Deep: een therapeutische game die met ademhaling je angst vermindert

Een kalme, trage buikademhaling helpt direct om je lichaam rustig te krijgen. Vanuit die gedachte is Deep ontwikkeld: een meditatieve virtual reality game waarin alles draait om de ademhaling.

Deep: een meditatieve virtual reality game gestuurd door de ademhaling

Deep is een game, maar niet per se een die je speelt voor je plezier. Het is namelijk een angtsinterventie, bedoeld om je te helpen kalmeren wanneer je het nodig hebt. Op momenten waarin je angst ervaart, of iets spannends voor de boeg hebt, denk aan een presentatie of een moeilijk gesprek.

Zet Deep aan, plaats de VR-bril op je hoofd en riem de band om je buik. Het spel is zo ontworpen dat je alleen vooruit komt als je buik beweegt, dus wanneer je een buikademhaling maakt. Pretty clever.

For the player it’s simple, yet it’s hard to explain how much better it made me feel... Just five minutes strapped to Deep’s breathing device felt remarkable.
— Joe Donnelly, Vice

Deep werkt op basis van biofeedback. Je krijgt realtime feedback over hoe jij je ademhaling gebruikt. En merkt wat dit vervolgens doet met je lichaam. Het is een prachtige samensmelting van design en wetenschap: een trage buikademhaling helpt om gevoelens van stress en angst onder controle te krijgen, maar vaak is daar wel hulp of een stok achter de deur bij nodig. Het idee is dat Deep als vorm van therapie wordt ingezet en je je spelenderwijs bekwaamt in een rustige buikademhaling.

Lees ook: KAN BEWUST ADEMEN JE MINDER ANGSTIG MAKEN?

De kracht van de ademhaling bij angst

Ervaar je emotioneel ongemak? Een aanval van paniek, angst of stress? Je adem is dan de beste tool waarmee je je emotionele staat kunt shiften, supersnel, in het moment.

We worden de hele dag getriggerd door dingen die in onze buitenwereld gebeuren. Iedereen reageert daar anders op, afhankelijk van jouw ervaringen in het leven, en je interpretaties en overtuigingen hierbij. We hebben het vaak niet door: er gebeurt iets en ons lichaam reageert pijlsnel in de vorm van fysieke reacties, gedachten en gevoelens.

Dit zijn onbewuste processen waarvan we vaak denken dat we er geen invloed op hebben. Maar niets is minder waar. We kunnen er wel degelijk iets mee doen, door een interventie te plegen op onze innerlijke werking. De simpelste, snelste en meest effectieve manier om dit te doen, is via je ademhaling. Onze adem is het allereerste waar ons zenuwstelsel op reageert, het is letterlijk de poort naar binnen. Ons interne systeem reageert dus altijd en bovendien direct op onze adem.

Adem op een rustige manier, en je gaat je ‘vanzelf’ rustiger voelen. Het een is een direct gevolg van het ander. In je hersenen zit een soort 'pacemaker' met neuronen die als spionnen werken en continu je ademhaling in de gaten houden. Ze reageren met emoties, op basis van wat zij zien in jouw adempatroon.

Een kalme ademhaling vertelt de 'pacemaker' in je hersenen dat alles veilig en onder controle is. Er is geen gevaar om voor weg te lopen, het lichaam kan ontspannen en je hoofd hoeft zich niet druk te maken. Langzaam ademen werkt zodoende als een afstandsbediening voor je zenuwstelsel.

Meer info

Kijk op NRC.nl voor een interview met de makers van Deep. Of check de website: exploredeep.com.

Wil je zelf met je ademhaling en biofeedback aan de slag, kijk dan ook eens naar moonbird: een ademhalingstool die past in de palm van je hand, je begeleidt in het doen van kalmerende ademhalingsoefeningen en bovendien live biofeedback geeft over wat de oefeningen doen met je lichaam. Werkt superkrachtig.