Hoe werkt een ademsessie onder water? (incl. persoonlijke ervaring)

Voor wie eerder het artikel over Rebirthing Breathwork heeft gelezen, of het zelf al eens heeft ervaren, weet hoe krachtig dit type ademwerk kan zijn. Maar wist je dat het in eerste instantie als ademmethode in water is ontstaan? Lees hier alles over ademwerk in warm water, inclusief mijn persoonlijke ervaring. En die was… (lees verder ;))

Het ontstaan van warm water Rebirthing Breathwork

Een stukje geschiedenis. Ademen in warm water is in eerste instantie ontstaan als ‘Rebirthing Breathwork’, ontwikkeld door Leonard Orr in de jaren ’70. Leonard Orr (1938 - 2019) was een Amerikaanse spirituele leraar die zich bezighield met hergeboorte, traumaheling en ademwerk.

Het was eigenlijk ‘bij toeval’ dat zijn methode is ontstaan. “Toen Leonard Orr in bad lag en door een snorkel snel en circulair ging ademen, kreeg hij herinneringen aan en herbelevingen van zijn geboorte”, vertelt Dorien Blaauw, die is opgeleid in de stijl van Leonard Orr en in Nederland ook een Rebirthing Breathwork opleiding verzorgt.

Dorien Blaauw was ook een van de sprekers tijdens Het Adem Event, dat je hier nog kunt terugkijken.

Dorien vervolgt: “Tijdens zijn spirituele bijeenkomsten vertelde hij erover en stuurde vervolgens mensen naar huis met de boodschap dit ook te gaan doen, zo konden ze ook zulke ‘rebirthing’ ervaringen krijgen. Leonard Orr gaf de instructies: ‘Als je het idee hebt dat je uit het bad moet komen, blijf dan juist liggen, dan komen die herinneringen’.”

I noticed every time I spent a lot of time in the bathtub, I would just get fantastic realizations about myself, and they were so valuable and liberating.
— Leonard Orr

“Deze mensen kwamen terug en gaven aan dat het zó intens was, en dat ze wilden dat hij erbij was. Zodoende besloot Orr mensen te gaan begeleiden in zijn hot springs. Het punt was alleen: mensen kwamen nooit meer terug, ze vonden het zo’n intense ervaring. Dit was de reden waarom Leonard Orr besloot om ook sessies op het droge te gaan faciliteren.

Rebirthing Breathwork in water kan super intens zijn. Daarom raden we ook altijd aan eerst zo’n acht of negen sessies op het droge te doen. Warm water Rebirthing is prachtig, maar zeker niet voor beginners.”

Lees meer over Rebirthing Breathwork en welke helende kracht erin schuilt, in dit artikel: Ontdek de helende kracht van Rebirthing Breathwork.

Ademsessie in warm water tijdens de Adempro opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut

Toen ik hoorde van Gjalt Vlam, ademcoach en een van de opleiders van de Adempro opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut, dat warm water ademsessies ook onderdeel zijn van de opleiding, en hij vroeg of ik dat al eens ervaren had, hoefde ik geen twee keer na te denken over langsgaan bij het team van Adempro. Ik heb al vele stijlen en vormen van breathwork mogen ervaren in de afgelopen jaren, maar ademen in warm water nog niet. En dat wilde ik maar wat graag.

Samen met Monique Tjon-a-Tsien (huisarts, ademcoach en koude-expert) en Ellie Lardenoije (psychotherapeut en yoga- en ademtherapeut) heeft Gjalt (allround ademspecialist, -trainer en yogatherapeut) een super gedegen, uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde ademopleiding neergezet.

Om een breed beeld te krijgen van ademwerk, de mogelijkheden en toepassingen, en daar vaardig in te worden, heeft Gjalt zelf heel veel verschillende opleidingen gedaan. Hij heeft er de halve wereld voor over gereisd. Dat is heel leuk natuurlijk, maar wat hij zelf miste, doordat alles in verschillende opleidingen zit, was de lijm tussen de technieken. Wat verbindt de technieken en hoe pas je ze samen toe? Daarop geeft deze opleiding een antwoord.

In de opleiding komen dan ook vele stijlen van ademwerk aan bod. Je leert - aan de hand van verschillende stijlen en methodieken - de adem als totaliteit ontdekken en ontrafelen. Zo ontwikkel je een toolkit voor het leven, zowel voor jezelf, als voor je cliënten.

Lees ook dit artikel: ‘Er ligt een grote rol weggelegd voor ademcoaching en ademtherapie in de gezondheidszorg’. Ademexpert Gjalt Vlam over de Opleiding Bewust Verbonden Ademtherapeut.

Een van de stijlen die in de Adempro opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut aan bod komt, is ademwerk in warm water. De benadering en techniek die binnen de opleiding gebruikt wordt is iets anders, wat uitgebreider, dan bij Rebirthing Breathwork. Gjalt legt uit: “We richten ons bij Adempro op de verbonden ademhaling en gebruiken daarbij de tools die nodig zijn om tot inzicht, integratie en transformatie te komen. Los van tradities of stromingen. Binnen de opleiding leren we dus ook meerdere technieken voor in het water aan.”

Zowel de eerste- als de tweedejaars krijgen tijdens één van de opleidingsweekenden een warm water breathwork ervaring, waarbij ze zowel gaan ervaren als faciliteren. Je hebt dan als student van de ademopleiding al een flink aantal droge sessies met Gjalt, Ellie en/of Monique ervaren. Zo heb je niet alleen zelf al de nodige ademwerkervaring, maar heeft ook het team van Adempro een goed beeld van wie je bent, waar je staat en of dit het juiste moment is voor jou om een warm water ademsessie in te gaan. De ervaring kan namelijk intens zijn, daar moet je ‘klaar’ voor zijn.

Voor mij - aangezien ik slechts één weekend van de opleiding kwam meekijken - was door het Adempro team een uitzondering gemaakt. Ik heb de afgelopen jaren dan ook al veel (droge) ademsessies gedaan, dat ik voelde dat ik klaar was voor de ervaring, dat ik het zou kunnen dragen, dus… Bring it on.

Waarom is een warm water ademsessie anders, wellicht intenser dan een ‘droge sessie’?

Gjalt legt het als volgt uit: “We zijn sterk geneigd om eventuele vervelende, intense of nare ervaringen tijdens een watersessie te wijden aan de omstandigheden. Denk aan de temperatuur (te warm/koud), gedoe met snorkel of duikbril, de geur van chloor, vervelende akoestiek, etc.

Terwijl uiteindelijk altijd blijkt dat - hoewel dit wellicht ook aan de hand was - dit niet is wat ons werkelijk in de weg zat. Onze ervaring, hoe we er mee omgaan, blijkt altijd terug te leiden tot een patroon in onszelf: oud zeer, een traumatische ervaring, een negatieve overtuiging. Als we voorbij de neiging zijn de situatie (de praktische problemen) aan te passen en kunnen ademen ondanks alle afleidingen, dan is er integratie bereikt. Dat is vrijheid.”

Een warm water ademsessie in de praktijk

Nu wil je natuurlijk weten: hoe is dat dan, ademen in warm water? Ik heb het dus mogen ervaren, en ‘intens’ is zeker een goed woord ervoor. Wel wil ik vast een disclaimer geven: mijn ervaring is zeker niet de ervaring van een ander. Iedereen beleeft zo’n sessie op zijn of haar manier, en ook elke sessie kan weer compleet anders zijn. De ene keer super zacht en liefdevol, de andere keer erg bruut en heftig. En dan nog alles ertussenin.

Gjalt Vlam met demo-ademer Amber Bakker (Ademgeluk.nl).

Tijdens het opleidingsweekend bij Adempro werd er op de eerste dag eerst een demosessie gegeven door Gjalt met een van de studenten als demo-ademer, waarbij hij liet zien hoe een warm water sessie in zijn werk kan gaan, en met welke details je rekening kan, en moet houden. Deze sessie vond plaats in een bad, een bad waarin Gjalt als ademtherapeut overigens ook 1-op-1 sessies met cliënten verzorgt.

Het was oprecht prachtig hiervan aanschouwer te kunnen zijn: het voelde immens sereen, liefdevol, intiem, zacht en verzorgend. Al is het ook even wennen om te kijken naar iemand die onder water een breathwork sessie ondergaat, al ademend door een snorkel. In elk geval is het niet alledaags en erg bijzonder om te zien. Dat beloofde wat voor de volgende dag, waarop wij als groep het zelf mochten gaan ervaren én faciliteren.

Water draagt (levens)energie op een andere manier dan lucht. Doordat water veel vaster is in vorm (grotere dichtheid) zit er ook veel meer kracht in opgeslagen.
— Ademtherapeut Gjalt Vlam

De warm water ademsessie op de tweede opleidingsdag - waar zowel de eerste- als tweedejaars aan deelnamen - vond plaats in een zwembad in Bussum, waarbij speciaal voor ons het therapiebad was vrijgemaakt. We hadden dus alle ruimte om onszelf volledig in de ervaring te kunnen laten onderdompelen.

De temperatuur van dit bad was 34 graden, al zou je het liefst in een iets warmer bad willen ademen. Gjalt legt uit: “In feite wil je een bad waarin de watertemperatuur 37 graden is, dezelfde temperatuur als in de baarmoeder. Dit is echter heel lastig te verzorgen in Nederland, de meeste ‘publieke’ baden zijn niet warm of groot genoeg om dit goed te kunnen faciliteren. Dit is ook de reden dat ik meestal gebruik maar van een eigen bad in mijn praktijkruimte. Mijn ervaring is dat de ervaring van 34 graden nog heel erg overeenkomt met 37. Onder de 34 wordt het anders.”

Wat is er zo bijzonder en krachtig aan ademen in warm water?

Gjalt: “Het water maakt je gewichtloos, het omhult je. Dat kan een gevoel van geborgenheid of gedragenheid geven. Tegelijkertijd kan het ademen onder water door een snorkel soms ook beperkend of beangstigend voelen. En dat is logisch: je hebt hebt iets minder controle over het feit of je lucht in kunt ademen dan boven water.

Maar los daarvan draagt water (levens)energie op een andere manier dan lucht. Het brengt diezelfde energie dus ook op een andere manier tot uiting in een ademsessie. Doordat water veel vaster is in vorm (grotere dichtheid) zit er ook veel meer kracht in opgeslagen. In watersessies (warm en koud) komen vaak heel diepgewortelde patronen of herinneringen naar boven. Die we kunnen integreren of ‘van ons af kunnen wassen’ in het water.”

Rebirthing Breathwork - Ademsessie in warm water

Uitleg van Gjalt voor aanvang van de warm water ademsessie in het zwembad.

Persoonlijke ervaring met warm water ademwerk

Het was tijd om te gaan ademen. Samen met jouw facilitator (een mede-student) ga je het zwembad in, voorzien van een neusklem, duikbril en snorkel. De facilitator staat naast je, draagt, steunt en begeleidt je, terwijl jij op je buik, met je hoofd naar beneden, door de snorkel heen ademt. Dat is niet iets wat je dagelijks doet, en dus best even wennen. Er komt water in je bril en water in je snorkel, terwijl je zoekt naar de beste manier om door te ademen. Ontspannen door te ademen, welteverstaan, want uiteindelijk wil je kunnen ontspannen in de ervaring. Iets wat mij maar moeilijk lukte…

Waarom ik moeilijk kon ontspannen? Ik werd door deze manier van ademen onverwacht en heel snel geraakt, op alle lagen van mijn zijn. Ten eerste fysiek: ik worstelde met het ademen door een snorkel en kreeg het ijzig koud, waardoor ik niet kon stoppen met rillen. Dit zorgde ervoor dat ik als een garnaaltje ineengekrompen in het water lag, terwijl mijn facilitators (het waren er op momenten wel drie tegelijk) me liefdevol bleven aanmoedigden om te ontspannen. “Ontspan maar lieverd, het is ok…” Maar ik vond het helemaal niet ok. Want emotioneel gebeurde er ook van alles. De hele sessie heb ik gehuild. Ik wilde niet daar in dat water zijn, ik wilde weg, ik wilde dat iedereen mij met rust liet. Een continu gevoel van: ‘Ga weg, laat me!’. Ik vond de ervaring flink heftig, en heb tijdens de sessie ook hard gescholden telkens als ik even boven kwam om mijn snorkel van water te ontdoen.

Mijn ervaring met ademen onder het water: volledig in de verkramping.

Terwijl ik dit schrijf, moet ik erom glimlachen. Het was zó intens en er was zóveel weerstand, maar ik heb het wel gedaan. Ik ben blijven ademen, door alle weerstand heen. Daar ben ik enorm dankbaar voor. De watersessie heeft flink wat aangeraakt. Ik ben veel oude patronen en conditioneringen tegengekomen, en ik ben er hard doorheen gebroken. Vraag me niet exact hoe dit werkt, maar dat is dus wat de adem kan doen: dwars door alle ‘shit’ heen ademen, zodat het jou kan loslaten. Je hoeft er namelijk niet mee te blijven rondlopen. Ademen schoont op! Het blijft een wonderlijk proces, dat zich moeilijk laat omschrijven.

Kortom, de warm water ademsessie heeft me veel gebracht. Ik ben de ervaring nog aan het ontrafelen en integreren, daar is tijd voor nodig. Maar het voelt oprecht als een hergeboorte. En het regent nog steeds inzichten.

Kan ik een warm water ademsessie aanraden?

Een warm water ademsessie brengt je terug naar kernpatronen en diepgewortelde overtuigingen, die soms al voor je geboorte zijn ontstaan. Het gaat diep, en het is intens. Ik zou het zeker niet zonder meer aan iedereen aanraden, je moet er voor openstaan en al de nodige ervaring met ademwerk hebben.

Maar dan, dan zou ik zeker zeggen: ga het ervaren! Het is een ervaring die heel transformatief kan zijn, en je voor altijd bij zal blijven. Het is voor mij nog te vroeg om exact te duiden wat precies de effecten zijn geweest, en dat hoeft ook niet. Ik voel dat er veel is aangeraakt, en er wezenlijk dingen zijn verschoven vanbinnen. Prachtig dus. Hoe heftig het ook was…

Andere ervaringen met warm water ademwerk

Het was het meest bevrijdende gevoel dat ik ooit heb mogen ervaren.
— Roos Vial

Geen ervaring is hetzelfde, zoveel is zeker. Vandaar hier nog een drietal andere ervaringen van fantastische ademcoaches (in spe) die in het eerste of tweede jaar van de opleiding zitten.

Roos Vial

Ademcoach, koudetrainer, intervisor en ondernemer
2e jaars in de Adempro opleiding
IG: @roos_puur

"Een uur lang was er niks anders dan de gewichtloosheid van het water. Zodra de overgave zijn intrede deed, ontstond het moment dat er even niets meer was: geen gevoelens, geen emoties, letterlijk niets. Blanco misschien wel, zoals we op de wereld komen.

Hierna gaan we gevoelens zelf invulling geven. We slaan ze op, geven ze een betekenis en het zorgt ervoor dat we zowel vreugde als verdriet kunnen ervaren. Maar in het niets deed het er niet meer toe. Het was puur en alleen zijn. Het was het meest bevrijdende gevoel dat ik ooit heb mogen ervaren.”

Annemarie van Donselaar

Fysiotherapeut, Epiphora coach & trainer
1e jaars in de Adempro opleiding
IG: @annemarievandonselaar

"Ondanks dat ik heel gek ben op water, zag ik op tegen de watersessie. De beklemming van een snorkel en neusklem, de schaamte voor mijn blote buik…

Maar ik kon zo fijn ontspannen in het water, en ik voelde me zo gedragen. Ik houd altijd graag de controle, maar ik mocht loslaten, en ik deed dat! Het heeft mij echt bevrijd. Nu mag ik mijn proces voortzetten op het droge, zónder mijn adem vast te hoeven zetten. Het heeft mij bevrijd van een heel stuk spanning, waar ik ontzettend dankbaar voor ben."

Margot van Essen

Ademcoach - Yoga - Meditatie
2e jaars in de Adempro opleiding
IG: @krachtige_eenvoud_ademen

"Met toch een beetje met angst voor 'het onder water zijn' begon ik deze watersessie. Het verraste me dat ik me eraan over kon geven en vervolgens een gevoel van gedragenheid en lichtheid ervaarde.

Naar dit gevoel kon ik de dagen erna veel gemakkelijker terugkeren. Dit was voor mij heel waardevol”. 

Zelf warm water ademwerk ervaren?

Warm water ademwerk is als gezegd onderdeel van de opleiding van Adempro tot bewust verbonden ademtherapeut, en ook van de Rebirthing Breathwork Professional Training van Dorien Blaauw en Heike Strombach (die al ruim 30 jaar Rebirthing Breathwork ervaring heeft). Ook Marco en Jacquelien de Jager hebben een warm water breathwork sessie als onderdeel van hun Breathfulness opleiding. Een watersessie kan je overigens ook ervaren tijdens hun Breathfulness retreats. In België kan je terecht bij Geert De Vleminck, zowel als cliënt, voor je eigen proces, als om erin te worden opgeleid.

Gjalt Vlam geeft vanuit zijn praktijk Ademruimte ook 1-op-1 warm water ademsessies, en er zijn meerdere facilitators in Nederland en België die het geven. Al is het vaak niet zo praktisch te organiseren, dus het kan even zoeken zijn. Maar het aanbod is er zeker.

Nog een tip: ademcoach Cynta van den Broek organiseert van 12 tot 14 mei 2023 een volledig verzorgd warm water Rebirthing Breathwork ‘Break through weekend’ retreat. Hiervoor is inmiddels een wachtlijst, waarvoor je je hier nog kunt aanmelden. Een heel weekend wordt sowieso een life changing experience.


Online cursus Ademwerk

Nieuw: Ademwerk Basiscursus van The Breathwork Movement

Hoe kan je via je adem invloed uitoefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven? In de nieuwe online Basiscursus Ademwerk ontdek je álles wat je wilt weten over ademwerk zodat je vandaag nog je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Want ja, dat kan :)