat dus neerkomt op vijf minuten. Als dat je niet lukt, is het misschien niet belangrijk genoeg voor jou op dit moment.

Je kunt TT5 intensiever doen, dit betekent dat je sneller en dieper ademt. Bijvoorbeeld als je aan het overdenken of piekeren bent. Je kunt de techniek ook minder intensief doen, bijvoorbeeld als je net wakker bent of in de avond voordat je naar bed gaat om tot rust te komen. Meer energie, en/of meer kalmte; het kan allemaal met dezelfde simpele techniek, die bovendien dus niet veel tijd in beslag neemt.”

TT5: de ademtechniek van Tim van der Vliet die max vijf minuten duurt.

Is die vijf minuten alles wat je nodig hebt?

“Ja, min of meer wel. Want in de praktijk blijkt dat je vanzelf dieper gaat en meer met ademwerk gaat doen. Dit is dan echter omdat je het wilt, niet omdat het moet van jezelf. Kijk eens wat er gebeurt als je vijf minuten ademt in de ochtend, zodat je dit als eerste van je to do list af kunt schrappen. Je zult zien dat je direct meer “adem bewust” bent. Dit bewustzijn van je adem neem je vervolgens de hele dag met je mee. Er komen vanzelf meer momenten waarop je stilstaat bij je adem: "Hey, waar is mijn adem nu? Buik of borst?” of “Ik kan volgens mij nog nét iets langzamer ademen, en wow, ik ervaar meer controle”.

Meer adembewustzijn is één ding. Maar nu komt het volgende: dode momenten. Je zit in de trein. Je hebt afgesproken voor koffie en je date is te laat. Je hebt nog drie minuten voordat de tram komt. Je zit op het vliegveld te wachten op je vlucht. Denk aan elk willekeurig moment in je dagelijkse leven waarin je aan het wachten bent. Wat doe je dan? Ik zeg: ademen. Tijdens elke minuut dat je normaal zou wachten (of uit verveling op je telefoon gaat scrollen) ben je nu aan het ademen. 

Dit kan zo’n game changer zijn. Ik zou het zelfs van de daken willen schreeuwen… Dit maakt je leven zo veel beter! En zonder veel moeite! Je draait namelijk een moment waarop je ongeduldig of geïrriteerd bent om, naar een moment voor jezelf en voor jouw persoonlijke groei, gezondheid, etc. Je zult zien dat je zonder al te veel moeite zo een uur aan het ademen bent, iedere dag. Simpelweg door dode momentjes te vullen met bewust ademen. 

Kortom, doe het minimale en doe dit zo vaak mogelijk. Consistentie boven intensiteit. Zo bouw je adem-stamina op. En zal je ook beter worden in langzaam ademen tijdens je dag, en zal je dieper kunnen gaan tijdens langere sessies.”

Is dit de enige techniek die je nodig hebt? Hoe zit het dan met andere ademtechnieken?

“Oh ja, er is zoveel meer. Zo zijn er ook technieken - vaak ook combinaties van fysieke en mentale oefeningen, ademen en koude training - om over rugpijn heen te komen, af te vallen, meer focus te krijgen, meer energie, grip op angst, en zelfs, hoe zal ik het noemen… “popping out on the other side”. Een soort godservaring waarbij je helemaal één bent met alles.

In mijn privésessies gebruik ik vaak de ‘TT DMT’ techniek om mensen in een diepe staat van rust, en vaak zelfs in een soort van psychedelische ervaring te brengen. Dat kan dus, gewoon alleen maar door te ademen, zonder extra middelen. Maar voor je eigen dagelijkse practice is het uiteindelijk belangrijk dat je precies gaat voelen wat je vandaag nodig hebt, en hier je adem op aanpast.” 

Hoe werkt dit voor jou, wat is jouw eigen dagelijkse routine?

“Als ik heel eerlijk ben, heb ik zelf ook nooit per se zin in mijn ademroutine in de ochtend, net als mijn koude douche. Maar ik doe het wel. Want ik houd het bewust klein en doe vooral aan ademwerk wanneer ik een dood moment vind tijdens mijn dag. Wanneer ik aan het wachten ben en ongeduldig word. Ik heb vijf kinderen, en krijg soms het compliment dat ik een geduldige ouder ben, terwijl ik van nature een erg ongeduldig persoon ben. Dat kan dus! Door telkens wanneer er iets gebeurt wat mijn geduld op de proef stelt en ik moet ‘zuchten’, bewust te gaan ademen.

Ik begeleid gemiddeld twee à drie ademsessies per dag, en dan adem ik ook een beetje mee. Op die manier doe ik meestal zo’n drie uur per dag aan ademwerk. Maar iemand die niet mijn baan heeft, komt ook al gauw aan een uur ademen door vaker kleine ademmomentjes in te lassen.”

Door iedere dag met ademwerk aan de slag te gaan, kunnen veel (stress)klachten verdwijnen. 

Je werkt ook veel als ademtrainer in de corporate wereld, waarom met name hier?

Ik vind lesgeven in de zakenwereld heel belangrijk, juist daar zijn we als ademinstructeurs hard nodig. Mensen in de yogaschool zijn al op het pad, in de zakenwereld is nog een wereld te winnen. Te veel mensen hebben hier last van stress, burn-outs komen overmatig veel voor, en veel mensen kunnen zo’n hectisch bestaan simpelweg niet aan. Door iedere dag met ademwerk aan de slag te gaan, kunnen veel (stress)klachten verdwijnen. 

Ik heb een 1-op-1 ademcoachingsprogramma ontwikkeld speciaal voor CEO’s. Als CEO draag je veel verantwoordelijkheid, je hebt ongeveer continu een laserfocus nodig, en het is best wel eenzaam aan de top. Iedereen komt bij jou aankloppen, maar waar kun jij zelf terecht? 

Ik weet het ook uit eigen ervaring. Dertien jaar lang was ik een handelaar op de beurs, als pit trader (die mannetjes met een gekleurd jasje aan die een potje schreeuwen) en als algo trader (automatisch handelen). Daarom weet ik ook als geen ander dat zweverig doen niet werkt in de corporate wereld. Als je hier over gevoelens en energie gaat praten, ben je waarschijnlijk je klant meteen kwijt. Je moet de wetenschap kunnen uitleggen, rationeel kunnen zijn en begrijpelijke taal spreken. Voor mij gaat het uiteindelijk maar om een ding: het vergroten van het bewustzijn van jou als persoon, en daarmee automatisch ook voor onze mooie planeet. Dat is wat ademcoaching kan bewerkstelligen.”

Tim van der Vliet

Voor meer informatie over Tim en zijn werk, kijk op www.timvandervliet.com. Als je interesse hebt in TT-ademen, volg dan de gratis TT minicourse.

Tim heeft ook een eigen ademopleiding, meer info vind je op timvandervliet.com. Met de code BREATHWORKMOVEMENT krijg je 15% korting op Level 1.

Voor corporate coaching, mail met tim@breathingforsuccess.com.


Tip: In de ademwerk masterclass videoserie van The Breathwork Movement ontdek je hoe je op een simpele en laagdrempelige manier met ademwerk kunt beginnen. Volg in je eigen tijd en tempo vanuit huis -> start hier vandaag nog.


Bekijk ook: