"De adem brengt je op plekken waar je met woorden niet bij kunt komen" - Marieke Rolloos

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met adem- en verandercoach Marieke Rolloos.

De adem brengt je op plekken waar je met woorden niet bij kunt komen.

Marieke Rolloos - Adem- en verandercoach

Marieke Rolloos ademcoach2.jpg

Marieke Rolloos haar passie voor ademwerk is groot. Net als haar passie voor het leven, voor veranderen, lachen, spelen, experimenteren, hard werken, positief denken, haar hart volgen en genieten van het leven. Marieke heeft twaalf jaar een creatief atelier gerund, waarna ze besloot: ‘Ik ga mijn focus volledig leggen op coaching en ademsessies’. En zo geschiedde. De afgelopen jaren heeft Marieke zich met veel motivatie én lol verdiept in NLP, systemisch werk, ademwerk, coaching en lichaamsgerichte traumatherapie. Daar zet ze zich nu met heel haar hart voor in.

Je kunt bij Marieke terecht voor 1-op-1 en groepssessies. Ook verzorgt ze, samen met ademcollega Heleen Langeveld, adem 2-daagses, waarin je adem- én familiepatronen centraal staan. Marieke begeleidt veelal mensen die moeite hebben met zichzelf te zijn, worstelen met een trauma en belemmerende overtuigingen. Marieke: “Met behulp van de verbonden ademhaling, NLP en systemisch werk maken we weer ruimte in het lijf en leven. Het systemisch werk neem ik altijd mee in de ademsessies. Als ik met iemand werk, kijk ik gelijk door een systemische bril en die informatie neem ik mee in de ademsessie. Supermooi proces!”.

Waar komt de passie voor de adem vandaan, wat heeft het Marieke zelf gebracht? En welke tips heeft ze voor jou? Je leest het hier.

Als ik enthousiast raak van iets wil ik daar alles van weten en dompel ik me helemaal in die materie.

Hoe is de adem op jouw pad gekomen?

Marieke: “Sinds enkele jaren begeef ik me op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Ik ben in eerste instantie gestart met NLP en systemisch werk. Met Heleen (Langeveld, ook ademcoach, red.) ben ik een keer naar een verbonden ademgroepssessie geweest, daar werd ik direct gegrepen door de kracht van de ademhaling.

Als ik enthousiast raak van iets wil ik daar alles van weten en dompel ik me helemaal in die materie. Ik ben bij Annette Weers (ademopleider, red.) in de leer gegaan en heb daarnaast allerlei ademsessies ondergaan bij verschillende ademwerkers. Ik ben me blijvend aan het verdiepen in ademwerk. Dat is heerlijk!

Bij mijn eigen ademsessies zet ik naast muziek ook instrumenten in: sjamaandrums en rammelinstrumenten. Deze oerklanken zetten de sessies extra kracht bij. Ook nodig ik de mensen uit tijdens de sessies geluid te maken en te bewegen. Dat werkt heel bevrijdend!”

De adem kan zoveel voor je doen zonder dat je allerlei middelen hoeft in te nemen.

Wat heeft ademwerk jou gebracht?

“De kracht van de adem heeft me versteld doen staan. Je kunt met je adem zo volledig in contact komt met je onbewuste, oude pijnen loslaten en ze je lichaam uitwerken. Daar kun je met woorden niet bij komen.

Ik voel me sinds ik kennis gemaakt heb met het ademwerk lichter in mijn lijf, rustiger en meer gegrond. Waar ik voorheen alle kanten op stuiterde, voel ik me nu meer gecenterd. In de ademsessies die ik onderging, zag ik heel duidelijk dat dit mijn pad is: mensen begeleiden in een fase in hun leven met behulp van adem.

Daarnaast voel ik me meer verbonden met zowel mezelf als de mensen en de wereld om me heen. Ook voel ik meer compassie. Graag zou ik zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met de adem, omdat het zoveel voor je kan doen zonder dat je allerlei middelen hoeft in te nemen.”

Voordat ik ga slapen, adem ik een paar minuutjes lang uit en val dan eigenlijk gelijk in slaap.

Wat is jouw dagelijkse ademritueel?

Marieke Rolloos ademcoach6.jpg

“Mijn dag start vroeg. Om 6 uur ga ik eruit en doe ik gelijk m'n hardloopkleding aan. Met de buurman en hond maak ik een rondje: ik ren naar de plaatselijke plas, ik plons in het water (het hele jaar door) en hol weer naar huis. Dit is een heerlijke start van de dag, zeker in de winter.

De douche staat thuis op koud. Daarnaast doe ik graag een korte meditatie in de ochtend. Gedurende de dag neem ik korte pauzes om even bewust te ademen. Tussendoor maak ik ook graag een dansje :-) Voordat ik ga slapen, adem ik een paar minuutjes lang uit en val dan eigenlijk gelijk in slaap.”

Blijf goed naar je lijf luisteren en forceer niets. Je adempatroon heeft je gebracht waar je nu bent.

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Zelf heb ik veel baat bij een langzame ademhaling: 5 tellen in en 5 tellen uit, of 5 tellen in en 10 tellen uit. Het mooie hieraan vind ik dat je gelijk je lijf rustig voelt worden, je hebt gelijk resultaat.

Mijn advies is om goed naar je lijf te blijven luisteren en niets te forceren. Je adempatroon heeft je gebracht waar je nu bent. Bewustworden van je adempatroon is belangrijk. Hoeveel keer per minuut adem je? Waar zit je ademhaling? Adem je hoog in je borst, middenrif of buik? Daar begint het mee.

Ik raad aan om samen met een ademcoach te kijken hoe je je adem kunt optimaliseren, je je lijf lichter kan maken en meer in flow kunt leven.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Het Nieuwe Ademen van James Nestor. En natuurlijk promoot ik ook graag mijn eigen werkboek: Terug naar de Fabrieksinstelling.”


Marieke Rolloos

Meer weten over Marieke en haar werk? Kijk op Mariekerolloos.nl. Daar vind je ook meer info over de ademtweedaagse die ze organiseert samen met Heleen Langeveld.
Volg Marieke via Instagram of Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.