Wat is Shamanic breathwork?

De adem kan - als je hem toelaat - een enorme impact hebben op trauma, oude pijn en belemmerende gedachten die in je systeem zitten. Tijdens een ademsessie kan je ervaren hoe transformatief ademen kan zijn.

Ademwerk, of breathwork, komt in veel verschillende soorten en stijlen. Een van die stijlen die je in de transformerende categorie kunt plaatsen, is Shamanic breathwork. Wat deze vorm van breathwork precies inhoudt en wat je kunt verwachten wanneer je zo’n sessie ondergaat, vroeg ik aan ademcoach Erik de Graaf, die (onder meer) is opgeleid in Shamanic breathwork.

Shamanic breathwork is geschikt voor alle mensen die lichter willen leven.
— Erik de Graaf

Wat is Shamanic breathwork?

Erik de Graaf - Shamanic Breathwork

Erik de Graaf

Erik: “Shamanic breathwork is een krachtige manier van ademwerk, die gericht is op het opschonen van oud zeer dat in je leeft, en dat je niet langer dient. Met oud zeer kan je denken aan trauma, stress, angst en oude informatie die op diep, onderbewust niveau in je ligt opgeslagen. Dankzij de adem wordt dit aangewakkerd en krijgt het vervolgens de kans om losgelaten te worden. 

Je kunt dit voor je zien als bij een iPhone. Als je op je iPhone op een app drukt en deze ingedrukt houdt, gaat hij trillen. De app komt in beweging en vervolgens kun je deze in beweging gebrachte app verwijderen. Zo werkt het met Shamanic breathwork in feite ook.”

Voor wie is Shamanic breathwork interessant?

“Ik kan iedereen aanraden een sessie bij te wonen, bijvoorbeeld wanneer je vastzit in je gedachten. Wanneer je geen goed inzicht hebt in je creatieve vermogens. Wanneer je stress, angst en oude ballast wilt loslaten. Wanneer je jezelf een pauze en reset gunt om opnieuw op te laden. Wanneer je jezelf persoonlijk verder wilt ontwikkelen. Maar ook wanneer je een betere gezondheid wilt en je fitter wilt voelen. In feite is Shamanic breathwork geschikt voor alle mensen die lichter willen leven.” 

Waarom werkt Shamanic breathwork specifiek zo krachtig en op diep niveau?

“Shamanic breathwork is een begeleide manier van ademwerk door een getrainde  professional, waarbij de begeleiding wordt gedaan door fysieke en energetische aanwezigheid met behulp van stem, muziek en drum. Er wordt gebruik gemaakt van zowel hoge als lage tonen in de muziek. De kracht zit hem in de combinatie van deze elementen, en ook in de juiste set, setting, opbouw en balans.

Je kunt echt op dieper niveau in onderbewuste lagen van je zijn doordringen en transformeren. Denk aan stress, depressie, angst, onderdrukking, kortzichtigheid, trauma, teleurstellingen, en onzekerheid.

Een van Eriks events: een lezing i.c.m. Shamanic breathwork.

De begeleiding en de muziek zijn bij elke sessie uniek. Uniek ten opzichte van andere stijlen ademwerk, maar ook uniek in die zin, dat het altijd wordt afgestemd op de groep of de persoon die de sessie ondergaat. Shamanic breathwork is niet een vastomlijnde methode die exact vertelt wanneer je wat doet op welk moment. Geen één sessie is hetzelfde.

Je maakt tijdens een Shamanic breathwork sessie contact met je innerlijke sjamaan, welke je de weg wijst en heling geeft. Er zijn zowel subtiele als zeer doordringende onderdelen in een goede Shamanic breathwork sessie aanwezig. Met doordringend bedoel ik dat je echt op dieper niveau in onderbewuste lagen van je zijn kunt doordringen en transformeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vastzittende persoonlijkheidsstukken uit je jeugd die nooit ‘volwassen’ zijn geworden, maar ook over stress, gevoelens van depressie, angst, onderdrukking, kortzichtigheid, trauma, teleurstellingen, en onzekerheid.”

Kan je een voorbeeld geven van hoe je zoiets kan loslaten tijdens een ademsessie?

“Het kan zo zijn dat je iets loslaat tijdens een Shamanic breathwork sessie door een inzicht dat je krijgt tijdens het ademproces. Het inzicht kan je bijvoorbeeld heel helder het tegendeel laten zien van de overtuiging die in jou ligt opgeslagen. 

Een voorbeeld. Stel je bent onzeker, en krijgt een inzicht doordat je jezelf tijdens het ademproces kunt zien vanuit een ander perspectief, vanuit een hoger deel van jezelf. Dit kan je hogere zelf zijn, maar het kan ook letterlijk zijn dat je vanuit een hoogte neerkijkt op jezelf. Vanaf hier kun je jezelf waarnemen zoals je werkelijk bent. Zonder alle overtuigingen. Wellicht zie je dat de onzekerheid die je nu ervaart te maken heeft met een kindstuk uit je jeugd waarin je je niet gezien hebt gevoeld, doordat er wellicht een broer of zus was die veel aandacht nodig had. 

Wanneer je jezelf vanuit dit andere, hogere perspectief kunt bekijken met alles wat je denkt te zijn (conditionering, trauma, beroep, titel), wordt het trauma, de stress, de overtuigingen of de angst lichter en kan het jou loslaten.”

Hoe ziet een typische Shamanic breathwork sessie eruit?

“Een sessie duurt - afhankelijk van de plek en de gelegenheid - zo’n 1 tot 2,5 uur. Ik zelf begeleid events waarbij een sessie zo’n 45 minuten duurt. Tijdens de retreats die ik host wordt dit opgebouwd en kan een sessie wel 2 tot 2,5 uur duren.

Een sessie begint altijd met uitleg over de manier van ademhalen, en over wat je kunt verwachten. Het start als een rustige meditatie waarbij de aandacht op de ademhaling wordt gecentreerd. De ademhaling wordt telkens meer opgevoerd, waarbij je allerlei sensaties kunt gaan ervaren. Je maakt zo een diepe innerlijke reis, waarbij je volledig wordt begeleid door muziek, stem en drum. Het tempo van de ademhaling en muziek wordt vervolgens ook weer afgebouwd en volledig begeleid tot een rustmoment en diepe ontspanning.”

Allerlei sensaties zeg je, wat kan je ervaren tijdens een sessie?

“Dit kunnen tintelingen zijn in je lichaam, je kunt gaan schudden, je kan koude en warme sensaties ervaren. Daarnaast kunnen er als gezegd allerlei inzichten tot je komen. Je kunt dingen te zien krijgen, zoals in een droom, maar dan zonder dat je slaapt.

Het kan ook zijn dat er emoties naar boven komen, dat je oud zeer loslaat en daarbij wat tranen laat gaan. Het kan ook juist zijn dat je gaat lachen: lachen om jezelf, om hoe je jezelf eerder zag, waarbij je medelijden met je zelf had.”

Is Shamanic breathwork voor iedereen veilig om mee te doen?

“Wanneer je epilepsie hebt, of zwanger bent, is een sessie niet geschikt. Als je ziek bent of iets onder de leden hebt wat tijd nodig heeft, kom dan meedoen als je weer beter bent of uitgeziekt bent.”

Lees ook: veiligheid en contra-indicaties bij breathwork

Hoe en waar kan je Shamanic breathwork ervaren?

“Zelf geef ik events van 1,5 uur waarin je een Shamanic breathwork sessie in groepsvorm kunt ervaren. In 2023 organiseer ik ook weer 1-daagse en 5-daagse retreats waar Shamanic breathwork centraal staat, samen met Osho dynamic meditaties, transformatiesessies en goalsetting sessies. Op deze manier kun je je doelen verhelderen en hetgeen loslaten wat je in de weg staat om je doelen te bereiken. 

Shamanic breathwork sessies kun je ook volgen tijdens de transformatie-retreats op Terra Nova in Frankrijk. Terra Nova is het bewustzijnscentrum van Robert Bridgeman en Monique van Leeuwen.

Ik ben door Robert Bridgeman opgeleid in Shamanic Breathwork. Daarnaast heb ik mij in vele ademtechnieken en pranayama laten onderwijzen in India en Thailand. Ik maak gebruik van al deze technieken tijdens mijn werk.”

Is het altijd live op locatie of kan je Shamanic breathwork ook online doen?

“Fysiek met de juiste begeleiding vind ik persoonlijk het mooist, bij voorkeur in groepsverband. Daar heb ik ook de beste resultaten mee gezien bij de deelnemers. Je deelt de ruimte waarin je ademt met anderen, dus ook het kwantumveld. Dit bevordert het loslaten en transformeren van oude stukken. 

Online sessies zijn ook mogelijk, en uiteraard ben je ook verbonden met elkaar als je een online sessie volgt. Dit is wel een heel andere ervaring. Het fijne van fysiek samenkomen, is dat je werkelijk in beeld bent bij de persoon die jou begeleid en je de juiste ondersteuning kunt ontvangen waar nodig. Het is niet handig om sessies thuis zelf uit te proberen zonder begeleiding als je hier geen ervaring in hebt.

Ik heb overigens wel een laagdrempelige ademmeditatie opgenomen die je prima thuis kunt beluisteren. Dit is geen Shamanic breathing, want dat gaat veel sneller en daar komt meer bij kijken. Ik heb de audio opgenomen nadat veel deelnemers van mijn groepsessies en retreats behoefte hadden aan beoefening thuis. De audio is te vinden op mijn website.”

Kijk voor meer informatie op erikdegraaf.com.


Bekijk ook: