Ademwerk en systemisch werk: waarom deze combinatie zo goed werkt

We zijn meer en meer bezig met persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. En dat is niet zo gek: blijven leren, dingen uitproberen en jezelf verbeteren zorgen - uiteindelijk - voor een tevredener leven, met meer voldoening en innerlijke rust.

Naast dat de populariteit van ademwerk een vlucht neemt, zie je ook steeds meer aandacht komen voor systemisch werk. Dat wekte mijn interesse, zodoende kwam ik terecht bij adem- en verandercoaches Marieke Rolloos en Heleen Langeveld. Zij zien een prachtige combi in adem- en systemisch werk en organiseren dagen waarin beide methoden centraal staan. Ik was bij een van hun dagen aanwezig, hoe dat was lees je hier.

Wij zien in alle ademsessies die wij begeleiden hoeveel ruimte er ontstaat als je systemische blokkades vrij-ademt.
— Marieke Rolloos & Heleen Langeveld
Marieke Rolloos, Heleen Langeveld, Adem en verandercoaches

Marieke Rolloos (links) en Heleen Langeveld

Marieke vertelde al eerder haar verhaal aan The Breathwork Movement, lees meer in dit interview.

Systemisch werk: een krachtige manier om patronen te herkennen én doorbreken

Wat ademwerk inhoudt en wat dit voor je kan doen, is op dit platform tot in detail te lezen. Zie bijvoorbeeld dit artikel, dat ingaat op waarom de adem zo’n krachtige tool is voor zelfheling, inzicht en persoonlijke groei.

Systemisch werk behoeft voor sommigen wellicht nog wat uitleg. Deze methodiek gaat uit van de onderlinge relaties en geeft je inzicht in jouw plek in het systeem, en je verhoudingen met anderen binnen dit systeem. Dit kan elk systeem zijn - zoals werk, vrienden, maatschappij - maar over het algemeen hebben we het over je familiesysteem, aangezien dit de grootste imprint op je leven heeft. Hoe ben je gevormd tot wie je bent? Hoe verhouden de leden binnen jouw gezin zich tot elkaar? Welke patronen herken je, en waar loopt het vast?

Ook al ben je je er niet altijd van bewust, jouw familiesysteem drukt een grote stempel op jouw leven en vormt je tot wie je bent. Systemisch werk is een manier om die verhoudingen te doorgronden en patronen te doorbreken. Het kan leiden tot inzicht, acceptatie en een sleutel tot oplossingen. En dat kan enorm opluchten.

De combinatie van ademen en systemisch werk is een bijzondere. Het zorgt voor bewustwording, nieuwe inzichten en meer licht en lucht in je leven.

De Ademplek in Delft: een dag vol adem- en systemisch werk

Op zondag 7 november 2021 zocht ik adem- en verandercoaches Marieke Rolloos en Heleen Langeveld op, beide zeer ervaren in en met een grote passie voor zowel ademwerk als systemisch werk. In een waanzinnige loods genaamd De Loft Studio in Delft werd door hen een workshopdag georganiseerd, als een 1-day retreat volledig in het teken van ademwerk en systemisch werk.

De dag duurde van 10:00 tot 17:00 en we waren met een mooie club van 12 mensen. Na wat koffie, thee en een warme introductie van beide coaches, was het tijd voor een voorstelronde. En dan niet een standaard rondje zoals je gewend bent (wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan, waarom ben je hier?), maar het was - heel verfrissend - meteen een systemische kennismaking met elkaar.

Aan de hand van onze vijf vingers gingen we de kring rond. Elke vinger stond voor een vraag, waarop je antwoord mocht geven. De duim: Waar ben je goed in? Wijsvinger: Waar ligt op dit moment jouw focus? Middelvinger: Waar ben je helemaal klaar mee? Ringvinger: Waar blijf je trouw aan? Pink: Waar wil je in groeien?

Ik vond dit een hele mooie manier van de dag met elkaar starten en elkaar in vertrouwen nemen. Zonder hele verhalen te hoeven delen over wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt. Door deze intro begrepen we elkaar, stelden we ons open en werd de groep een plek waar in vertrouwen en met respect gewerkt kon worden die dag. En dat was ook precies de bedoeling.

Meditaties, visualisaties, ademwerk, systemisch werk

Om te landen op deze dag en contact te maken met ons gevoel, werden we eerst geleid in een rustgevende meditatie, die ons terugbracht naar onze kindertijd, onze verwekking en zelfs daarvoor. We zijn allemaal gevormd door de manier waarop er voor ons gezorgd is, of het gebrek hieraan.

“Je moeder heeft het altijd gedaan!”, grapte Heleen, en dat is in feite ook zo. Als ouder kun je nooit volledig tegemoet komen aan alle behoeftes van een kind, al zijn je intenties nog zo goed. We lopen allemaal deuken op in ons kind-zijn, de een wat dieper dan de ander. Stuk voor stuk krijgen we te maken met gevoelens van onzekerheid, angst, gemis en verdriet. Iets waar we in ons latere leven tegenaan lopen en dan weer mee aan de slag mogen. Zucht ;-) Gelukkig is er zoiets als adem- en systemisch werk.

Ademwerk & systemisch werk: een mooie combi

Dat ademwerk en systemisch werk een prachtige combi is en elkaar goed versterkt, bleek wel uit deze dag. Dankzij de meditaties en visualisatietechnieken konden we contact maken met onze pijnlijke (kind)stukken en blokkades, zonder dat we deze open en bloot op tafel hoefde leggen. Allemaal heel liefdevol en discreet. En dankzij de mooie ademsessies (een in de ochtend en een in de middag - met een heerlijke lunch in het midden) kregen we de kans deze gevoelens te omarmen, (her)beleven, en ze uit ons systeem te blazen. Letterlijk.

Zoals Heleen zo mooi uitlegde: ademen is als een waterijsje eten in de wind. Wanneer je in de wind staat, smelt zo’n ijsje veel sneller. Zo is dat ook zo met je adem. Wanneer je gaat ademen, blaas je een wind door heel je systeem en doorkruis je in no-time allerlei lagen in jezelf. Lagen waar je met je denken niet bij kunt komen. De adem brengt je op reis in jezelf, maakt vastzittende emoties los en brokkelt innerlijke blokkades af. En het mooie is: waar de adem je ook heenbrengt, je wordt altijd thuis gebracht.

Ook een ademdag met systemisch werk ervaren?

Ik kan je dit van harte aanraden, dit is een grote vorm van zelfzorg die we onszelf niet altijd gunnen. Maar die ons zoveel oplevert als we het wel doen. Kijk op de website van Marieke of Heleen voor komende events.

NB. De dames geven ook mooie ademavonden, voor nu gepland op 9 december 2021, 27 januari en 24 februari 2022. De sessies zijn van 19:30 tot 22:00 uur en de kosten bedragen €65. Er is plaats voor 6 tot 8 personen. Aanmelden kan via mariekerolloos.nl. Enjoy!


Op zoek naar een goede ademcoach bij jou in de buurt?
Check de Ademcoach Finder ↴