“Het is onze missie met moonbird om mensen zich beter te laten voelen door beter te ademen” - Stefanie Broes

Het werken met de adem gebeurt al zo lang als er mensen bestaan, het is sinds recent dat de populariteit en bekendheid van ademwerk een vlucht neemt.

Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, ademhalingstools, ademtrainingen, ademretraites en ga maar door, om je de juiste begeleiding en inspiratie te kunnen bieden: een mooie beweging.

Het is onze missie met moonbird om mensen zich beter te laten voelen door beter te ademen.

Stefanie Broes, co-founder van moonbird

Stefanie en Michael Broes, founders van Moonbird

Stefanie en Michael Broes, founders van moonbird

Wanneer ik mooie producten en diensten ontdek die je helpen met een betere en gezondere ademhaling, ben ik direct nieuwsgierig: wie zit erachter en hoe is het idee ontstaan? Er zit namelijk altijd een goed en nobel verhaal achter.

Zo ook bij moonbird, een prachtig vormgegeven ademhalingstool. Toen ik moonbird voor het eerst voorbij zag komen, was ik direct geïntrigeerd. Niet alleen door het oogstrelende design, maar ook door het idee achter het compacte apparaatje, dat heerlijk in je hand ligt. Moonbird helpt jou beter ademhalen waardoor je spanning en stress onder controle krijgt.

Ik ben altijd benieuwd naar het ontstaansverhaal van zo’n innovatie. Moonbird komt uit België en is ontwikkeld door Stefanie en Michael Broes, broer en zus. Ik sprak met Stefanie, die hier het verhaal achter hun ademhalingstool deelt, net als welke rol meditatie en ademhalen in haar leven speelt en hoe ze het dagelijks inzet voor meer rust en ontspanning.

Het goed zorgdragen voor je mentale welzijn mag een cooler image krijgen, we willen met moondbird bekend staan als hét merk dat er iets positiefs van maakt.

Van biomedische wetenschappen naar de ontwikkeling van een ademhalingstool

Stefanie: “Ik heb een master in de biomedische wetenschappen, een master in de rechten (IP and ICT law) en ik ben gepromoveerd in de farmaceutische wetenschappen. Voordat ik samen met mijn broer Michael, die een economische achtergrond heeft, moonbird startte, heb ik gewerkt in twee andere start-ups: een medical device bedrijf en een D2C-bedrijf dat e-bikes maakt, genaamd Cowboy.

Ik was al jaren bezig met meditatie en yoga. Omdat ik hier zelf de heilzame effecten van heb ondervonden, wilde ik dit breder toegankelijk maken. Ook wilde ik meditatie en ademhaling uit de zweverige of soms stoffige hoek trekken. Het goed zorgdragen voor je mentale welzijn mag wat mij betreft een cooler image krijgen, we willen met moondbird bekend staan als hét merk dat er iets aantrekkelijks en positiefs van maakt.”

We hebben met verschillende fruitsoorten getest wat het beste in de hand lag, dit bleek uiteindelijk een avocado te zijn.

Hoe is het idee voor moonbird ontstaan?

“Ik merkte in mijn omgeving dat veel mensen kampten met stress, angst- en slaapstoornissen. Allemaal stonden ze open voor een niet-medicamenteuze aanpak, maar niet iedereen lukte het zo makkelijk aan de slag te gaan met meditatie en ademhaling. Terwijl daar wel de sleutel ligt.

Moonbird Ademhaling.jpg

Met ondersteuning van een een app of iets dergelijks lukt het vaak beter, maar dit is niet altijd even gewenst: mensen willen liever wegblijven van het 'digitale'. Dit was waar het idee ontstond voor een 'slimme stressbal' die je op intuïtieve wijze begeleidt bij je ademhaling.

Mijn broer en ik zijn met dit idee aan de slag gegaan. Bij het onderzoeken van de juiste vorm, hebben we met verschillende fruitsoorten getest wat het beste in de hand lag, dit bleek uiteindelijk een avocado te zijn. Vandaar de shape van moonbird.

Het is onze missie om mensen zich beter te laten voelen door beter te ademen. We hebben hiermee internationale plannen, maar we willen vooral een heel fijn bedrijf uitbouwen waar mensen graag werken om een positieve impact maakt op mensen, waar op aarde die dan ook zitten.”

Mijn hele manier om met zaken om te gaan is veranderd sinds ik met meditatie en ademhaling in aanraking ben gekomen.

Hoe werkt moonbird?

Lees meer over moonbird en wat de tool allemaal kan in deze review -> moonbird: makkelijker ontspannen en beter slapen dankzij deze ademhalingstool.


Waar is jouw liefde voor de ademhaling ontstaan?

“Ik doe al heel lang aan yoga en een paar jaar geleden volgde ik voor het eerst een meditatiecursus. Het klinkt cliché, maar voor mij was dat life changing. Mijn hele manier om met bepaalde zaken om te gaan is veranderd sinds ik hiermee in aanraking ben gekomen.

Door te leren focussen op mijn ademhaling (een veelgebruikte meditatietechniek), ontdekte ik hoe onze ademhaling echt de brug vormt tussen ons lichaam en onze geest. Door nu, op dit moment, mijn aandacht naar mijn ademhaling te brengen, kan ik heel snel inchecken bij mezelf. Adem ik hoog en sneller? Dan ben ik gestrest en weet ik dat ik het beste even een adem- of meditatiepauze neem. Wanneer ik langzaam en rustig adem, ben ik in balans.”

Tijdens onze morning call doen we een sessietje van één minuut rustig samen ademen. Dit werkt heel verbindend en is ideaal om je dag mee te starten.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

Moonbird Ontspannen Stefanie Broes

“Ik zou willen dat ik elke ochtend en avond twintig minuten aandachtig ademende of mediteerde. Helaas ben ik niet hét schoolvoorbeeld van hoe je het dagelijks doet. Ik ben iemand die hier met periodes meer aandacht aan schenkt en dan soms weer wat minder, het komt en gaat.

Uiteraard ben ik er op professionele wijze wel elke dag mee bezig. Ik probeer wanneer ik aankom op werk steeds een korte sessie van vijf of acht minuten te doen. Tijdens onze morning call doen we ook een sessietje van één minuut waarin we rustig samen ademen. Dit werkt heel verbindend en is ideaal om je dag mee te starten.

Ook gebruik ik moonbird om mee in te slapen wanneer me dit niet goed lukt, iets wat wel eens kan voorkomen.”

Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?

Het no-nonsense meditatieboek van Professor Steven Laureys is een zeer goede introductie tot bewustzijnstechnieken. Hij pakt het aan op een niet-zweverige en wetenschappelijke manier, iets wat ik met mijn research-achtergrond zeker weet te appreciëren.

Het is echt een goed boek voor iedereen, voor zowel de beginner als voor de meer ervaren mediteerder. Mijn favo tip uit het boek? 'Je doet wat je kan', omdat dit de druk wegneemt bij mediteren als iets wat je moét doen van jezelf. We moeten immers al zo veel van ons zelf ;-).”


Minder stress, beter slapen - ervaar moonbird zelf

Klik hieronder voor meer informatie over moonbird. Je haalt hem in huis voor €159.

Meer lezen over wat moonbird is en wat de tool kan? Lees ook deze review.