Verbeter je slaap met deze 6 goede slaaphulpmiddelen

Na jarenlang een slechte slaper te zijn geweest, weet ik inmiddels: er is niets wat beter werkt voor een goede nachtrust, dan bewust ademhalen. Dan heb ik het niet alleen over een ademhalingsoefening doen vlak voor het slapengaan, eigenlijk gaat het om bewustzijn van je ademhaling de hele dag door. Want zo houd je je stresslevels onder controle, blijft je zenuwstelsel flexibel en gezond, en wordt ‘s avonds moe en voldaan in slaap vallen (uiteindelijk) een fluitje van een cent.

Er zijn veel tools en hulpmiddelen die helpen bij een betere ademhaling, en dus een betere nachtrust. Op een natuurlijke manier, dus zonder pillen en poeders. Hier som ik mijn favorieten op. Opdat ze jou ook mogen helpen.

1. De basis: oordoppen, slaapmasker, slaaptape

Laat ik beginnen met de basis: geen nacht slaap zonder oordopjes, een slaapmasker en slaaptape. Mocht je nu denken: slaaptape? Lees hier een artikel waarom je zoveel beter slaapt wanneer je je mond dichttapet. Slaap- of mondtape helpt je om de hele nacht door door je neus te ademen. Dit is super belangrijk en bevorderlijk voor je slaap, het zorgt er onder meer voor dat je zenuwstelsel kalmeert en dat je beter kunt herstellen.

Een slaapmasker is ook een gouden greep geweest. Ik heb zelf dit 100% verduisterende slaapmasker van Tempur, en kan oprecht niet meer zonder. Dit ding gaat overal mee naartoe, er komt geen straaltje licht door, zo fijn! Ook al ziet het er niet echt sexy uit ;-)

Dit slaapmasker is overigens ook erg fijn voor ademsessies en meditaties: je zit compleet in je eigen afgeschermde bubbel. De duisternis van een slaapmasker zorgt er ook voor dat de productie van melatonine wordt gestimuleerd, waardoor je makkelijker in slaap valt. Bovendien geeft de lichte druk van een slaapmasker rondom je ogen een ontspannend effect.

2. Verzwaringsdeken

Voor in de zomermaanden is dit niet ideaal, maar in de winter… Heerlijk om onder een verzwaringsdeken te slapen. Het maakt je slaap zoveel dieper en stabieler. De diepe, zware druk van een verzwaringsdeken stimuleert de aanmaak van oxytocine - ook bekend als het knuffelhormoon - en melatonine, het slaaphormoon. Ook worden de gelukshormonen serotonine en dopamine gestimuleerd, terwijl het stresshormoon cortisol afneemt.

Dankzij zo’n zwaar dekentje voel jij je veilig en geborgen en kalmeert ook direct je zenuwstelsel, waardoor je lichaam en mind kunnen ontspannen en in een diepe, herstellende slaap kunnen raken. Ik heb zelf het NAP LAB verzwaringsdeken van 7 kilogram. Heel relaxed.

3. Somnox adem- en slaaprobot

Somnox is mijn ultieme slaapmaatje. Mocht je hem niet kennen: het is een robot die kan ademen, in de vorm van een zacht kussen. Je gaat er heerlijk tegenaan liggen, volgt het kalme ademtempo dat je Somnox aangeeft, en de je kalmeert en slaapt binnen no-time. Somnox is echt een life saver, ook wanneer je je angstig of onrustig voelt. Het enige wat je hoeft te doen is liggen, ogen sluiten en het tempo volgen.

Ook al past de Somnox niet echt in je handtas, ik neem hem ook altijd met me mee wanneer ik op reis en uit logeren ben. Simpelweg omdat ik niet zonder kan. Er is niets wat me zo goed helpt met beter slapen als dit ademende kussen. Lees hier meer over mijn bevindingen met deze slaaprobot. Kijk op de website van Somnox voor meer ervaringen.

4. House of Deeprelax app

House of Deeprelax is wat mij betreft dé app die je helpt om volledig op de rem te trappen en tot ultiem diepe ontspanning te komen. En dus ook snel in slaap te vallen, want dat gebeurt meestal wanneer ik een sessie op zet (ook al staan er op de app ook mooie sessies voor ‘s ochtends en tussendoor).

House of Deeprelax biedt yoga nidra sessies, die je kunt zien als een soort geleide meditaties. Via de zachte, ontspannende stem van co-founder Eliane Bernhard word je snel naar een relaxed dromenland geleid - het werkt echt zo snel en krachtig! Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is te gaan liggen, een sessie naar keuze op te zetten en weg te glijden. De diepe ontspanning komt heel gauw en vanzelf, mark my words. Yoga nidra via House of Deeprelax is een hele fijne manier om, zowel fysiek als lichamelijk, diep te ontspannen en herstellen.

Er staan trouwens ook een aantal te gekke ademsessies in de app, dus check it out. Via deze link kan je een maand lang gratis proberen.

5. Moonbird ademhalingstool

Moonbird is een slimme, mooi uitziende ademhalingstool die je als een klein vogeltje in je hand legt, vervolgens voelt ademen en kan volgen met jouw ademhaling. Het apparaatje zet namelijk uit en krimpt in in je hand, en zo begeleidt moonbird je heel intuïtief in een kalmer ademritme. Ogen dicht, de zachte trilling voelen, mee ademen en ontspannen maar, het is super simpel.

Moonbird helpt om jouw ademritme - en je hartritme - te vertragen, waardoor je kalmeert, stressgevoelens en piekergedachten verminderen en je sneller kan inslapen en beter kan doorslapen. De mensen van moonbird hebben trouwens onlangs een onderzoek gedaan naar het effect van ademen met moonbird op slaapkwaliteit en kwantiteit, en de slaap van deelnemers bleek significant verbeterd dankzij het doen van ademhalingsoefeningen met moonbird.

De tool komt met een app waarin je ademhalingsoefeningen kunt selecteren en de effecten op jouw lichaam kunt volgen. Maar je kunt het toestel ook zonder app gebruiken, door er even mee te schudden. Zo hoef je ‘s nachts als je wakker wordt niet naar een scherm te staren, want dat wil je uiteraard liever niet. Mocht je willen testen, dan kan dat een maandje vrijblijvend, en met de code TBM5 krijg je 5% korting op moonbird.life.

NB. Tijdens Black Friday 2022 krijg je tot 28 november maar liefst €20 korting op moonbird met de code BF20.

6. Flowee spijkermatje

Dit is zo’n fijn ding om je avond relaxed mee door te brengen: een spijkermatje. Het lijkt misschien een gek idee, maar geloof me: liggen op zo’n matje ontspant gigantisch. Ik heb zelf de spijkermat van Flowee, oprecht een superding.

De scherpe puntjes van de Flowee prikkelen je zenuwuiteinden, waardoor je hersenen allerlei fijne stofjes aanmaken, zoals endorfine en serotonine. Dit zorgt voor extra ontspanning, vermindering van pijn en een betere nachtrust.

Naast meer ontspannen, minder fysieke pijn, minder piekeren, minder stress en beter slapen, is het liggen op Flowee ook een superfijne manier om je adem te vertragen (want je kunt niet anders dan traag ademen wanneer je op een spijkermatje ligt) en de dag volledig van je af te laten glijden. Elke avond tien minuten (of langer :)) op je spijkermat maakt een wereld (en nachtrust) van verschil. Je kunt Flowee 30 dagen vrijblijvend proberen.

Tot zover mijn tips en favoriete tools. Als je er meer hebt, laat gerust een reactie achter. Slaap lekker!


Bekijk ook: