Review Somnox 2 - Zo is het om te slapen met de nieuwste adem- en slaaprobot

Heb je Somnox al ooit ervaren? Onlangs heeft Somnox een geheel vernieuwde versie van hun adem- en slaaprobot op de markt gebracht: Somnox 2. Wat kan dit bijzondere apparaat en hoe is het om te ademen en slapen met een robot? Je leest het hier.

Langzaam ademhalen als antwoord op een slechte nachtrust

Zo’n vijf jaar geleden kwam Somnox met een compleet nieuwe oplossing voor alle slaapuitdagingen: de adem- en slaaprobot. Somnox is ‘s werelds allereerste robot die kan ademhalen en je zo begeleidt richting meer rust en ontspanning, in zowel je lijf als je hoofd. Somnox helpt je op deze manier om makkelijker in slaap te vallen, sust je terug in slaap wanneer je ‘s nachts wakker wordt en door kalmer adem te halen verbetert ook de algehele kwaliteit van je slaap.

Kalmeer je ademhaling en jij kalmeert vanzelf mee, het is een natuurwet.

Je ademhaling is wat dat betreft hét antwoord op een slechte nachtrust. Vertraag je adem, kalmeer je gedachten, ontspan je lichaam, dommel snel en lekker in slaap. Dit klinkt erg simpel, en dat is het in feite ook. Maar dat maakt het nog niet makkelijk.

Je ademhaling verloopt namelijk automatisch en je staat er niet altijd bij stil hoe je ademt. Laat staan dat de manier waarop je ademt een grote impact heeft op alle belangrijke lichaamsprocessen. Zo ook je slaap. Somnox helpt je op een fijne en intuïtieve manier je ademhaling te vertragen, waardoor je ontspant en beter kunt slapen.

Julian Jagtenberg Somnox

“Een uitgeruste wereld is een betere wereld”

Meer weten over Somnox en het bijzondere ontstaansverhaal dat er achter zit? Lees dan het interview met de founder, Julian Jagtenberg.

Hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantte voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie die daadwerkelijk helpt om stress te verminderen en beter te slapen.

De nieuwste versie van de Somnox adem- en slaaprobot

Sinds ik de eerste generatie Somnox in huis heb, is er vrijwel geen nacht voorbij gegaan dat ik hem niet heb gebruikt. Een gevalletje ‘kost een paar centen, maar dan heb je wel wat’. Oprecht een prachtige uitvinding die ik elke avond opnieuw omarm. In dit artikel lees je mijn ervaringen met Somnox.

Ondertussen vond Somnox het tijd voor een nieuwe versie van hun innovatie. Dit is de blauwe Somnox geworden (hieronder te zien naast zijn voorganger): ook een ‘robot’ die je helpt je ademhaling te vertragen om tot rust te komen en zo beter te slapen, maar dan slimmer, kleiner, lichter en zachter dan z’n oudere broertje. Mooier ook, als je het mij vraagt. Somnox is in een aantrekkelijk blauw stoffen jasje gestoken, als een knuffeldier met een hoge aaibaarheidsfactor.

Somnox adem en slaaprobot review

De nieuwe Somnox adem- en slaaprobot in blauw, en zijn voorganger op rechts.

Hoe werkt de Somnox adem- en slaaprobot?

De Somnox adem- en slaaprobot - zowel de eerste als tweede generatie - begeleidt je naar een langzame ademhaling. Het apparaat heeft een buikje waardoor je de ademhaling kan voelen, hij zet uit en krimpt in, als een echte ademhaling. Door deze bewegingen van de slaaprobot fysiek te voelen, pas je je eigen ademhalingsritme aan die van robot aan.

Door je ademhaling te vertragen, kunnen jouw lichaam en geest zich (makkelijker) ontspannen. Dat is een natuurwet: wanneer je je ademhaling kalmeert, kalmeer jij vanzelf mee. Bovendien is het focussen op je ademhaling een goede afleidingsmanoeuvre die je aandacht weghaalt bij je gedachten. Want in veel gevallen zijn het stressgedachten, zorgen en piekers die je ‘s nachts uit je slaap houden.

Stress en onrust zijn vaak de oorzaak van slapeloosheid. Dankzij een kalme ademhaling kan je snel en goed ontspannen.

Wanneer je onrustige gedachten hebt of de neiging hebt om over dingen te stressen, kun je (onbewust) de controle over je ademhaling verliezen. De ademhaling wordt snel en oppervlakkig, wat een negatieve invloed op je stressniveau én je slaap heeft. Daarentegen heeft een langzame en diepe ademhaling een positieve invloed op de mate van ontspanning, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

Somnox creëert ook een gevoel van geborgenheid, doordat de robot aanvoelt als een klein zacht knuffeldiertje is waar je je veilig en onbezorgd tegenaan kunt nestelen. Dat werkt troostend en geruststellend.

Daarnaast kan Somnox, als je wilt, rustgevende muziek, natuurgeluiden of zachte ruis afspelen. Kalmerende muziek en natuurgeluiden hebben een bewezen effect op op jouw gevoel van veiligheid, geborgenheid en ontspanning.

Voor wie is de Somnox adem- en slaaprobot geschikt?

Het logische antwoord is: iedereen die slecht slaapt. Dat zijn flink wat mensen, als je naar de cijfers kijkt. Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat maar liefst 63 procent van de Nederlanders niet positief is over zijn of haar eigen slaapkwaliteit.

De kracht van ademhaling is de meest natuurlijke, bewezen en effectieve manier om rust in je hoofd te krijgen en beter te slapen.

Maar niet alleen bij een slechte nachtrust kan Somnox een ideale tool zijn voor je. Somnox helpt je je ademhaling te vertragen, waardoor je meer ontspannen door het leven kunt gaan. We ademen automatisch, en vaak is dat niet optimaal: feit is dat de meeste mensen te veel en snel ademen.

Stress, in welke vorm dan ook, is vaak de boosdoener. In die zin doen we er dus allemaal goed aan onze ademhaling te vertragen, zoveel als we kunnen. Een trage ademhaling zorgt ervoor dat je af en toe op de rem kunt drukken, in een wereld waarin we meer ‘aan’ dan ‘uit’ staan. Dit bevordert je gevoel van kalmte en geluk en zorgt ervoor dat je energieker en gezonder kunt leven.

Een kalm adempatroon is niet iets wat je van de een op de andere dag bereikt, maar het is wel iets wat je kunt trainen. Somnox kan je hierbij helpen. Wanneer je regelmatig tijdens je dag momentjes pakt voor een kalmerende ademhalingsoefening, wen je je lichaam aan deze manier van ademhalen, waardoor je een patroon van te snel en te oppervlakkig ademen - iets wat veel mensen chronisch doen - kunt doorbreken.

Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe Somnox en de eerste generatie?

Dat is natuurlijk wat je wilt weten. Hier de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe Somnox adem- en slaaprobot en zijn voorganger op een rij:

1. Nieuwe looks: mooier, zachter en compacter

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe Somnox, is zijn nieuwe looks en afmeting. De robot is mooier (vind ik ;)), zachter, compacter en handzamer. De ‘look’ en de ‘feel’ heeft duidelijk een upgrade gekregen. En doordat hij kleiner is, is deze Somnox geschikt om ook overdag te gebruiken, tijdens je meditatie bijvoorbeeld.

2. Verbeterd geluid en meer opties

Ook het geluid van Somnox is verbeterd. Via de app kun je (optioneel) kiezen voor meditatiemuziek, natuurgeluiden en roze of witte ruis. Dit versterkt het kalmerende effect dat de robot op je heeft. Op de robot zelf kies je de sterkte van het geluid. En er komt flink wat geluid uit dit knappe robotje, als je dat wilt. I’m impressed.

Goed te weten: op dit moment kan je geluiden kiezen via de bijbehorende app, later komt hier de feature van audiostreaming via Wifi en Bluetooth bij. Hierdoor kun je via je Somnox adem- en slaaprobot ook naar je eigen favoriete playlists of ontspannende geluiden luisteren.

3. Verbeterde ademhaling

Ook de manier waarop de robot ademt, is verbeterd. De ademhaling van de nieuwe Somnox is minder goed te horen en beter te voelen, doordat hij ook aan de zijkanten licht uitzet, en niet alleen naar voren. Hierdoor kun je de robot op meerdere manieren vastpakken of er tegenaan liggen, en zijn ademhaling nog steeds goed volgen.

De ademhaling van deze Somnox is dus beter te voelen, en dat maakte meteen dat ik er even aan moest wennen. Hij ademt wat minder subtiel dan de eerste generatie Somnox, en het voelde voor mij wat sterk in het begin, misschien zelfs een beetje ‘te’. Maar inmiddels ben ik twee weken slapen met de nieuwste Somnox verder, vind ik het super fijn en zou ik niet anders meer willen. Maar even wennen was het dus zeker wel.

Dat wordt overigens ook duidelijk uitgelegd door Somnox zelf: geef jezelf tijd te wennen aan de slaaprobot. Er zijn veel mensen die hem een keer gebruiken, het niks vinden en hem direct weer aan de kant leggen. Dat is eeuwig zonde, want het kost een paar weekjes voordat je er fijn tegenaan kunt liggen, ontspannen en slapen. Gun jezelf dus die tijd, en vel dan pas je oordeel.

Conclusie: is de nieuwe Somnox adem- en slaaprobot beter dan zijn voorganger?

Ik zei het al eerder: ik ben fan van Somnox. Dat was ik al van de eerste, en nu ook van de tweede. De nieuwe Somnox is een prachtige upgrade van zijn voorganger, maar die was ook al goed en die gebruikte ik ook elke avond.

Dus als je al een eerste generatie Somnox hebt, is er op zich geen noodzaak om de nieuwe versie ook aan te schaffen. Deze werkt ook nog steeds fantastisch om mee te kalmeren, ontstressen en in slaap te vallen. Maar heb je er nog geen: ga dan zeker voor de nieuwste Somnox, die is simpelweg zachter, fijner en mooier :)

Somnox adem- en slaaprobot zelf ervaren?

De enige manier om erachter te komen wat Somnox voor jou kan doen, is door hem zelf te testen. Dit mag altijd vrijblijvend, dertig dagen. Die tijd heb je ook wel nodig, zoals ik eerder aangaf, want het duurt eventjes voordat je gewend bent met een robot te slapen. Gun jezelf die tijd dan ook.

Wanneer je slecht slaapt of veel stress ervaart in je leven, is je ademhaling zeker iets waar je aandacht aan mag (nee: moet) besteden. Hier vind je de sleutel tot succes. Somnox is hierbij een te gek hulpmiddel: zowel een begeleider als een stok achter de deur, die het supermakkelijk maakt om je adem te vertragen.

Je koopt de Somnox adem- en slaaprobot voor €549. Ja, best een fors bedrag, maar het is oprecht alle euro’s waard, als je het mij vraagt. We geven zoveel geld uit aan kleding, abonnementen, koffie, pillen, poeders en weet ik niet wat. Je nachtrust is zoveel malen waardevoller dan dat alles. Als je het zo bekijkt, is eenmalig zo’n bedrag uitgeven aan je gezondheid peanuts natuurlijk. Bovendien: het werkt. En vind je toch van niet, krijg je je geld gewoon weer terug.

Update! Somnox biedt nu ook een ‘try & buy’ optie. Je hebt hem dan al voor €34,95 per maand - als een soort leasemodel. Kijk op Somnox.com voor meer info.


LEES OOK: