Blijven Ademen: de bestseller over de adem die niet op je lijstje mag ontbreken

Er zijn veel technieken die je helpen ontspannen, maar er zijn er maar weinig zijn zo laagdrempelig, krachtig en bovendien meetbaar als hartcoherentie. Het boek Blijven Ademen legt je dit op eenvoudige wijze uit.

Onlangs verscheen een vernieuwde versie van dit praktische en heldere boek waarvan inmiddels meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht. De auteurs, Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland, leggen hier uit waarom ze het boek geschreven hebben en welke mooie feedback ze tot nu mogen hebben ontvangen.

Blijven Ademen: Hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress

Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland, schrijvers van het boek Blijven Ademen.

Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland, schrijvers van het boek Blijven Ademen.

Kort over het boek: Blijven Ademen is een super eenvoudig en doeltreffend geschreven boek dat geheel gericht is op het bewerkstelligen van hartcoherentie.

Hartcoherentie als antwoord op - zoals de schrijvers zelf zeggen - burn-out, hyperventilatie en stress. Maar feitelijk is hartcoherentie de beste toestand waar je je lichaam in kunt krijgen, je hele systeem kan zo namelijk optimaal zijn werk doen. Dat ga je vervolgens vanzelf merken in je gezondheid, fitheid, gemoedstoestand, stresslevels, slaap en nog zoveel meer.

Dit boek werkt als een coachingstraject, je doorloopt de stappen over een aantal weken tijd, en gaat hierin steeds een stapje verder in je proces naar een gebalanceerd zenuwstelsel. De schrijvers gaan in de vernieuwde editie nog dieper in op het fenomeen stress, gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Maar nog altijd in voor iedereen verstaanbare taal.

Tijd voor een aantal vragen aan de auteurs zelf. Hier vertellen Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland, twee bekende Belgische hartcoherentiespecialisten, over het ontstaan en de vernieuwde versie van hun boek.

Waarom hebben jullie Blijven Ademen geschreven?

Katrien: “Naar aanleiding van een artikel over hartcoherentie in een magazine, heeft een uitgeverij contact met ons opgenomen: ze wilden er graag een boek over maken. Met veel plezier - en ook met wat gezonde spanning - ben ik met Louis hiermee aan de slag gegaan. Het doel was om de hartcoherentietechniek, waar we beiden zelf door geholpen geweest zijn bij onze eigen burn-out, meer kenbaar te maken. Zo eenvoudig, maar oh zo effectief, én wetenschappelijk onderbouwd.

We wilden de techniek meer op de kaart te zetten, zeker voor mensen met een burn-out, angst of hyperventilatieklachten. Maar net zo goed voor therapeuten, kinesisten / fysiotherapeuten en psychologen om hartcoherentie in hun praktijk aan te kunnen bieden, zowel preventief als curatief.”

Wat is er nieuw in de vernieuwde versie?

Louis: “In de hartcoherentiecoach opleidingen die ik geef, komt al een tijdje de polyvagaal theorie van prof. Stephen Porges aan bod. Deze zienswijze op de werking van je zenuwstelsel geeft een nieuwe, unieke kijk op ons gedrag in tijden van stress. Bovendien geeft de theorie ook mooi aan dat wij mensen andere mensen nodig hebben om ons veilig te voelen en zelfs om te herstellen van chronische stress en burn-out. 

Deze kennis over de werking van je zenuwstelsel geeft inzicht in je eigen gedrag, maar ook (h)erkenning dat je bijvoorbeeld lijdt onder stress of dat je in een burn-out bent. (H)erkenning van je eigen toestand is het begin van herstel en heling.

In de oude editie van Blijven Ademen ontbrak dit stuk nog. Nu loopt het fantastische verhaal van Porges als een rode draad door het boek. Het zal de lezer nog meer inzichten geven over zijn eigen levenscontext. We hebben dit alles in het boek op een zodanige eenvoudige wijze gebracht, dat iedereen deze complexe wetenschappelijke kennis kan begrijpen.

Daarnaast is het hoofdstuk over hyperventilatie sterk uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke inzichten en het aanreiken van handvaten hoe je het beste kunt omgaan met dit “beest”, zoals Katrien het zegt.”

Er zijn inmiddels al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Wat zijn de reacties tot nu toe?

Katrien: “Ik voel me erg dankbaar omdat ik zie dat het boek een verschil maakt in het leven van mensen in nood. Het boek geeft je geloof en vertrouwen, inzicht en informatie en handige makkelijke oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

Ik ben dankbaar voor alle mooie feedback, waarvan er ééntje mijn hart trof:

Het was alsof iemand een arm om me heen sloeg tijdens het lezen van het boek, eindelijk een boek waardoor ik mijn energieloosheid beter kan begrijpen en er écht iets aan kan doen.

Louis: “We horen veel terug dat lezers het boek helder, in een voor iedereen verstaanbare taal geschreven vinden. De voorbeelden uit de praktijk zijn echte getuigenissen waarin lezers zich herkennen. Ze lezen als het ware hun “eigen verhaal” in het boek. Sommigen zeggen dat het een “doe”-boek is, met handvaten waarmee je daadwerkelijk zelf aan de slag kan.

Waar ik nog het meest dankbaar voor ben zijn de sms-jes en mails die je krijgt van mensen die getuigen dat het boek net op tijd kwam om hen te redden, dat het boek hun leven heeft veranderd, dat ze door het boek nu bewuster in het leven staan en meer kiezen voor een goede balans tussen werk en privé. Daar worden we “hartcoherent” van, want dat gaat recht naar ons hart. Wat een boek al niet kan doen!”


Meer weten?

Je vindt de vernieuwde versie van Blijven Ademen onder meer op Bol.com.

Lees ook dit interview met Katrien Geeraerts, waarin ze alles vertelt over haar eigen burn-out, hoe ze hieruit is gekomen en welke tips ze voor jou heeft.


hartcoherentie-moonbird.jpg

Tip: ademen met moonbird

Nog een goede tip om je hartcoherentie op een makkelijke én leuke manier te trainen: ademen met moonbird.

Dit mooie en slimme apparaatje wordt ook genoemd in het boek. Moonbird werkt als een ademcoach in je hand: hij zet uit en krimpt in en op dat tempo adem je mee. Via de app kan je bovendien je coherentie meten, dus je ziet meteen wat de oefeningen met je doen. Ontspannen was nog nooit zo makkelijk.

Meer info over moonbird vind je hier.