8 x de beste boeken over ademhaling als tool voor meer gezondheid, rust en geluk

Dé manier om de kracht van de adem te ontdekken, is hem zelf ervaren. Die ervaring wordt echter een stuk rijker wanneer je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt en waarom dat effect zo krachtig is.

Een goed boek lezen over de adem is dus zeker een goed idee. Acht tips voor goede boeken die je inzicht geven over de kracht van de adem.

Breath-the-new-science-of-a-lost-art.jpg

1. Breath - The New Science of a Lost Art

Als je één boek over de ademhaling zou ‘moeten’ lezen, dan is het Breath, the new science of a lost art. Het in mei 2020 verschenen boek werd een instant New York Times bestseller en dat is geheel terecht. Journalist James Nestor heeft er een meesterwerkje van gemaakt. Hij is langsgegaan bij artsen en psychologen, yogi’s en breath instructors, wetenschappers en historici en zijn ervaringen en bevindingen: allemaal even fantastisch op papier gezet. Niet alleen voor ‘ademgekkies’, werkelijk voor iedereen is dit interessante kost.

NB. De Nederlandse vertaling vind je onder de naam: Het Nieuwe Ademen.

gewoon-ademen-dan-brule.jpg

2. Gewoon Ademhalen

Gewoon Ademhalen is de NL versie van het boek Just Breathe van Dan Brulé, een wereldwijd bekende naam in ademland. Dit boek geeft een compleet overzicht van de positieve invloed van ademhalen op stress, productiviteit, gezondheid en een mindful leven. In Gewoon Ademhalen deelt Dan Brulé een hoop ademhalingsoefeningen die hij zelf heeft beproefd en beoefend met als doel elk onderdeel van jouw zijn te verbeteren en versterken. Oefeningen om je lichaam te transformeren (zoals de Wim Hof en Buteyko methode), om je denken te transformeren (met technieken die o.m. bij de krijgsmacht worden toegepast) en om je geest te transformeren (waarbij je kan proeven van meer spiritueel gericht ademwerk).

Gewoon Ademhalen is een toegankelijk en (bijna over)compleet handboek. Interessante kost voor elke (beginnende) bewuste ademhaler.

zuurstofwinst-patrick-mckeown-en-marion-meesters.jpg

3. Zuurstofwinst

Het boek Zuurstofwinst is de NL versie van The Oxygen Advantage van Patrick McKeown. Patrick McKeown is de founder van Oxygen Advantage, een door hem ontwikkelde methode, met wortels in de Buteyko-methode, die je helpt je (sport)prestaties te verbeteren, je energie en focus te verhogen en je mentale veerkracht te verbeteren. Simpelweg door minder te ademen, zo licht mogelijk en door je neus.

Het boek Zuurstofwinst neemt je er op een leerzame, interessante en bovendien praktische (veel oefeningen) manier doorheen.

blijven-ademen.jpg

4. Blijven Ademen

Blijven Ademen is een super eenvoudig en doeltreffend geschreven boek dat geheel gericht is op het bewerkstelligen van hartcoherentie. Hartcoherentie als antwoord op - zoals de schrijvers zelf zeggen - burn-out, hyperventilatie en stress. Maar feitelijk is hartcoherentie de beste toestand waar je je lichaam in kunt krijgen, je hele systeem kan zo namelijk optimaal zijn werk doen. Dat ga je vervolgens vanzelf merken in je gezondheid, fitheid, gemoedstoestand, stresslevels, slaap en nog zoveel meer. Dit boek werkt als een coachingstraject, je doorloopt de stappen over een aantal weken tijd, en gaat hierin steeds een stapje verder in je proces naar een gebalanceerd zenuwstelsel.

Blijven Ademen is informatief, simpel en doeltreffend, een boek waar je direct mee aan de slag kunt, met name als bewust ademhalen nieuw voor je is.

brambakker-verademing.jpg

5. Verademing

Aandacht besteden aan je ademhaling kan zo’n verademing zijn! Het lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Psychiater Bram Bakker (gepromoveerd op hyperventilatie/paniekaanvallen) schreef er een boek over, Verademing, samen met Koen de Jong van Sportrusten.nl. Verademing gaat in op verschillende manieren om te ontspannen, waar beweging en ademhaling essentiële onderdelen van zijn. Het legt je niet alleen uit wat er mis gaat bij de meeste mensen, maar ook - als dit bij jou het geval is en je symptomen als moe, stress, spanning, mentale issues etc ervaart - wat je kunt doen om beter te ontspannen en je energiehuishouding op orde te krijgen. Praktisch en interessant leesvoer.

ontdek-ademen-rob-koning-mr-breath.jpg

6. Ontdek de Kracht van Ademen

Ontdek de Kracht van Ademen is het boek van toch wel de adempionier in Nederland: Rob Koning, ook bekend als Mr. Breath. Adem is onze belangrijkste energiebron, legt Rob ons in zijn boek uit. Het boek gaat op een super toegankelijke manier in op waarom het bewust en effectief gebruiken van onze adem zo heilzaam is. Zo leer je meer over de relatie tussen je ademhaling en stress en burn-out en uiteraard volgt ook het antwoord: hoe je via jouw ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd. Praktisch en met direct resultaat, lang leve de (bewuste) adem.

Wim-Hof-Method-boek.jpg

7. De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode is hét nieuwe boek van levende legende Wim Hof, the ice man. Het vertelt zijn verhaal, in zijn woorden, over hoe je kou, ademhaling en mindset kunt inzetten om controle te krijgen over de werking van je lichaam en geest. Want dat kan. En hóe.

Er zijn al meerdere boeken verschenen over Wim Hofs methode, waaronder Koud Kunstje uit 2015, dat Wim Hof samen met Koen de Jong (Sportrusten.nl) heeft geschreven, of Becoming The Iceman uit 2011, van Wim Hof en een van zijn trainees, Justin Rosales. Nu is er ook het ‘allesomvattende’ boek van Wim Hof zelf, met zijn complete persoonlijke verhaal en alle ins & outs over de methode. Lees de Nederlandse versie van De Wim Hof Methode, of als je wilt, de Engelse variant.

What the breath - the breathwork movement - nikki van der Velden.jpg

8. What the Breath!

Tot slot nog een klein stukje schaamteloze zelfpromotie ;-) What the Breath is het (e)book dat ik schreef over de adem. Spontaan ontstaan, vanuit mijn oneindige fascinatie over de ademhaling. Fijn te ervaren dat het vanuit vele hoeken met veel lof is ontvangen. “Dikke chapeau”, “prachtig”, “mooi”, “bijzonder”, “fascinerend”, enkele reacties en dat doet uiteraard goed. De adem heeft zoveel in huis voor een gezonder en relaxter leven, die boodschap verdient meer aandacht.

What the Breath! is bedoeld voor iedereen die stress of fysieke ongemakken ervaart en hier iets aan wil doen. Je krijgt de kennis, inzichten en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt en bovendien razendsnel resultaat kunt boeken. Probeer hoe het voor jou werkt, het boek is gratis te downloaden, as easy as a breath.

En… er is nog veel meer. Bekijk hier meer boekentips over de adem:


Bekijk ook: