Hoe kan je het beste ademen met een mondkapje op? Hyperventilatiecoach Nicole Smit legt uit

Ademen met een mondkapje op zal niemands hobby worden. Krijg je er een zuurstoftekort van, adem je je eigen CO2 in? Hyperventilatiecoach Nicole Smit geeft bruikbare tips voor ontspannen ademen met een mondkapje op.

Krijg je het benauwd door een mondkapje?

Hyperventilatiecoach Nicole Smit legt uit hoe goed te ademen met een mondkapje op.

Hyperventilatiecoach Nicole Smit

Ademen door een mondkapje kan benauwd aanvoelen. Uiteraard is het niet prettig om iets voor je mond en neus te hebben, maar in principe zou het de adem niet in de weg moeten zitten.

Het benauwde gevoel heeft vaak ook te maken met onderliggende angst waardoor er ademhalingsproblemen kunnen ontstaan, je kunt gaan overademen.

“Corona is een onzichtbare vijand en als je overal mondkapjes om je heen ziet, associeer je dat met gevaar”, legt hyperventilatiecoach Nicole Smit uit in dit artikel in het AD. “We gaan sneller ademen met zo’n mondkapje, onze spieren spannen aan en zo wordt ons fight-or-flight-systeem geactiveerd. Dat maakt extra alert, maar zorgt ook voor extra interne onrust.”

Hoe blijf je goed ademen met een mondkapje op?

Al is het makkelijker gezegd dan gedaan, het advies is: probeer kalm te blijven. Er is in de meeste gevallen geen reëel gevaar, dus er is ook geen noodzaak om in paniek te raken met een mondkapje op.

Het gaat met name om rustig blijven ademen, door de neus. Eén tip die hyperventilatiecoach Nicole Smit meegeeft is simpel, maar waar: met een glimlach op je gezicht adem je altijd rustiger.

Angst, paniek en (chronische) hyperventilatie verminderen met behulp van je ademhaling

Nicole Smit is ook bekend van haar boek Werkboek Hyperventilatie, Angst en Paniek, dat ze schreef samen met hartcoherentietrainer en angst- en hyperventilatie-expert Katrien Geeraerts. Het is een heel helder en praktisch geschreven boek over stress, angst, (chronische) hyperventilatie en wat we eraan kunnen doen. De ademhaling speelt hierbij een cruciale rol.

Er zijn overigens veel mensen die chronisch hyperventileren en dat helemaal niet doorhebben, misschien geldt dat voor jou ook wel. Zeker wanneer je met ‘vage’ klachten kampt als hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, een kort lontje, paniekaanvallen, vermoeidheid en slaapproblemen, dan is het zeker een goed idee na te gaan hoe je ademt. De kans is groot dat hier grote winst te behalen valt.

Bron: Kun je een zuurstoftekort krijgen met een mondkapje op? En vier andere vragen (AD).


Bekijk ook: