Hoe is jouw ademhaling tijdens je slaap?

Sinds de opkomst van wearables als Fitbit, Oura en Apple Watch, kunnen we veel meten. Onze dagelijkse stappen, onze hartslag, de mate van herstel en ook onze ademhalingsfrequentie tijdens onze slaap. Wat zegt dit laatste getal?

Gemiddelde ademfrequentie tijdens slaap

De vraag rees bij mij, nadat ik op zowel mijn Fitbit als Oura ring ontdekte dat er een functie is die jouw ademhalingsfrequentie meet, tijdens je slaap. Ik zag in beide apps dat de mijne rond de twaalf keer per minuut lag, en ik schrok hier nogal van. Twaalf keer!? We doen zo ons best om onze ademhaling tijdens de dag naar beneden te brengen tot zo’n zes ademhalingen per minuut in rust, en dan tijdens slaap, diepe rust zou je denken, is dit getal het dubbele dan ik zou verwachten? Daar wilde ik meer van weten.

Gemiddelde ademfrequentie is 12 - 20 keer per minuut

Wat zegt de wetenschap over dit topic? Laten we daarmee starten. In dit artikel van de Sleep Foundation is te lezen dat gezonde volwassenen (zonder ademhalingsstoornissen zoals slaapapneu) een ademfrequentie hebben tussen de 12 en 20 keer per minuut, waarbij het gemiddelde 15 to 16 keer per minuut is.

Dat is ook wat de artikelen in mijn Fitbit en Oura app zeggen:

“Ademsnelheid, ook wel ademhalingsfrequentie genoemd, is het aantal keer dat je per minuut ademhaalt. Gewoonlijk is je ademsnelheid 12-20 ademhalingen per minuut. Er zijn verschillende factoren die je ademsnelheid kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, long- en hartaandoeningen, angstgevoelens en koorts.”

Ik blijk dus aan de lage kant te zitten met mijn twaalf ademhalingen per minuut tijdens mijn slaap, toch voelt dit als veel.

Waarom is onze ademfrequentie tijdens slaap ‘hoog’?

Mijn boerenlogica zou dit kunnen verklaren door de verschillende slaapstadia, waarbij je bijvoorbeeld in je REM-slaap erg actief bent, waardoor je ademfrequentie ook omhoog gaat. Maar zeker weten doe ik het niet. Ik krijg er ook steeds meer vragen over via de mail en op Instagram, zodoende besluit ik Kasper van der Meulen (toch wel dé ademhalingsexpert, zie ook zijn uitgebreide Breathwork Masterclass - aanrader) een mailtje te sturen. Waarom is onze onze ademfrequentie tijdens slaap opvallend ‘hoog’? Dit is zijn antwoord:

“Hi Nikki, goede vraag! Die krijg ik ook nog al eens en ik heb nog geen sluitend antwoord.

Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo’n 15-16 ademhalingen per minuut. In het boek van Matthew Walker (‘Why We Sleep’, of ‘Slaap’ in het Nederlands) las ik ook dat de ademfrequentie van nature hoger is in slaap. Echter vind ik ook andere bronnen die dat tegen spreken.

De ademfrequentie hangt samen met de stofwisseling dus je zou kunnen stellen dat verschillende fases van de slaap cyclus ook verschillende ademfrequenties hebben.

Zelf heb ik de afgelopen maanden mijn ademfrequentie van 15 naar 12 ademhalingen per minuut gebracht met hypoventilatie en ik merk absoluut dat mijn slaapkwaliteit en HRV zijn verbeterd.

Dat is even alles wat ik heb, mocht je nog wat moois tegen komen dan hoor ik het graag :)”

slaap-matthew-walker.jpeg

ALLES OVER SLAAP

Waarom slapen we? En waarom is gebrek aan slaap zo schadelijk? Tot voor kort had de wetenschap daar geen antwoord op, maar de laatste twintig jaar heeft een explosie aan nieuw onderzoek veel kunnen verhelderen omtrent een van onze meest fundamentele levensbehoeften.

In Slaap legt hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen.

‘Aanrader voor op het nachtkastje!’ – New York Times Book

‘Dit boek is een eyeopener!’ – The Guardian


Conclusie? 15 keer per minuut is dus niets om je zorgen over te maken

Dat is even alles wat we hebben dus. Mocht jij meer weten, hoe we ademen tijdens onze slaap en waarom het gemiddelde is zoals het is, laat het dan zeker weten! Forever students, toch? Slaap lekker!


Tools waarmee je beter gaat slapen

Wil je jouw slaap en je ademhaling verbeteren? Dat kan dankzij deze handige hulpjes! Ze begeleiden jou in jouw ademhaling, zodat deze vertraagt en jij makkelijker kunt inslapen en doorslapen.

Somnox is een slaaprobot die ademt, waar je heerlijk tegenaan kunt liggen. Moonbird is een prachtige tool die in je hand past en je zo begeleidt in het doen van ademhalingsoefeningen. Allebei super fijn, ik gebruik ze dagelijks. Meer info hier:


Bekijk ook: